Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Španija prva država v EU z več kot milijonom okužb

V članku povzemamo relevantne informacije o bolezni covid-19.
Koronavirusna bolezen 19 je doslej v Španiji terjala 34.366 življenj, od tega 156 v zadnjem dnevu. FOTO: Pierre-philippe Marcou/AFP
Koronavirusna bolezen 19 je doslej v Španiji terjala 34.366 življenj, od tega 156 v zadnjem dnevu. FOTO: Pierre-philippe Marcou/AFP
Ka. M., STA
21. 10. 2020 | 07:30
21. 10. 2020 | 20:17
4:50


20.10 Španija prva država v EU z več kot milijonom okužb

Španija je postala prva država članica EU z več kot milijonom potrjenimi okužbami z novim koronavirusom. V državi na Iberskem polotoku so namreč v zadnjem dnevu potrdili še 16.973 novih okužb, skupaj pa 1.005.295, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

17.40 V Lombardiji znova delujeta začasni bolnišnici

V italijanski deželi Lombardija sta ob naraščanju okužb z novim koronavirusom znova začeli delovati začasni bolnišnici v Bergamu in Milanu, ki so ju za oskrbo bolnikov s covidom-19 uporabljali že spomladi. Iz Švice medtem poročajo o novem dnevnem rekordu novih okužb, potrdili so jih več kot 5500.

16.20 V Srbiji prvič več kot 500 okužb

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 512 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ v enem dnevu od začetka epidemije, je danes sporočilo srbsko ministrstvo za zdravje. Iz Romunije poročajo o 4848 novih primerih, s Kosova pa o 124.

14.45: Češka in Slovaška z rekordnim številom okužb

Novi koronavirus se še naprej pospešeno širi tudi na Češkem in Slovaškem. Iz Slovaške poročajo o rekordnih 2202 novih okužbah, iz Češke o skoraj 12.000 novih okužbah. Češke pristojne službe zato uvajajo podobne ukrepe kot spomladi, saj zapirajo trgovine in omejujejo gibanje. Češka je trenutno najhuje prizadeta evropska država v pandemiji covida-19. V zadnjem dnevu so potrdili 11.984 novih okužb. Skupno so v državi z 10,7 milijona prebivalci potrdili 194.000 okužb, od tega je umrlo več kot 1600 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na Hrvaškem vsak dan še vedno največ okužb potrdijo v prestolnici Zagreb. FOTO: Denis Lovrović/FP
Na Hrvaškem vsak dan še vedno največ okužb potrdijo v prestolnici Zagreb. FOTO: Denis Lovrović/FP


14.20 Poziv k razmisleku o omejevanju vadbe in zapiranju fitnesov

Predstavniki sekcije za fitnes, rekreacijo in regeneracijo pri GZS so državnemu zboru predali peticijo, s katero opozarjajo na potrebo po ponovnem premisleku pri omejevanju vadbe ter zapiranju fitnesov in športno-rekreativnih dvoran. To ima namreč lahko dolgoročne posledice za zdravje ljudi, so opozorili. Peticijo je podpisalo 15.000 ljudi.

14.05 V Republiki Srbski in sarajevskem kantonu maske tudi na prostem

Iz Bosne in Hercegovine poročajo o 922 novih okužbah ob 3000 opravljenih testih. Večino novih okužb so potrdili v Federaciji BiH, kjer so našteli 654 novih primerov (v Sarajevu jih je bilo 225). V BiH je trenutno 9505 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V Republiki srbski in sarajevskem kantonu je od danes obvezna uporaba zaščitnih mask tudi na prostem. Kršiteljem grozijo kazni od 55 do 265 evrov.

12.25 Na dan izplačila pokojnin NLB poslovalnice odprte pol ure prej

Poslovalnice NLB bodo na dan izplačila pokojnin odprte pol ure prej. »Posebno pozornost tudi v tokratnem valu epidemije namenjamo eni najbolj ranljivih skupin – starejšim in upokojencem, še posebej, ker se bliža konec meseca in s tem dan izplačila pokojnin, ko bolj množično obiskujejo banke. A ravno njihovo zdravje koronavirus najbolj ogroža, zato jim svetujemo, da na dan izplačila pokojnin ostanejo doma, za pomoč pri bančnih opravkih pa prosijo svojce. Na prvem mestu namreč ostaja skrb za zdravje strank in naših zaposlenih ter s tem trud, da čim prej zamejimo širjenje okužb,« so sporočili iz NLB. J. T.yy<

12.55 Rekordno število novih okužb na Poljskem

Na Poljskem so potrdili 10.040 novih primerov okužbe s koronavirusom v zadnjih 24 urah oziroma največ doslej. V bolnišnicah se zdravi skoraj 9500 oseb s covidom-19, od tega jih 757 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja. 

12.45 Na Dunaju 514 novookuženih

V Avstriji so potrdili 1958 novih okužb s koronavirusom v zadnjih 24 urah, kar je največ doslej. Največ novih okužb so potrdili v prestolnici Dunaj, 514. Povečuje se tudi število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, skupno je tako v avstrijskih bolnišnicah 960 bolnikov s covidom-19. Na intenzivni negi sta od torka dva obolela več, skupaj 147. 

Dunaj ostaja žarišče novega koronavirusa v Avstriji. FOTO: Lisi Niesner/Reuters
Dunaj ostaja žarišče novega koronavirusa v Avstriji. FOTO: Lisi Niesner/Reuters


12.30 Razpršilniki na občinske stroške

Občina Zagorje ob Savi se je odločila kriti začetni finančni vložek za namestitev razpršilnikov in razkužila v večstanovanjskih stavbah in poslovnih objektih v upravljanju občinskega Stanovanjskega podjetja. To bo nabavilo in namestilo okrog dvesto razpršilnikov, v nadaljevanju pa skrbelo tudi za to, da bodo pravilno delovali in da bodo napolnjeni. Kdo bo financiral dodatne polnitve, je odvisno od količine porabljenega razkužila in trajanja vladnega ukrepa. Kot je povedal župan Matjaž Švagan, gre za še eno od občinskih finančnih pomoči občankam in občanom pri premagovanju stisk v epidemiji koronavirusa, saj bi sicer plačilo stroškov razpršilnikov predstavljalo dodatno finančno breme za gospodinjstva.  P. M.

12.05 Na Bledu odprt le še hotel Bled Rose 

Večina blejskih hotelov zaradi zdravstvene krize in z njo povezanih ukrepov zapira vrata, odprt pa ostaja hotel Bled Rose. Sava Turizem, ki je največja ponudnica namestitvenih kapacitet na Bledu, je v teh dneh zaradi epidemiološke situacije v državi že začasno zaprla svoje svoje kapacitete na Bledu. Gostom omogoča brezplačno odpoved ali preložitev rezervacije. Odprti pa za zdaj ostajajo hoteli Hit Alpinee v Kranjski Gori.

11.00 Na internem oddelku ptujske bolnišnice devet okuženih

Na internem oddelku ptujske bolnišnice, kjer je ta teden novi koronavirus prišel med bolnike, so doslej opravljena testiranja pokazala devet okužb med pacienti, ki so jih že premestili na razširjeni oddelek za bolnike s covidom, je povedal strokovni vodja bolnišnice Teodor Pevec. Okužena je tudi ena od zaposlenih.

Kot je dodal Pevec, imajo na oddelku za bolnike s covidom-19 trenutno 22 pacientov, preostali bolniki z internega oddelka pa so za zdaj negativni in ležijo na območju sive cone, kjer jim bodo v prihodnjih dneh odvzeli še dodatne brise, zdravstveno osebje pa z njimi ravna, kot da so pozitivni.

10.35 Na Hrvaškem še naprej največ okužb v Zagrebu

Na Hrvaškem so potrdili 1424 novih primerov okužbe ob opravljenih 5428 testih (do danes je bilo najvišje dnevno število novookuženih 1131, in sicer 16. oktobra). Umrlo je 11 oseb, ki so se okužile z novim koronavirusom. Aktivno okuženih je 6459. Še naprej najvišje število novih okužb zaznavajo v prestolnici Zagreb – našteli so jih 337. 

10.15 V Sloveniji potrdili 1503 nove okužbe

10.10 Petnajst stanovalcev selijo v Topolšico

V slovenjgraški enoti Koroškega doma starostnikov so prejeli rezultate včerajšnjega testiranja. Testirali so 44 stanovalcev, 17 je pozitivnih. Zaradi večjega števila pozitivnih stanovalcev jih bodo danes v dogovoru z regijskim koordinatorjem dr. Davorinom Benkom petnajst premestili v bolnišnico Topolšica. »Tako bomo lažje vzpostavili cone,« so sporočili iz slovenjgraškega doma starejših. Vsi stanovalci, ki jih bodo premestili, so asimptomatski. Stanovalci, ki ostajajo v domu, se počutijo dobro. M. K.

8.30 Madžarska s tretjo najvišjo smrtnostjo zaradi covida-19 v Evropi

Madžarska vlada, ki jo vodi premier Viktor Orbán, ob drugem valu pandemije covida-19 v nasprotju z večino drugih evropskih držav ni uvedla strožjih ukrepov (z izjemo septembrskega zaprtja meja), zaradi česar je vse bolj tarča kritik. Medtem ko spomladanski prvi val pandemije Madžarske ni huje prizadel, je oktobra zaradi covida-19 tam umrlo več ljudi kot prej v štirih mesecih skupaj. Podatki Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) z 19. oktobra kažejo, da je smrtnost zaradi koronavirusne bolezni na milijon prebivalcev v tednu dni na Madžarskem tretja najvišja v Evropi, za Češko in Romunijo.

image_alt
Potrdili 1503 nove okužbe, kar je četrtina vseh testiranih


8.25 Nemški vojaki bodo sodelovali v Natovih programih pomoči med pandemijo

Nemški vojaki bodo zvezi Nato na razpolago za pomoč drugim članicam zavezništva in partnerskim državam pri soočanju s pandemijo covida-19, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Aktivirali jih bodo, če bo v kateri od članic zaradi zelo velikega števila okužb s koronavirusom grozilo, da se bo sesul zdravstveni sistem in bo ta država zaprosila Nato za pomoč, zavezništvo pa bo tovrstno pomoč soglasno odobrilo. Nemčija je sosednjim državam ponudila tudi pomoč svojih bolnišnic pri soočanju s covidom-19. Pomoč je doslej sprejela Češka. 

Kot predvideva torkov vladni odlok, bodo lahko frizerski in kozmetični saloni tudi v rdečih regijah sprejemali po eno stranko na 20 kvadratnih metrov. FOTO: Matej Družnik/Delo
Kot predvideva torkov vladni odlok, bodo lahko frizerski in kozmetični saloni tudi v rdečih regijah sprejemali po eno stranko na 20 kvadratnih metrov. FOTO: Matej Družnik/Delo


7.15 Več novih okužb na Novi Zelandiji, a skoraj brez prenosov v lokalni skupnosti

Na Novi Zelandiji so potrdili 25 novih primerov okužbe, kar je najvišje število na novo okuženih v zadnjih tednih. Medtem ko so dve novi okužbi potrdili v lokalni skupnosti – osebi sta se okužili po stiku s pristaniškim delavcem –, so druge potrdili v izoliranih nastanitvah, kjer prišleki na otok preživijo dvotedensko karanteno, piše britanski Guardian. Okužba se je med drugim razširila med 18 ribiči iz Rusije in Ukrajine, ki so pridobili vizum za delo (vstop brez posebnega vizuma je na Novo Zelandijo  sicer dovoljen le državljanom in članom njihovih družin). Trenutno je na Novi Zelandiji 56 aktivno okuženih oseb, 53 jih biva v izolacijskih objektih. 

image_alt
Delodajalci ne morejo presojati o karanteni


6.50 Oranžna le še ena regija, spremembe na športnem področju 

Z današnjim dnem ukrepi za preprečevanje širjenja novega koronavirusa začenjajo veljati še v dveh statističnih regijah, goriški in primorsko-notranjski (na oranžnem seznamu je le še obalno-kraška). Ukrepi, kot so zaprti gostinski lokali (izjemi: prevzem in dostava) in nošnja maske na prostem tako veljajo v 11 od skupno 12 statističnih regij. Je pa vlada omilila ukrep, ki ureja delovanje frizerskih in kozmetičnih salonov: ti bodo lahko tudi v rdečih regijah sprejemali po eno stranko na 20 kvadratnih metrov.

Včeraj zvečer je vlada sklenila, da je v kolektivnih športnih panogah dovoljeno izvajanje tekmovanj na najvišji ravni, v individualnih športnih panogah pa velikih domačih in mednarodnih športnih prireditev brez gledalcev. Športna vadba je po novem dovoljena športnikom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda ter poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine