Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Prvak NSi: Logar dal priložnost za tradicionalnega, desnosredinskega kandidata

V NSi so se odločili, da bodo vendarle sodelovali na predsedniških volitvah. Njihov kandidat bo Janez Cigler Kralj.
»V to kampanjo prinaša več človečnosti, upanje in svežino,« je o kandidaturi Janeza Ciglerja Kralja povedal Matej Tonin in napovedal, da računajo, da bi se lahko uvrstil tudi v drugi krog. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
»V to kampanjo prinaša več človečnosti, upanje in svežino,« je o kandidaturi Janeza Ciglerja Kralja povedal Matej Tonin in napovedal, da računajo, da bi se lahko uvrstil tudi v drugi krog. FOTO: Marko Feist/Slovenske novice
6. 9. 2022 | 13:00
6. 9. 2022 | 20:26
2:56

Po dvodnevnem pretresanju, kako oziroma s kom bodo sodelovali na predsedniških volitvah, so na posvetu v Portorožu v NSi sprejeli odločitev, da bodo sodelovali s svojim kandidatom. Kot je potrdil prvak NSi Matej Tonin, bo to nekdanji minister in vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj. »V to kampanjo prinaša več človečnosti, upanje in svežino,« je povedal Tonin in napovedal, da računajo, da bi se lahko uvrstil tudi v drugi krog.

To odločitev so v NSi sprejeli po tem, ko se je nekdanja predsednica stranke Ljudmila Novak odločila, da ne bo kandidirala za predsednico republike. Ob kandidaturi bi se namreč odpovedala članstvu v NSi in kandidirala kot samostojna kandidatka, česar pa ni želela storiti. Tako ostaja članica NSi in evropska poslanka.

Da se bo Novakova odločila tako, so v stranki po naših informacijah v zadnjih tednih pričakovali, a so številni člani NSi vseeno vztrajali, da bi stranka morala imeti svojega predsedniškega kandidata. S tem bi pokazali, da lahko ponudijo kandidata, in tudi zastavili kampanjo za lokalne volitve, ki so zanje pomembnejše. Te stranki tako kot parlamentarne volitve na podlagi uspeha prinesejo denarna sredstva.

Predvsem pa v stranki niso želeli podpreti ne kandidature Anžeta Logarja ne Alojza Kovšce. Podporo Logarju, ki je Toninu predstavil svojo kandidaturo že pred uradno najavo, je menda odnesla predvsem njegova stranka SDS, od katere se želi NSi zdaj v času opozicije distancirati. Za Logarja je sicer Tonin ocenil, da se je pomaknil preveč na sredino, celo levosredino. »S svojim pristopom je dal veliko priložnosti za tradicionalnega, desnosredinskega kandidata, kar Janez Cigler Kralj je,« je še dodal Tonin in dodal, da je Logar v zadnjem nastopu v oddaji Tarča na nacionalni televiziji distanciral od stališč svoje stranke.

Podobno pa tudi Kovšca, ki je pred parlamentarnimi volitvami vstopil v Konkretno, ni njihov član in torej ne zastopa njihovih vrednot. Je pa želel kandidirati s podporo treh poslancev NSi.

Kandidaturo Janeza Ciglerja Kralja bodo v NSi potrjevali še na svetu stranke v petek. Kandidiral bo s podpisi poslancev.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine