Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tridesetdnevna prekinitev prometa med ZDA in celinsko Evropo

Borzni indeks Dow Jones je končal najdaljše obdobje rasti.
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Doug Mills/AFP
Ameriški predsednik Donald Trump. FOTO: Doug Mills/AFP
12. 3. 2020 | 03:26
12. 3. 2020 | 08:20
3:18
New York – V petek opolnoči bo za trideset dni prekinjen ves promet med ZDA in Evropo, je iz Ovalne pisarne napovedal ameriški predsednik Donald Trump. Poudaril je, da so sami že zgodaj prekinili vse prometne povezave s Kitajsko, Evropska unija pa ni sledila s podobnimi ukrepi in zato veliko število okužb prinašajo potniki iz Evrope. Prepoved ne bo veljala za Američane, ki bodo pravilno pregledani, in tudi ne za Združeno kraljestvo. Ameriška administracija opazuje tudi dogajanje na Kitajskem in v Južni Koreji in bo v skladu njihovim razvojem preučila že prej sprejete prepovedi.

Trump je napovedal še druge ukrepe, med njimi obračun z dodatnimi stroški za zdravniške storitve, povezane s koronavirusom, z olajšanjem regulacij in dodatnimi sredstvi pa hočejo v rekordnem času omogočiti terapije proti morilskemu virusu. Zato je prejšnji teden podpisal zakonodajo o več kot osmih milijardah dolarjev za spopad s posledicami koronavirusa, zdaj pa kongres prosi za še petdeset milijard za pomoč gospodarstvu. Ugodna posojila naj bi pomagala podjetjem na ogroženih predelih, načrtujejo pa tudi nižanje davka na izplačane plače in nekaterih socialnih prispevkov.

Boj s koronavirusom v zvezni državi Washington. FOTO: John Moore/AFP
Boj s koronavirusom v zvezni državi Washington. FOTO: John Moore/AFP


Republikanski predsednik še naprej verjame, da je tveganje za večino prebivalstva nizko, a zdaj priznava, da so starejši in bolni zelo ogroženi. Priporočil je prepovedi obiskov v domovih za starejše in pravilno umivanje rok, a tudi poudaril, da virus nima možnosti proti tako vzdržljivemu narodu, kot so Američani. Napovedal je mobilizacijo polne moči zvezne vlade in zasebnega sektorja za zaščito ameriškega ljudstva: »Amerika je najboljša na svetu, imamo najboljše znanstvenike, zdravnike, medicinske sestre in zdravstvene profesionalce!«

Do sredinega večera so v ZDA potrdili 1240 okuženih ljudi in 37 smrtnih primerov, potem ko je Svetovna zdravstvena organizacija WHO razglasila pandemijo, pa so borzni indeksi spet doživeli rekordne padce. Dow Jones je z dvajsetodstotnim padcem v primerjavi z zadnjimi rekordnimi vrednostmi, doseženimi dvanajstega februarja, končal najdaljše obdobje rasti v zgodovini ZDA, ki se je začelo devetega marca 2009. Trump je poudaril, da ne gre za finančno krizo, ampak za »začasni trenutek v času«, ki ga bodo skupaj premagali kot narod in kot svet.

Tom Hanks in Rita Wilson. FOTO: Monica Almeida/Reuters
Tom Hanks in Rita Wilson. FOTO: Monica Almeida/Reuters


Virus ne prizanaša nikomur: znani filmski igralec Tom Hanks je sporočil, da so testi njemu in soprogi Riti Wilson pokazali okuženost s koronavirusom. Domnevno sta se okužila med snemanjem v Avstraliji in pravita, da imata simptome utrujenosti, prehlada, vročine in razbolelosti. 63-letni igralec je prejšnji teden na družbenih medijih posredoval selfie z občudovalcema na avstralski obali.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine