Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V tujini je še več kot tisoč Slovencev, ki se želijo vrniti

V Sloveniji okuženih 442 oseb, umrl je tretji bolnik s potrjeno okužbo. Pomanjkanje zaščitne opreme v EU je enormno.
Ljubljana danes. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ljubljana danes. FOTO: Blaž Samec/Delo
Špela Kuralt, Vojko Urbančič, STA
23. 3. 2020 | 10:05
23. 3. 2020 | 20:51
7:56
Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so sporočili, da so danes do 14. uri potrdili 442 okužb z novim koronavirusom (28 več kot v nedeljo, ko je bilo potrjenih okužb 414). Doslej so testirali 13.812 oseb. 

Zunanji minister Anže Logar je na popoldanski izjavi predstavil rezultate razprave sveta zunanjih ministrov EU, ki je potekalo v obliki videokonference. Svet se je omejil na soočanje s pandemijo in predstavitev podlag za posamezne ukrepe članic, kakšnih sklepov ni sprejel, saj ni šlo za formalno srečanje. Logar je konferenco po lastnih besedah izkoristil tudi za zahvalo sosednjim državam za usklajevanje tranzitnih tovornih poti, usmerjenih v preprečevanje žepov s kilometri kolon tovornjakov na mejah.


 

Opremo zagotavlja edino Kitajska


Pomanjkanje zaščitne opreme v članicah EU je enormno, zlasti v Italiji, trenutna situacija pa je takšna, da opremo zagotavlja edino Kitajska, je dodal. Slovenija se bo glede pridobivanja zaščitne opreme prijavila na razpise EU. Govoril je tudi o vračanju slovenskih državljanov iz tujine, spomnil je na zavrnitev že dogovorjenega leta s strani nekaterih. V takšnih primerih se bodo morali slovenski državljani domov vrniti v lastni režiji.

V tujini – drugih članicah EU ali tretjih državah – je sicer še več kot 1000 Slovencev, ki so se odzvali pozivu zunanjega ministrstva in želijo nazaj v Slovenijo. Na zunanjem ministrstvu so po Logarjevih besedah v zadnjem tednu uspeli v domovino pripeljati več kot 300 Slovenk in Slovencev, z več kot 400 pa so navezali stike in jim pomagali z informacijami o možnostih vrnitve.

Anže Logar je na popoldanski izjavi predstavil rezultate razprave sveta zunanjih ministrov EU, ki je potekalo v obliki videokonference. FOTO: MZZ/Twitter
Anže Logar je na popoldanski izjavi predstavil rezultate razprave sveta zunanjih ministrov EU, ki je potekalo v obliki videokonference. FOTO: MZZ/Twitter

 

Vlada nocoj o t. i. protikorona paketu


Govorec kriznega štaba RS Jelko Kacin je ocenil, da prebivalci vse bolj spoštujejo omejitve gibanja, o morebitnih dodatnih ukrepih pa bo vlada odločala na eni od prihodnjih sej. Med aktualnimi ukrepi vlade je napovedal  t. i. protikorona paket, o katerem bo vlada razpravljala na današnji večerni seji. Vlada je oblikovala skupino za pomoč, ki jo vodi Matej Lahovnik.

Do izteka tega tedna je napovedan predlog obsežnejšega zakonskega paketa pomoči prebivalstvu in gospodarstvu, ki bi ga lahko posredovali državnemu zboru v potrditev. Na vprašanje, koliko oseb je v Sloveniji okužbo s koronavirusom že prebolelo, Kacin ni poznal odgovora, obljubil ga je v pisni obliki.

Vlada bo javnost s ključnimi sporočili poslej obveščala dvakrat na dan, ob 11. in 17. uri.
 

Tretja smrtna žrtev


V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je danes umrl tretji bolnik s potrjeno okužbo koronavirusa. Kot so pojasnili na ministrstvu za zdravje, je šlo za 67-letnega moškega, ki je bil v našo največjo bolnišnico pripeljan od doma, a menda ni umrl neposredno zaradi okužbe. Po pojasnilih ministrstva je šlo »za kompleksno situacijo«. Moški je imel več pridruženih bolezni in zdravstvene zaplete v preteklosti.

FOTO: Delo Igd
FOTO: Delo Igd



 

Stroka ne pričakuje, da bi bil ta konec tedna vrhunec okužb


V UKC Ljubljana je hospitaliziranih 32 bolnikov z virusom covid-19, od tega 24 bolnikov na navadnem oddelku in osem v intenzivni enoti.

Kot pojasnjuje prof. dr. Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana, so imeli vsi trije bolniki, ki so umrli doslej, pridružene bolezni, in dodaja, »da je bil to eden pomembnejših, če ne odločilnejših dejavnikov za slab izid. Je pa okužba za virusom tudi naredila svoje oziroma je poslabšala že tako ne dobro stanje pri kroničnem bolniku.«  
 
Prof. Jereb ne pričakuje, da bi bil v Sloveniji ta konec tedna vrh krize zaradi okužb z covidom-19: »Upam, da bo dotok novih bolnikov podaljšan, da ne bo vrh dosežen prehitro, saj bomo samo tako zmogli in obvladali situacijo.«



FOTO: Delo Igd
FOTO: Delo Igd


​Minister za zdravje Tomaž Gantar je v nedeljo dejal, da sta imeli tudi prvi dve smrtni žrtvi še druge spremljajoče bolezni. Prva žrtev koronavirusa v Sloveniji je umrla 14. marca, druga pa včeraj. Obe preminuli osebi sta bili stari okoli devetdeset let in stanujoči v domu starejših občanov Metlika. Virus je po svetu zahteval že skoraj 15.000 smrti, od tega največ, skoraj 5500, v Italiji.

Še vedno je med ključnimi preventivnimi dejavniki umivanje in razkuževanje rok. Prim. dr. Tanja Planinšek Ručigaj, predstojnica Dermatovenerološke klinike UKCL, pojasnjuje, kako zaščititi kožo rok pri pogostem umivanju:



V UKC opozarjajo tudi na napake pri uporabi zaščitnih mask:



FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik






FOTO: Dejan Javornik
FOTO: Dejan Javornik

 

V šmarskem domu upokojencev 24 okuženih

 
Število okuženih s koronavirusom v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah narašča. Po zadnjih podatkih je okužba potrjena pri 19 stanovalcih in petih zaposlenih, so sporočili iz šmarske občine. Znaki se pojavljajo tudi pri osebah, ki so bile v možnem kontaktu z zaposlenimi ali obolelimi stanovalci. Kot so še sporočili iz občine, se je vročina včeraj pojavila še pri osmih stanovalcih, bris bo po oceni infektologa potreben pri sedmih osebah.
 
Kot so še sporočili iz občine, je zdravstveno stanje obolelih relativno stabilno, večina nima niti povišane temperature niti drugih znakov prehladnega obolenja. Zaposlenim pri oskrbi stanovalcev pomaga pet zdravstvenih delavcev Splošne bolnišnice Celje in pet zdravstvenih delavcev Medical centra Rogaška.

V državni logistični center Roje je danes prispela dodatna omejena količina zaščitne opreme, ki jo bodo v prihodnjih dneh iz regijskega štaba Civilne zaščite zahodne Štajerske razdelili civilnim zaščitam občin, v katerih obstaja opravičljiv razlog za razdelitev. 
 

Dve okužbi v psihiatrični bolnici v Vojniku


V psihiatrični bolnici v Vojniku so potrdili okužbi zdravnika in zdravstvenega tehnika, so poročali v oddaji 24UR. Oba sta se okužila od člana družine, ki je bil v tujini.

V bolnišnici so vse, ki so bili z njima v stiku, testirali, večina testov je negativnih, na nekaj rezultatov pa še čakajo. Bolnišnica dela le s polovičnimi zmogljivostmi, obdržali so le nujne psihiatrične bolnike.

FOTO: Delo Igd
FOTO: Delo Igd

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine