Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Tokrat kar 17.000 volilnih upravičencev

Za najvišji položaj na mariborski univerzi se potegujejo štirje kandidati.
Rektorja mariborske univerze bodo prvič volili po novem sistemu, po katerem imajo volilno pravico poleg pedagoških tudi nepedagoški delavci ter študenti, a njihovi glasovi so ovrednoteni različno. FOTO: Tadej Regent
Rektorja mariborske univerze bodo prvič volili po novem sistemu, po katerem imajo volilno pravico poleg pedagoških tudi nepedagoški delavci ter študenti, a njihovi glasovi so ovrednoteni različno. FOTO: Tadej Regent
5. 6. 2018 | 08:00
3:36
Maribor – V primerjavi z volitvami za rektorja mariborske univerze pred dvema letoma, ko je bilo veliko polemičnih razprav, anonimnih pisem in medsebojnih obtoževanj, je kampanja tokratnih predčasnih volitev relativno mirna. Za položaj Igorja Tičarja, ki je na začetku leta zaradi upokojitve moral funkcijo predčasno zapustiti, se bodo danes potegovali štirje kandidati.

Med njimi so kar trije iz Tičarjeve prorektorske ekipe, in sicer Žan Jan Oplotnik (Ekonomsko poslovna fakulteta), Niko Samec (Fakulteta za strojništvo) in Jernej Turk (Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede. Edini »outsider« je Zdravko Kačič, ki je predstojnik Inštituta za elektroniko in telekomunikacije ter vodja Laboratorija za digitalno procesiranje signalov na fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.

Popolnoma brez zapletov tudi tokrat ne gre. Teodor Lorenčič, pomočnik glavnega tajnika na mariborski univerzi, ki je bil pred kratkim skupaj s Tičarjem in glavno tajnico univerze Mirjano Babić tudi uradno ovaden zaradi domnevnega mobinga, je zahteval, da Kačič zaradi »finančnih in vodstvenih grehov« odstopi od kandidature. Kačič naj bi po besedah Lorenčiča kot prorektor za finance v ekipi rektorja Danijela Rebolja leta 2013 zaradi podpisa sporne pogodbe oškodoval univerzo za 50.000 evrov, zato je proti njemu tudi vložil ovadbo.
 

Nekorektni poskusi vplivanja?


Zelo nenavadne prijeme je uporabila tudi trojica prorektorjev, ki je na začetku volilne kampanje na kolegiju dekanov izvedla nekakšno anketo o podpori kandidatom. Žan Jan Oplotnik, ki je po odhodu rektorja Tičarja tudi prvi podpisnik univerze, je bil menda pobudnik tovrstnega preverjanja in je med dekani dobil tudi največjo podporo, je dejal, da je šlo za »povsem prostovoljno in anonimno izražanje podpore«, vendar so mnogi menili, da gre za nekorektne poskuse vplivanja.

Prav tako se je številnim dekanom zdelo nedopustno, da bi trojica prorektojev na takšen način med seboj izbrala le enega kandidata, medtem ko bi se ostala dva umaknila, sicer pa so se tako in tako nazadnje vsi odločili ostati v tekmi. Z Oplotnikom pa sta povezani še dve domnevno sporni zadevi. Ta je tudi urednik Univerzitetne založbe, ki je zasebno podjetje, njegova zunajzakonska partnerica, portugalska pravnica Noemia Rute Peres de Bessa Vilela, pa toži mariborsko univerzo oziroma zahteva zaposlitev za nedoločen čas, četudi je bila pred dvema letoma dobila zgolj pogodbeno zaposlitev na mariborski pravni fakulteti za eno leto.

Dosedanji načini lobiranja in prepričevanja tokrat ne bodo več zadoščali, saj se rektor mariborske univerze prvič voli po novem sistemu, po katerem imajo volilno pravico poleg pedagoških tudi nepedagoški delavci ter študenti, kar pomeni, da se je število volilnih upravičencev povečalo za desetkrat, s 1700 na 17.000. Vendar teža glasu ni enaka, glasovi pedagoških delavcev so ovrednoteni s šestdesetimi odstotki, glasovi nepedagoških delavcev in študentov pa s po dvajsetimi odstotki.

Če zdaj nihče ne bo prejel večine glasov, bo 13. junija sledil drugi krog, izredna seja senata, na kateri bodo razglasili rektorja, pa je predvidena za 19. junij.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine