Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Težave na terenu: Nepokretni pacienti brez prevoza

V SB Celje težave z nenujnim prevozom nepokretnih pacientov, ki ga zaradi stavke ne morejo zagotoviti. Ljudje zmotno menijo, da stavkajo zdravniki.
Stavkajo tudi zaposleni pri nekaterih izvajalcih nenujnih reševalnih prevozov s spremljevalcem. FOTO: Brane Piano/Delo
Stavkajo tudi zaposleni pri nekaterih izvajalcih nenujnih reševalnih prevozov s spremljevalcem. FOTO: Brane Piano/Delo
16. 2. 2022 | 11:45
21. 2. 2022 | 16:22
7:10

V celjski bolnišnici med stavko sindikatov zdravstva in socialnega varstva večina dela poteka nemoteno tako na medicinskem kot nemedicinskem delu. Velik del njihove dejavnosti so nujna medicinska pomoč, nega in oskrba, ki jo morajo zagotavljati tudi v času stavke. Delo na bolnišničnih oddelkih poteka nemoteno, bo pa danes okrnjen elektivni del nekaj dejavnosti: ne bo se izvajala fizioterapija, odpovedana je bila ena specialistična ambulanta in manjši del radiološke presejalne diagnostike.

Vsi pacienti, katerih obravnava bo zaradi stavke danes odpadla, so bili o tem obveščeni, njihova obravnava pa preložena na prihodnje dneve. Vsi pacienti, ki niso prejeli odpovedi obravnave, na katero so bili danes vabljeni v njihovo bolnišnico, bodo zdravstveno storitev lahko opravili. So pa nekateri med njimi, katerih podatki so znani uredništvu, slabe volje, saj so morali na pregled čakati kar nekaj časa. Od poznavalcev tamkajšnjih razmer so izvedeli, da stavka vsekakor vpliva na proces dela.

Velike težave imajo z odvozom nepokretnih pacientov, ki bi jih lahko odpustili iz bolnišnice, vendar za pot domov ali v institucionalno namestitev potrebujejo nenujni prevoz z reševalnim vozilom. Zaposleni izvajalca nenujnih reševalnih prevozov s spremljevalcem iz njihovega območja namreč stavkajo, zato se ti prevozi ne izvajajo.

Posledično ne morejo odpuščati pacientov ne s »čistih« ne s covidnih bolnišničnih oddelkov, polni se jim urgentni center … Njihova bolnišnica ima ob nujnih reševalnih prevozih sicer tudi majhen del programa nenujnih reševalnih prevozov (za čas, ko drugi izvajalci teh prevozov sploh ne izvajajo, to je ponoči in med konci tedna), vendar izpada z njim ne moremo pokriti.  

Tudi zaposleni na nemedicinskem delu so se pridružili stavki in bodo svoje delo opravljali v zmanjšanem obsegu. Vse nujno delo bo tudi v teh dejavnostih (kuhinja, pralnica, informatika, vzdrževalci, kurirji, transporterji ...) opravljeno.

O številki zaposlenih, ki so se pridružili stavki, ne morejo govoriti.

V ZD Celje, kjer izvajajo nenujne reševalne prevoze, so povedali, da prevozi nepokretnih bolnikov od 10. ure spet normalno tečejo. Njihovi reševalci so se pogovorili z reševalci bolnišnic in zadevo uredili, je povedala Alenka Obrul, direktorica ZD Celje. »Reševalci so delali vseskozi, vozniki niso.« Rok Repas, vodja reševalne postaje v ZD Celje, je dodal, da so reorganizirali delo, da zdaj spet lahko zagotavljajo nemotene prevoze. Koliko ljudi je nanje čakalo nadpovprečno dolgo, ni znano.

Zdravniki ne stavkajo, fizioterapija ustavljena

Kako pa se kaže stavka v nekaterih drugih ustanovah?

V Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča je mirno. V stavki sodeluje velika večina zaposlenih, tako iz zdravstvenih poklicev (zdravstvena nega, delovni terapevti, fizioterapevti, …) kot iz nezdravstvenih (upravne in administrativne službe, servisne službe itd). V stavki ne sodelujejo zdravniki. Vse dejavnosti potekajo v obliki nedeljskega dela, z zagotavljanjem nujnih storitev in na bolnišničnih oddelkih z zagotovljenimi minimalnimi standardi nege. Odpovedani so bili za danes predvideni ambulantni pregledi pacientov, terapije ter druge obravnave (razen dveh ambulant za otroke). Omejeno deluje zunanja lekarna. Nemoteno potekajo testiranja zaposlenih za covid-19. Pacienti so bili o odpovedih terminov obveščeni osebno, po telefonu ali s telegrami. Njihovi odzivi so bili v veliki večini razumevajoči in so izražali podporo zaposlenim pri njihovih prizadevanjih, so sporočili iz Soče.

V UKC Maribor veljajo že določeni termini pregleda, razen če so pacienta iz določene ambulante/diagnostike obvestili o odpovedi termina. Iz ljubljanskega kliničnega centra so že v torek sporočili, da napovedanih pregledov, obravnav in posegov ne bodo odpovedovali, saj po dveh letih covida-19 ni več mogoče odlašati z zdravstvenimi obravnavami. Danes so povedali, da so storili vse, da bolniki stavke ne občutijo preveč. »Napovedane preglede in posege smo opravili.«

Tudi v mariborskemu zdravstvenemu domu stavka poteka v skladu z napovedmi in dogovorjenim minimumom delovnega procesa. Obravnavani so vsi pacienti, pri katerih gre za nenadno poslabšanje zdravstvenega stanja in akutno obolenje. Ne deluje pa področje preventive in zdravstvene storitve, ki so vezane na preventivo, delovanje fizioterapije, delovne terapije. Delo, ki  je v okviru boja proti covidu-19, testiranje in cepljenje se nemoteno izvajajo. Paciente so o napovedani stavki obvestili in jih zaprosili za razumevanje. »Poročil s terena o nezadovoljstvu nimamo,« je povedal pomočnik direktorja za zdravstveno nego Aleksander Jus.

V Osnovnem zdravstvu Gorenjske stavka za zdaj poteka v skladu z zakonskimi minimumi delovnega procesa. Vroče krvi k sreči še ni bilo, odgovarja direktor OE ZD Škofja Loka Aleksander Stepanović.

K stavki pa niso pristopili vsi zdravstveni domovi. V ZD Murska Sobota so npr. sindikalisti vodstvo zjutraj obvestili, da se stavki odpovedujejo.

Direktorica ZD Celje je povedala, da se soočajo z zmedo ljudi, ki ne vedo, kdo stavka, oziroma mislijo, da so to zdravniki. To seveda ne drži.

Fizioterapijo so v ZD Celje za danes odpovedali 50 naročenim osebam, fizioterapija v okviru razvojnih ambulant pa dela nemoteno. Opravljajo se tudi vsi nujni pregledi in pregledi pred sprejemom v bolnišnico, delajo tudi v laboratoriju.

V največjem slovenskem domu starejših občanov, Domu Danice Vogrinec Maribor, poteka delo po nedeljskem urniku. Stanovalci in uporabniki storitev pomoči na domu ter razvoz kosil na dom naročnika so preskrbljeni, pravijo. Uporabniki jih podpirajo in zaradi stavke ni pritožb. »V času stavke nimamo težav. Drugače pa se dnevno srečujemo s pomanjkanjem kadra, izgorelostjo zaposlenih in podcenjenostjo delovnih mest.« Kot delodajalec ne evidentirajo, koliko zaposlenih stavka, saj je to pravica vsakega zaposlenega. Njihovi stanovalci danes niso deležni storitev, vezanih na dnevne aktivnosti delovne in fizioterapije, storitev, vezanih na oddelkih med tednom (npr. kopanje …).

V lekarnah izdajajo le zdravila, predpisana na recept današnjega dne oziroma z oznako »nujno« in zdravila brez recepta proti vročini in bolečinam (ena škatlica posameznega zdravila). Drugi izdelki in potrdila o izpolnjevanju pogojev PCT se v času stavke ne izdajajo.

Vodstvo Javnega zavoda Lekarna Ljubljana je s predstavnikoma obeh reprezentativnih sindikatov uskladilo navodilo za delo v času stavke. Stavka poteka na delovnih mestih, kjer je zagotovljen minimum delovnega procesa. Težav za zdaj ni, prav tako od uporabnikov lekarniških storitev niso prejeli nobenega odziva oziroma pritožbe. Po 16. uri bodo vse enote odprte kot običajno in bodo izdajale vse izdelke v asortimanu lekarn.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine