Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Stanovanja na Obali gredo za med

V Kopru za 20 milijonov evrov neprofitnih stanovanj, piranski občini pomanjkanje, najdražjo nepremičnino kupili Rusi.
Ob Dolinski cesti koprska občina za jesen napoveduje največji neprofitni stanovanjski projekt doslej; gradnjo bloka s 160 neprofitnimi stanovanji.<br />
FOTO: Boris Šuligoj
Ob Dolinski cesti koprska občina za jesen napoveduje največji neprofitni stanovanjski projekt doslej; gradnjo bloka s 160 neprofitnimi stanovanji.<br /> FOTO: Boris Šuligoj
29. 5. 2018 | 13:33
30. 5. 2018 | 09:14
5:55
Koper, Izola, Piran – »Prodali bi še veliko več, če bi imeli kaj. Toda ob veliki ponudbi so kupci tudi vse bolj izbirčni,« pravi Vlasta Prešern iz podjetja Ville Nepremičnine iz Portoroža. Piranski nepremičninarji opažajo, da je med kupci še naprej veliko tujcev in še več takih, ki stanovanja kupujejo za turistično oddajanje. Zaradi volilnega leta bodo letos gradili rekordno število neprofitnih (najemnih) stanovanj.

V koprski občini jeseni načrtujejo največji neprofitni stanovanjski projekt doslej. Kot je povedal direktor koprskega stanovanjskega sklada Goran Malenič, nameravajo do konca prihodnjega leta zgraditi 160 stanovanj, kolikor jih niso zgradili že več kot deset let. O tem so že sklenili pismo o nameri z republiškim stanovanjskim skladom.
 

Naložba za 20 milijonov


Gre za parcelo ob Dolinski cesti v neposredni bližini koprskega hipermarketa, za katerega je občina prispevala brezplačno komunalno opremljeno zemljišče. »V občinskem skladu bi radi do konca junija končali postopek dodelitve 160 neprofitnih stanovanj, za katera se je lani na razpis prijavilo več kot 700 prosilcev. Prednostno listo bomo pripravili do konca junija in prva stanovanja bi lahko dodelili septembra. Predvidevamo, da bomo takrat objavili tudi razpis za izvajalce del in oktobra začeli graditi. Naložba je ocenjena na 20 milijonov evrov. Polovico denarja bo prispeval republiški, preostanek pa občinski stanovanjski sklad. Višina neprofitnih najemnin že 15 let ostaja nespremenjena – med 2,70 in 3,50 evra za kvadratni meter, kar ni dovolj za vzdrževanje in amortizacijo,« je povedal Malenič. Gradbena cena zemljišča in gradnje zato ne sme preseči 1350 evrov za kvadratni meter.
 

Po 12 letih tudi v Sečovljah


Dogovor z republiškim stanovanjskim skladom so dosegli tudi v piranski občini. Na Košti v Sečovljah bo javno podjetje Okolje jeseni začelo graditi še en stanovanjski blok z 22 neprofitnimi stanovanji. Državni sklad bo kupil polovico stanovanj in s kreditom pomagal Okolju zgraditi preostala. Po besedah direktorja Okolja Alena Radojkoviča bodo kvadratni meter lahko zgradili za največ 1350 evrov, celoten blok pa bo stal približno tri milijone evrov. Gradili bodo po načrtih Studia Arhitektura Koper, stanovanja bodo velika od 40 do 75 kvadratnih metrov, dokončana pa bodo v nekaj več kot enem letu.

DUTB je v štirih mesecih prodala še 40 stanovanj v Nokturnu. Na voljo jih je še deset, ki pa so že rezervirana. DUTB ima na voljo še blok s 164 stanovanji pred koprskim sodiščem, ki pa ga prodaja kot celoto za 25 milijonov evrov brez DDV. Kdaj bodo na voljo tamkajšnja stanovanja, ni jasno.

INFOGRAFIKA: Delo
INFOGRAFIKA: Delo

 

Najprej na trgu stanovanja v Kopru


Lastnik koprskega gradbinca Grafista Ante Guberac je potrdil, da bo julija na prodaj 70 stanovanj v Zelenem parku 2, ki je bil dolgo ujetnik stečajnih in sodnih postopkov. »Predvidevamo, da bodo cene v povprečju od 2200 do 2500 evrov, za tista najbolj prestižna pa od 3000 do 4000 evrov za kvadratni meter.« Grafist gradi tudi stanovanjski blok Nobilis v centru, ki so ga razprodali pred nekaj meseci po 2500 evrov za kvadratni meter. Prihodnje leto nameravajo v bližini graditi še blok s 70 stanovanji, o katerih Guberac pravi, da bodo naprodaj po podobnih cenah.

V Kopru bo podjetje Clipplus iz Novega mesta predvidoma julija začelo prenovo in prodajo stanovanj v Tomosovem bloku sredi starega mesta. V približno pol leta bo na voljo 40 stanovanj, pri čemer cen še niso oblikovali. Hkrati s prenovo bloka bo podjetje CPG Novo mesto na bližnjem Muzejskem trgu zgradilo še podzemno garažno hišo.
 

Še pred gradnjo rezervirana vsa stanovanja


V izolski občini Galeb Marketing dokončuje gradnjo bloka C Aladin z 28 stanovanji, ki so bila naprodaj po 2000 do 2200 evrov, jeseni pa nameravajo v bližini zgraditi še en podobno velik blok s stanovanji po podobnih cenah, kjer pa so ta rezervirana že pol leta. Drugih novih stanovanj v Izoli (še) ni v načrtih.

Tudi v piranski občini ne gradijo novih stanovanj za trg. Jutri bodo svetniki sprejemali osnutke prostorskih načrtov Vrtnarija, Med vrtovi Portorož in Beli Križ, ki bodo omogočili gradnjo 53 hiš. Občina bo lahko pridobila 12 gradbenih parcel, ki jih namerava prodati. Prostorske načrte nameravajo sprejeti še pred volitvami. Kdaj bo hiše mogoče graditi, bo odvisno od programa opremljanja stavbnih zemljišč, malo verjetno pa je, da bodo zgrajene prej kot v nekaj letih.

Ker v ponudbi ni novogradenj, pa je v piranski občini zelo živahno na trgu rabljenih stanovanj in hiš. Stanka Premru Lovšin iz Casabelle je povedala, da gre najbolje prodaja v starem Piranu, kjer so stara stanovanja naprodaj po 1500 do 2000 evrov za kvadratni meter, tista v prvi vrsti pa dosežejo tudi od 3000 do 4000 evrov. Večina kupcev želi pri nakupu pridobiti še soglasja sosedov, da bodo lahko stanovanja oddajali turistom. Novi zakon o stanovanjski gradnji lahko zaplete razmere na nepremičninskem trgu, saj ne dovoljuje prodaje brez uporabnega dovoljenja, ki ga marsikatera hiša in celo blok nima.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine