Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šole zaprte, zaposleni starši v veliki stiski

Vrtci so odprti za nujne primere, za učence do petega razreda pa so tudi v nujnih primerih le prostovoljske rešitve.
Starši bodo še najmanj dva tedna učitelji svojim otrokom. FOTO: Uroš Hočevar
Starši bodo še najmanj dva tedna učitelji svojim otrokom. FOTO: Uroš Hočevar
13. 11. 2020 | 06:00
3:35
Celje – Vrtci in šole bodo zaprti še dva tedna. Koliko staršev je ta teden že ostalo doma zaradi varstva otrok do petega razreda osnovne šole, ni znano, so pa med njimi tudi nujni poklici. Najtežje je tistim, ki delajo od doma in hkrati varujejo svoje otroke ali jim pomagajo pri šoli na daljavo. Na GZS opozarjajo, da je njihova storilnost nižja, hkrati pa so preobremenjeni.

Približno dvesto zaposlenih v UKC Ljubljana (2,3 odstotka) je doma zaradi varstva otroka do petega razreda. Koliko izmed njih je zdravstvenih delavcev, ni znano. V UKC Maribor je vseh odsotnih 235 zaposlenih, od tega jih 98 manjka zaradi varstva otrok oziroma šole na daljavo, kar predstavlja 2,7 odstotka vseh zaposlenih. V Splošni bolnišnici Celje odsotnost zaradi varstva otrok koristi le 17 zaposlenih (manj kot odstotek vseh), je pa včeraj zaradi okužb in karanten manjkalo 212 zdravstvenih delavcev. Tudi zato je vsakdo, ki pride v službo, pomemben. Celjski bolnišnici in Zdravstvenemu domu Celje pri tem pomaga Celjski mladinski center. Za njihove otroke do petega razreda tam skrbijo prostovoljci, je povedala direktorica centra Sonja Majcen. »Otroci so v skupinah po največ pet otrok, vedno z istim prostovoljcem. Pomagajo jim narediti naloge, spremljajo videokonference za šolo, bolnišnica pa poskrbi za prehrano.«

image_alt
Slovenija v skoraj popolno zapiranje


Med nujnimi poklici so tudi policisti. Ministrstvo za notranje zadeve je prejelo 133 vlog zaposlenih za varstvo otroka, kar je 1,5 odstotka vseh na MNZ. Delati morajo tudi trgovine. Zaradi varstva otrok do petega razreda je v Mercatorju odsotnih 160 zaposlenih (1,6 odstotka). Zavod RS za zaposlovanje ima zadnje podatke o odsotnosti z dela zaradi višje sile iz nedelje, 8. novembra. Odsotnih delavcev zaradi višje sile je bilo takrat 6517, zaposlenih z odrejeno karanteno 6300, s karanteno in zaradi višje sile pa 2527.

Po manjši anketi, ki so jo izvedli na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), v podjetjih beležijo približno dvoodstotno odsotnost zaradi varstva otrok ali karantene. Na GZS pravijo, da je ukrep sofinanciranja višje sile, ki ga zaposleni lahko koristijo tudi po urah in posameznih dnevih, zelo koristen. Opozarjajo pa, da so zaposleni starši v veliki stiski, kar občutijo tudi delodajalci: »Storilnost zaposlenih, ki žonglirajo v stresnih razmerah, je posledično praviloma nižja, ljudje pa so kljub temu preobremenjeni.«

image_alt
Številke stvari močno poenostavijo


Med tistimi, ki delajo doma in hkrati varujejo ter poučujejo svoje otroke, so tudi učitelji, kot je pojasnil predsednik združenja osnovnošolskih ravnateljev Gregor Pečan: »Nekaj jih je sicer ostalo doma, večina dela. Etični pogon je v prosveti še vedno zelo močno prisoten, vlada pa to brezsramno izkorišča.« Okuženih osnovnošolskih učiteljev je bilo na včerajšnji dan 269 (0,99 odstotka).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine