Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Slovo policista v službi ljudstva

Milan Domadenik je na prvo mesto postavljal profesionalnost ter lojalnost državi in skupnosti.
Domadenik je imel kot šef ljubljanske policije v rokah vse vzvode, da bi razgnal neprijavljene proteste, ki so se julija 1988 odvijali pred ljubljanskim vojaškim sodiščem, a tega ni storil. FOTO: Joco Žnidaršič
Domadenik je imel kot šef ljubljanske policije v rokah vse vzvode, da bi razgnal neprijavljene proteste, ki so se julija 1988 odvijali pred ljubljanskim vojaškim sodiščem, a tega ni storil. FOTO: Joco Žnidaršič
24. 10. 2020 | 13:10
3:08
Umrl je Milan Domadenik, slovenski policist. V zgodovino se je zapisal kot šef ljubljanske uprave za notranje zadeve, namestnik ministra za notranje zadeve in član obrambne koordinacije.

Domadenik sodi med tiste slovenske policiste, ki so na prvo mesto postavljali načelo profesionalnosti, lojalnosti državi in skupnosti, ne pa lojalnosti vladajoči stranki. Leta 1988, ko je služba državne varnosti načrtovala aretacijo Mladininega komentatorja Janeza Janše, je vodstvo ljubljanske SDV od Domadenika zahtevalo ekipo kriminalistov, ob tem pa mu niso povedali, kaj naj bi kriminalisti počeli. Domadenik je zahtevo SDV sprva zavrnil, »svoje« kriminaliste je dal v uporabo službi državne varnosti šele potem, ko je to od njega zahteval tedanji sekretar za notranje zadeve Tomaž Ertl. Ob objavi informacije, da so uslužbenci UNZ Ljubljana aretirali Mladininega komentatorja, pa je Domadenik odvrgel rokavice in objavil, da so komentatorja aretirali pripadniki SDV. S tem je zelo hitro razkril pravo ozadje aretacije.

Milan Domadenik (drugi z desne) na brniškem letališču leta 1991 v času osamosvojitvene vojne. FOTO: Mirko Kunšič 
Milan Domadenik (drugi z desne) na brniškem letališču leta 1991 v času osamosvojitvene vojne. FOTO: Mirko Kunšič 


Domadenik je imel kot šef ljubljanske policije v rokah vse vzvode, da bi razgnal neprijavljene proteste, ki so se julija 1988 odvijali pred ljubljanskim vojaškim sodiščem, ko je to sodilo četverici, znani po kratici JBTZ. Vendar tega ni storil. Razumel je, da je njegova skrb javna varnost, neprijavljene demonstracije pa javne varnosti niso ogrožale. S šefom ljubljanske uniformirane policije Pavlom Čelikom sta poskrbela, da se je promet z Roške ceste preusmeril na druge ulice, demonstranti pa so dostojanstveno, toda odločno protestirali proti jugoslovanski vojski.

Leta 1990 je Igor Bavčar kot novi notranji minister potegnil strateško kadrovsko potezo. Domadenika, osebnost, ki je uživala velik ugled v policijskih vrstah, je imenoval za svojega namestnika. S tem je zagotovil, da so policisti zaupali tudi novi oblastni garnituri. V policiji leta 1990 ni bilo nobenega dvoma; lojalna je bila nastajajoči državi. Milan Domadenik je bil za policiste tista osebnost, ki je zagotavljala, da nova politična oblast policije ne bo zlorabljala za strankarske interese. Domadenik je bil za policiste jamstvo, da ostajajo v službi nastajajoče države in ljudstva, ne strankarskih interesov.

Leta 1991 je bil Domadenik član obrambne koordinacije, za svoje zasluge ga je predsednik Milan Kučan leta 1993 odlikoval s srebrnim častnim znakom svobode.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine