Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Slovenski diplomati pred izzivom desetletja

Finalne priprave diplomatskega aparata pred nastopom nestalnega članstva v varnostnem svetu OZN zaznamujejo kadrovska vprašanja.
Namen letošnjega diplomatskega posveta je strniti vrste pred ključnim zunanjepolitičnim izzivom desetletja. FOTO: Leon Vidic/Delo
Namen letošnjega diplomatskega posveta je strniti vrste pred ključnim zunanjepolitičnim izzivom desetletja. FOTO: Leon Vidic/Delo
16. 12. 2023 | 05:00
16. 12. 2023 | 07:10
5:58

V nadaljevanju preberite:

Jutrišnji prvi dan 27. letnega posveta slovenske diplomacije bo v znamenju akterk zunanje politike: predsednice države Nataše Pirc Musar, predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič in zunanje ministrice Tanje Fajon. Vsebinski poudarek razprav na posvetu je posvečen sklepu priprav na nestalno članstvo Slovenije v varnostnem svetu OZN, ki so ga zaznamovale kadrovske kontroverze.

Glede delovanja v varnostnem svetu OZN je vlada sicer pred kratkim sprejela splošna prednostna področja delovanja, ki vključujejo preprečevanje konfliktov, zaščito prebivalstva v oboroženih spopadih, vključevanje žensk v procese preprečevanja spopadov ter podnebne spremembe.

Mednarodni politolog s FDV dr. Marko Lovec je ob tem poudaril, da ker strokovna in druga javnost nista bili dovolj vključeni v pripravo prednostnih področij, so cilji članstva v varnostnem svetu obviseli v zraku. Pri tem je zanimivo, da sta mednarodna politologa s FDV dr. Boštjan Udovič in dr. Sabina Lange spisala študijo Globalna prisotnost in domet Slovenije v OZN. Ministrstvo je za študijo, ki še ni javno dostopna, prav tako pa izsledki ne bodo predstavljeni na diplomatskem posvetu, namenilo 15 tisoč evrov. 

 

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine