Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
PREMIUM   D+   |   Slovenija

Kadrovski vrtiljak na Mladiki se pospešeno vrti

Tanja Fajon je našla zamenjave za kadre, ki so jo zapustili, premier Robert Golob pa se pripravlja na obisk New Yorka.
Po odhodu Boštjana Malovrha (na desni) iz New Yorka bo vodenje slovenske misije pri OZN po pričakovanju prevzel Samuel Žbogar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Po odhodu Boštjana Malovrha (na desni) iz New Yorka bo vodenje slovenske misije pri OZN po pričakovanju prevzel Samuel Žbogar. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
22. 8. 2024 | 05:00
22. 8. 2024 | 06:34
6:10

V nadaljevanju preberite:

September prinaša vrhunec slovenske diplomatske in zunanjepolitične aktivnosti, saj bo Slovenija mesec dni predsedovala varnostnemu svetu OZN. Slovensko delegacijo v New Yorku bo ob tej priložnosti vodil predsednik vlade Robert Golob. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa medtem krepi svojo najožjo ekipo na Mladiki.

Potem ko so Fajonovo zapustili nekateri najožji sodelavci z odhodom na veleposlaniške položaje, se zdaj dogajajo kadrovske rošade na Mladiki. Po naših zanesljivih informacijah bo danes vlada na položaj državne sekretarke imenovala izkušeno karierno diplomatko Melito Gabrič. Nekdanja slovenska veleposlanica v Kanadi je bila leta 2020 imenovana za vodjo delegacije EU v Kanadi, kar je bilo takrat najpomembnejše imenovanje, ki ga je v sistemu evropske diplomacije dobila Slovenija.

Na položaj generalne sekretarke zunanjega ministrstva pa bo imenovana še ena izkušena karierna diplomatka, Barbara Žvokelj, dosedanja veleposlanica na stalnem predstavništvu v OZN, Ovseju in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju.

Po naših informacijah je vladni načrt, da Žbogar po odhodu Malovrha prevzame vodenje misije pri OZN. A za to je treba izpeljati z zakonom o zunanjih zadevah predpisane postopke za imenovanje veleposlanika, vključno z razpisom. Vlada tega postopka še ni sprožila.

Celoten članek je na voljo le naročnikom.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Sorodni članki

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine