Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Minister Šarec: Slovenija je Ukrajini dala veliko, vsega pa ne da

Skupaj z velikimi nakupi poteka pomoč napadeni državi, a staro orožje hitreje odhaja, kot prihaja novo.
Slovenska vojska je odprta za vse, po novem tudi za tiste, ki nimajo dokončane srednje šole. Na ministrstvu smo zaključili vse postopke v zvezi s tem, da jih lahko zaposlimo, je povedal obrambni minister. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Slovenska vojska je odprta za vse, po novem tudi za tiste, ki nimajo dokončane srednje šole. Na ministrstvu smo zaključili vse postopke v zvezi s tem, da jih lahko zaposlimo, je povedal obrambni minister. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
28. 4. 2023 | 05:00
28. 4. 2023 | 12:47
3:57

Slovenija nadaljuje politiko odprtih rok pri vojaški pomoči Ukrajini, vlada je tja poslala še 20 oklepnikov pandur. Celoten obseg poslane pomoči je skrivnost, na ukrajinskem bojišču je dosti več slovenske opreme in streliva, kot je uradno znano. Vojska, ki je sredi rekordno obsežnega investicijskega cikla, se bo ljudem skušala približati tudi z veliko prireditvijo v Stožicah v čast dnevu vojske.

Slovenija je v Ukrajino dostavila 20 oklepnikov tipa pandur, namenjenih za prevoz pehote, je STA povzela ugotovitve portala 24ur. Slovenska vojska je te oklepnike uporabljala 24 let, šlo naj bi za najmanj staro orožje, ki ga je Slovenija doslej poslala Ukrajini. Transport v Ukrajino je bil v popolni tajnosti izpeljan v tem tednu. Celotna operacija naj bi trajala več mesecev, saj so morali oklepnike pripraviti, servisirati in organizirati prevoz.

Slovenski valuk je posodobljena in licenčna različica lahkega večnamenskega kolesnega pehotnega bojnega vozila pandur, ki je izdelano v Sloveniji. Oborožen je lahko z mitraljezom 12,7 mm ali avtomatskim bombometom. V sestavi Slovenske vojske jih je bilo 85. Kot smo že poročali, je Slovenija za obrambo pred rusko agresijo Ukrajini do zdaj poslala 28 tankov M55S, 35 oklepnikov z gosenicami M80A, 16 havbic M2A1, 20 vozil HMMWV (humvee) ter več druge oborožitve in opreme.

Vsega starega orožja ne damo

Na obrambnem ministrstvu zadnje pošiljke orožja ne komentirajo, saj so ti podatki tajni. Slovenija je z dosedanjo pomočjo med državami, ki so največ dale za pomoč napadeni Ukrajini, če obseg in vrednost donacij primerjamo z obrambnimi izdatki. Ker v vojski vzporedno poteka več investicij v pomembne oborožitvene sisteme, se je med vojaško stroko pojavila zamisel, da bi Ukrajini dali vse orožje, izdelano v Jugoslaviji, tudi tanke M-84, ki veljajo za najboljšo različico, izdelano na podlagi ruskega tanka T-72.

Minister za obrambo Marjan Šarec je v pogovoru za Sobotno prilogo med drugim govoril o pomoči Ukrajini in dejal, da Slovenci tudi zaradi svoje bogate zgodovine uporov nimamo nikakršne pravice odrekati pomoč narodu, ki se je uprl večjemu napadalcu. Kljub temu pa je zavrnil zamisel, da bi donirali tanke M-84, ki jih Slovenska vojska namerava uporabljati še v prihodnosti. Pojasnil je še, da je v starem orožju toliko prenovljenih sistemov, da komaj še lahko rečemo, da je sovjetskega izvora.

Velika prireditev v Stožicah

V soboto, 13. maja, pripravljajo veliko celodnevno prireditev v ljubljanskih Stožicah ob dnevu Slovenske vojske, ki bo 15. maja. Razstavi tehnike in dinamičnim predstavitvam bo sledil velik koncert vojaškega orkestra s številnimi gosti. Vstopnice so na voljo brezplačno ob rezervaciji prek Eventima.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine