Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sindikat kmetijskega ministrstva vložil kazensko obadbo zoper vrh uprave za varno hrano

V sindikatu ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so ovadili generalnega direktorja uprave Janeza Posedija in glavno inšpektorico na upravi Andrejo Bizjak.
FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo
V. U.
19. 11. 2019 | 17:39
19. 11. 2019 | 17:50
2:54
Sindikat ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano z organi v sestavi je, kot je danes poročal Radio Slovenija, vložil kazensko ovadbo zoper vrh uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR), in sicer zoper generalnega direktorja uprave Janeza Posedija in glavno inšpektorico na upravi Andrejo Bizjak. V sindikatu jima očitajo prikrivanje dodajanja sulfita v čevapčiče.

Kot smo poročali, je sindikat kazenske ovadbe napovedal že oktobra, ovadba pa stopnjuje trenja med vrhom kmetijskega ministrstva in upravo za varno hrano. Ta so sledila napovedi ministrice Aleksandre Pivec, da bo področje varne hrane reorganizirala. Slovenski sitem nadzora nad hrano je sicer po zagotovilih veterinarske inšpekcije še vedno med najučinkovitejšimi v Evropi.

V sindikatu so Posedija in Bizjakovo ovadili zaradi po njihovem mnenju kaznivega dejanja junija letos. Obtožujejo ju prikrivanja nevarnih praks in neukrepanja v času okoli štirih mesecev.


 

Komunikacijski zastoji


Kot smo pisali, so bili inšpektorji za varno hrano o odkritju nedovoljenega alergena žveplovega dioksida v masi za čevapčiče obveščeni šele 12. septembra preko navodil direktorice inšpekcije Andreje Bizjak, čeprav so njihovi kolegi, veterinarski inšpektorji, nedovoljeni alergen pri vzorčenju odkrili že v začetku junija, je povedal predsednik izvršnega odbora sindikata MKGP Boštjan Štefančič.

Takšni komunikacijski zastoji so posledica slabega obveščanja znotraj UVHVVR, »včasih celo sumim, da namenoma«, je povedal. Vse odločitve potujejo prek direktorice inšpekcije UVHVVR ali vodij območnih uradov. Pri obveščanju o tveganjih za zdravje potrošnikov, za kar je šlo pri aferi z nedovoljenim alergenom v čevapčičih, bi bilo treba odreagirati takoj, je poudaril.

Podobno je vodstvo UVHVVR ravnalo ob aferi s spornimi kebabi, o kateri inšpektorji za varno hrano prav tako niso vedeli nič. Veterinarski kolegi so vzorčili kebabe, namesto da bi nevarne serije izločili iz prometa zaradi pomanjkljive dokumentacije, kot so storili inšpektorji na Hrvaškem mesec dni prej, pravi Štefančič.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine