Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Simpozij o Juretu Deteli

V Cankarjevem domu danes predavanja o pesniku in vse bolj aktualnem mislecu.
Naslovnica knjig Zbrane pesmi Jureta Detela. Foto: Dokumentacija
Naslovnica knjig Zbrane pesmi Jureta Detela. Foto: Dokumentacija
2. 4. 2019 | 09:00
1:50
Ljubljana –V Cankarjevem domu se danes ob 13. uri začne simpozij o Juretu Deteli, na katerem bodo govorili o zbirki njegovih zbranih pesmi.

Po pozdravnem nagovoru Aleša Štegra, programskega direktorja Beletrine, bodo nastopili Miklavž Komelj, ki je dediščino Detelovih pesmi uredil v dveh obsežnih knjigah, Marko Hren bo spregovoril o Deteli kot zgodnjem znanilcu trendov globoke ekologije in duhovnosti 4.0, slikar in profesor na ALUO Sergej Kapus bo imel predavanje z naslovom Despotizem pogleda, dr. Branislava Vičar bo osvetlila Jureta Detela in vprašanje subjektivitete živali. Na začetku je napovedan literarni portret Detela iz 8. decembra 1985 v produkciji Radia Slovenije, simpozij se bo končal s projekcijo filma o njem – Sočasje v režiji Miha Vipotnika.

Jure Detela (1951–1992) je danes aktualen tudi kot mislec, ki »je poskušal povsem na novo opredeliti razmerje med ljudmi in drugimi bitji, kar je pomembno določilo tudi njegove pesniške postopke. Lani so pri Beletrini izšle Zbrane pesmi Jureta Detele, 1. in 2. del. V več kot tisoč strani obsegajoči knjigi so po kronološkem vrstnem redu prvič zbrane vse njegove pesmi, verzni fragmenti in osnutki, vključene pa so tudi vse tri njegove doslej objavljene pesniške zbirke ter revialno objavljene pesmi,« so zapisali v napovedniku Cankarjevega doma.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine