Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šempetrska bolnišnica v sivi coni

Novih pacientov, razen urgentnih, v trenutnih razmerah ne sprejemajo.
Prvo okužbo v šempetrski bolnišnici so potrdili pri eni od medicinskih sester v četrtek, v soboto pa še vse druge. FOTO: Marko Feist
Prvo okužbo v šempetrski bolnišnici so potrdili pri eni od medicinskih sester v četrtek, v soboto pa še vse druge. FOTO: Marko Feist
12. 1. 2021 | 05:27
12. 1. 2021 | 05:30
3:10
Z največjim vdorom virusa se trenutno spopadajo v šempetrski bolnišnici, so potrdili na ministrstvu za zdravje. Zaradi okužbe so morali enajst pacientov z internističnih oddelkov prerazporediti na oddelek za covid-19, kjer jih je zdaj skupaj 38. Razen nujnih primerov novih pacientov ne sprejemajo več. Do včeraj so potrdili okužbo tudi pri desetih medicinskih sestrah in enem zdravniku.

V Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca v Šempetru pri Novi Gorici so po besedah strokovne direktorice Dunje Savnik Winkler do zdaj obravnavali le posamezne okužbe med zaposlenimi – in čeprev so imeli novembra na oddelku za covid-19 že 52 obolelih – je zaradi sedanjega širjenja virusa njihovo delovanje zdaj skoraj ohromljeno. »Danes smo začeli prenaročati paciente, ki čakajo na nenujni poseg, prav tako smo v domačo oskrbo poslali vse tiste, ki lahko tako nadaljujejo zdravljenje, saj je celotna bolnišnica v sivi coni,« je včeraj dejala sogovornica. Dnevno bodo predvidoma opravili tri operacijske programe (običajno so jih do sedem, v zadnjih mesecih pa zaradi epidemije do štiri). Zaposlene in paciente bodo testirali na dva dni s PCR-testi, ki so zanesljivejši od hitrih antigenskih testov.

image_alt
Vse je odvisno od dobav

 

Kadrovske težave manjših bolnišnic


»Smo sicer še daleč od številk, s katerimi se je, denimo, spopadala izolska bolnišnica pred dobrim mesecem dni, a ne vemo, kaj nas čaka,« je dejala Dunja Savnik Winkler. Težave zaradi pomanjkanja kadra so imeli jeseni tudi v Slovenj Gradcu, Trbovljah in na Jesenicah, ki so prav tako sorazmerno majhne bolnišnice. V Izoli so v drugi polovici novembra odkrili celo 150 okuženih zaposlenih.

Prvo okužbo v šempetrski bolnišnici so potrdili pri eni od medicinskih sester v četrtek, v soboto pa še vse druge. Pacienti, pri katerih so potrdili okužbo, so se zdravili na nevrološkem, gastroenterološkem in nefrološkem oddelku. Vsi so asimptomatski in do včeraj pri nobenem ni bilo poslabšanja zdravstvenega stanja. Direktorica je še dodala, da se je v šempetrski bolnišnici prejšnji teden proti covidu-19 sicer cepilo 45 odstotkov od skupaj 970 zaposlenih (okoli 550 jih spada med zdravstveno osebje), pri čemer se je med posameznimi poklicnimi kategorijami cepilo največ zdravnikov.


Ni večjega upada pacientov


Število hospitaliziranih bolnikov po Sloveniji zaradi zapletov s covidom-19 od druge polovice novembra bistveno ne upada. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje se je med 28. decembrom in 3. januarjem petnajst bolnikov z novim koronavirusom predvidoma okužilo v bolnišnicah. Po včerajšnjih podatkih, ki jih navaja Sledilnik za covid-19, je bilo v bolnišnice sprejetih 74 obolelih zaradi covida-19 (od 1205 vseh hospitaliziranih), pet pa jih je umrlo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine