Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Sedem novih potrjenih okužb, nova smrtna žrtev

V Hrastniku že 35 okuženih z novim koronavirusom, v Odrancih, kjer je novo žarišče koronavirusa v Sloveniji, niso potrdili novih okužb.
Tudi včeraj je umrla ena okužena oseba. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Tudi včeraj je umrla ena okužena oseba. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Ka. M., Š. J., STA
20. 7. 2020 | 10:00
20. 7. 2020 | 12:51
5:31
V nedeljo so v Sloveniji testirali 371 ljudi, potrdili pa so sedem novih okužb s koronavirusom. Enako kot v soboto je tudi včeraj umrla ena oseba, okužena z novim koronavirusom, je na twitterju sporočila Vlada RS. 

Trenutno se v bolnišnicah po Sloveniji zdravi 19 okuženih oseb, zdravljenje v enotah intenzivne nege pa potrebujejo trije. 



Dva nova primera okužbe so v nedeljo potrdili v Hrastniku, kjer je trenutno eno od žarišč, dva pa v Ljubljani. Okužbo so prav tako potrdili v občinah Ajdovščina, Šempeter - Vrtojba in Renče - Vogrsko, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Po njihovih informacijah noben nov primer ni v domovih za starejše ali med zdravstvenimi delavci.

Trenutno je v državi 237 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Doslej je bilo pri nas skupno potrjenih 1953 okužb, umrlo pa je 113 bolnikov. 
 

V Hrastniku že 35 okuženih z novim koronavirusom


V Hrastniku je bilo v nedeljo z novim koronavirusom okuženih že 35 oseb, kar je dve osebi več kot v soboto. V tamkajšnjem domu starejših je okuženih 14 ljudi, od tega osem oskrbovancev in šest zaposlenih, je danes povedal hrastniški župan Marko Funkl.

Funkl je opozoril tudi na dve večji težavi, s katerimi se sooča dom starejših. Prva se nanaša na zagotavljanje rdeče cone, v kateri se lahko nahaja največ 10 oseb, druga pa na zagotavljanje ustreznega negovalnega kadra. Po njegovi oceni domu za oskrbo starejših primanjkuje 10 do 15 ljudi, zato se boji, da bo med zaposlenimi prišlo do pregorelosti.
Na hrastniški občini pa vse znova prosijo, da upoštevajo ukrepe Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), saj bodo le tako lahko skupaj omejili rast števila okuženih.



Vstop v knjižnico Antona Sovreta je zaradi trenutnih razmer od četrtka onemogočen, prav tako na voljo nista e-učilnica in čitalnica. Knjižnica bo še vedno odprta po poletnem urniku, vendar pa samo za vračilo in prevzem že vnaprej naročenega gradiva, ki čaka na uporabnika.

Do nadaljnjega Mladinski center Hrastnik zapira svoja vrata za vse obiskovalce. Vse aktivnosti in počitniške dejavnosti pa so odpovedane. V Hrastniku se je sicer v minulih dneh mudila tudi zdravstvena inšpekcija, ki je preverjala stanje v gostinskih lokalih.


V Odrancih brez novih okužb


V Odrancih, kjer so od petka potrdili pet okužb z novim koronavirusom, ki so se razširile v tamkajšnjem vrtcu, danes po številnih testiranjih niso potrdili novih okužb. V osami je skupno 71 ljudi, med njimi tudi dečki, o katerih sumijo, da bi se lahko okužili drugje. Po navedbah STA novih testiranj za zdaj ne bo; izjema so tisti, ki bodo zaznali simptome oziroma jih bo na testiranje napotil zdravnik.



Okužbe v vrtcu Mavrica prihajajo od vzgojiteljice, ki ni iz Odrancev, od nje so se okužile vzgojiteljica iz Velike Polane in tri iz Odrancev. Vrtec je po priporočilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) zaprt do preklica, za otroke pa bodo morali poskrbeti starši. V vrtec je vpisanih 87 otrok, v zadnjih dneh pa ga je obiskovalo 44. Poleg otrok morajo biti doma družinski člani, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi, in zaposleni v vrtcu. Športni park so zaprli, v nedeljo so odpovedali tudi nogometni turnir.

Pred tednom dni je bil v Odrancih na novi koronavirus pozitiven tudi fant, ki se je v Lendavi udeležil tekmovanja v judu, potem pa je z vrstniki igral nogomet v odranskem športnem parku. Sam je bil na novem testiranju negativen, kljub temu pa vseh 20 nogometašev ostaja v osami.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine