Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Še naprej odsvetujejo kopanje od Žusterne do kopališča Mandrač Molet

Rezultati vzetih vzorcev za bakterijo intestinalni enterokoki, ki se razvija počasneje kot escherichia coli, so pokazali na presežne vrednosti v otroškem bazenu kopališča Žusterna in neposredno na izlivu kanala v morje.
Z rumeno piko so označena mesta, kjer so vzeli vzorce vode. FOTO: Arso
Z rumeno piko so označena mesta, kjer so vzeli vzorce vode. FOTO: Arso
Be. B., STA
4. 8. 2019 | 14:24
4. 8. 2019 | 15:00
3:16
Na koprskem kopališču Žusterna so v petek izobesili rdečo zastavo, območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje iz Kopra pa je odsvetovala kopanje na območju tega kopališča in vključno s kopališčem Molet, ki je nekaj sto metrov stran od Žusterne.

Iz Arsa so danes sporočili, da glede na dobljene rezultate kakovosti kopalne vode v območju Žusterne v Kopru kopanje še vedno odsvetujejo.

Analiza fekalnih bakterij escherichia coli in intestinalnih enterokokov je pokazala presežne vrednosti. Vzorci, v petek in v soboto vzeti na izlivu kanala v morje, so pokazali presežne vrednosti bakterije escherichia coli. V petek so meje opozorilne vrednosti presegale petkrat, v soboto so bile na meji.

Danes je Arso objavil še rezultate v petek vzetih vzorcev za bakterijo intestinalni enterokoki, ki se razvija počasneje kot escherichia coli. Ti so pokazali na presežne vrednosti v otroškem bazenu kopališča Žusterna in neposredno na izlivu kazala v morje. Vzorce so vzeli tudi v soboto, rezultati še niso znani.

Zavod v vmesnem času kopalcem omogoča brezplačno uporabo bazena. FOTO: Nataša Čepar
Zavod v vmesnem času kopalcem omogoča brezplačno uporabo bazena. FOTO: Nataša Čepar


Sicer je onesnaženje povzročilo petkovo izlitje odpadne vode iz bližnje fekalne kanalizacije v hudournik v Žusterni, ki se izteka v morje. Šlo je za zelo majhne količine fekalne vode, a je koprski javni zavod za šport kljub temu na kopališčih takoj izobesil rdečo zastavo. Zavod v vmesnem času kopalcem omogoča brezplačno uporabo bazena.

Po informacijah Radia Slovenija je nekaj otrok, ki so se v minulih dneh kopali v Žusterni, imelo težave z bruhanjem in diarejo. Da bi ugotovili, ali so dogodki med seboj povezani, so starše pozvali, naj se obrnejo na koprsko enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine