Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Še en incident za Pipistrelovo letalo

Vzrok za težave s pristajalnim mehanizmom še ni znan. 
Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Fotografija je simbolična. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
S. S.
11. 9. 2019 | 09:05
11. 9. 2019 | 10:42
2:26
Včeraj nekaj pred 12. uro je na portoroškem letališču nekoliko nesrečno pristalo letalo pipistrel panthera 152. Pilot je imel težave zaradi pristajalnega podvozja in je letalo podrsalo s trupom po stezi. Pilot, tuji državljan, ki je tudi lastnik letala, in še dva potnika niso bili poškodovani, so sporočili s koprske policijske uprave. Policisti so ob ogledu ugotovili, da je pilot včeraj ob 11.28 vzletel z letališča v Sečovljah ter poletel nad Koprom in Umagom in nazaj.

Ob 11.47 je pilot na podlagi vseh potrebnih dovoljenj kontrole letenja pristal na letališču. Ker se mu kolesa na letalu niso spustila, je pristal na trupu letala in se ustavil na vzletno-pristajalni stezi. Pri tem sta se poškodovala propeler in spodnji del trupa letala. Podatkov o materialni škodi še nimajo. Letališče je bilo zaprto od 11.45 do 12.50.

Tudi v podjetju Pipistrel so za Delo potrdili, da je pilot njihovega letala pristal brez izvlečenega podvozja.

Letalo panthera ima dva neodvisna sistema za spuščanje podvozja – električnega in rezervnega mehanskega, ročnega. »Vgrajene ima individualne vizualne indikatorje za vsako kolo, ki pokažejo, ali je podvozje spuščeno ali ne. Pilot je seznanjen z varnostnimi postopki, kako je treba ravnati v primeru eventualne odpovedi sistema za spuščanje podvozja. Obstajata torej dve možnosti: bodisi je pilot podvozje preprosto pozabil spustiti bodisi so vsi varnostni mehanizmi odpovedali,« je pojasnila Taja Boscarol, predstavnica za odnose z javnostjo pri podjetju.

A več o vzroku ne vedo, saj preiskava, ki jo vodi služba za preiskovanje letalskih nesreč in incidentov direktorata za letalski in pomorski promet na ministrstvu za infrastrukturo, še poteka. Je pa podjetje ponudilo pomoč pri ugotavljanju vzrokov za nesrečo.

Gre za drugo nesrečo Pipistrelovega letala v zadnjem mesecu. Sredi avgusta sta namreč direktor norveškega podjetja in norveška državna sekretarka namesto na trdnih tleh pristala v jezeru.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine