Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ključne glasove Angeliki Mlinar bo najverjetneje priskrbela SNS, Levica ji nasprotuje

Premier je v državni zbor vložil predlog kandidature Mlinarjeve za kohezijsko ministrico.
Angelika Mlinar bo državljanka obeh držav. FOTO: Jože Suhadolnik
Angelika Mlinar bo državljanka obeh držav. FOTO: Jože Suhadolnik
16. 12. 2019 | 11:13
16. 12. 2019 | 23:43
3:06
Predsednik vlade Marjan Šarec je danes v državni zbor vložil predlog za imenovanje Angelike Mlinar za novo ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijo, saj je koroška Slovenka, kot so v SAB sporočili za STA, danes prevzela odločbo o slovenskem državljanstvu. Njeno zaslišanje pred pristojnima odboroma je sklicano za jutri, glasovanje na plenarni seji pa je nato pričakovati v četrtek.

Nekdanja evropska poslanka pri imenovanju na mesto kohezijske ministrice lahko pričakuje podporo koalicijskih poslancev – iz Desusa je sicer slišati, da so poslanci razdeljeni in se bodo še posvetovali – ter najverjetneje tudi SNS. »Zanimivo bi bilo, da bi dobili nazaj tisto, kar smo izgubili leta 1920 … Več Slovenije in da združimo slovensko deželo Koroško,« je izpostavil prvak SNS Zmago Jelinčič.

Prav glasovi nacionalne stranke bodo verjetno znova odigrali ključno vlogo, saj poslanci Levice kandidatki za ministrico nasprotujejo. »Zanimivo, da nihče ni pogledala, kaj je zagovarjala v svojem političnem delovanju v Avstriji,« je izpostavil koordinator Levice Luka Mesec in dodal, da neoliberalcev res ne rabimo uvažati, saj imamo kot listja in trave. »Malo pa je tako radikalnih kot je Angelika Mlinar,« je še dodal Mesec in dodal, da ni kompatibilna s sredinsko vlado, kaj šele z vlado, ki naj bi se zavzemala za javno zdravstvo … V Avstriji se je po njegovih zasedbah zavzemala za diametralno nasprotna stališča, kakršnih pri nas ne podpira niti desnica.

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec pa je med tem izpostavil, da se bodo odločili, ko jo bodo videli. Stališče NSi še ni jasno, a kot je znano, doslej praviloma niso prispevali glasov podpore pri imenovanju ministrom.

Premier Marjan Šarec je navedel, da pričakuje, da bo kandidatka potrjena. »Predsednica SAB Alenka Bratušek je rekla, da je moja naloga zagotoviti glasove. Tako kot za vsakega ministra in ministrico,« je še dejal Šarec.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine