Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Erjavec: Desus pred izključitvijo poslanca Polnarja

Polnar ne bo več član poslanske skupine stranke Desus, je napovedal Erjavec. Glede obstoja stranke v koaliciji ali prestopa v Kul več znanega v četrtek.
Karl Erjavec je napovedal, da bo mogoče glede nadaljnjih dogodkov v zvezi z Desusom več izvedeti v četrtek po zasedanjih izvršnega izbora in sveta stranke. FOTO: Blaž Samec/Delo
Karl Erjavec je napovedal, da bo mogoče glede nadaljnjih dogodkov v zvezi z Desusom več izvedeti v četrtek po zasedanjih izvršnega izbora in sveta stranke. FOTO: Blaž Samec/Delo
Vojko Urbančič
15. 12. 2020 | 10:25
15. 12. 2020 | 19:28
5:59
Erjavec se je o vlogi stranke v aktualni koaliciji in možnostih prestopa skupaj z vodjem poslanske skupine Desusa Francem Juršo danes sešel s Koalicijo ustavnega loka (Kul). Podrobnosti bodo znane šele v četrtek, je povedal tik zatem, napovedal je predvsem, da bodo v stranki obravnavali izključitev poslanca Roberta Polnarja.

Kot smo pisali, je bil ta v petek po srečanju poslancev Desusa z vodstvom stranke do Erjavca oster. Povedal je, da imajo štirje poslanci Desusa pripravljene izjave za izstop iz poslanske skupine, in omenil možen scenarij ustanovitve poslanske skupine nepovezanih poslancev. Ob tem je Erjavca označil za nekoga, ki je prepričan, da je edini, »ki lahko Slovenijo odreši Janeza Janše«. 

image_alt
Polnar govori tudi o možnosti nove poslanske skupine



 

Izvršni odbor in svet Desusa v četrtek


»Pogovor je bil konstruktiven in vsebinsko zelo močan,« je bil danes Erjavec zadovoljen po sestanku s strankami LMŠ, SD, Levica in SAB. »V četrtek bosta sklicana izvršni odbor in svet stranke, tudi tam bomo razpravljali o tem. Obravnavali bomo tudi pobudo o izključitvi poslanca Roberta Polnarja. Povem lahko, da smo dobili tudi pobudo iz občinske organizacije Šentjur pri Celju, katere član je. Zaradi neprimernih izjav in žaljivega nastopa do stranke bomo primerno ukrepali. Ko bo izključen iz stranke, ne bo več član poslanske skupine stranke Desus.«

Napovedal je, da bo mogoče glede nadaljnjih dogodkov v zvezi z Desusom več izvedeti v četrtek, in dodal, da so pritiski s terena zelo močni.

»Zlasti je izkazano veliko nezadovoljstvo glede dela aktualne vlade. Motijo jih ideološke teme, napadi na medije in približevanje nejedrni EU, zlasti Madžarski in Poljski. Kar se tiče koalicijske pogodbe in programa stranke, ni posebnih pripomb, vendar v stranki, če bo padla odločitev za drugo koalicijo, pričakujemo, da bomo na enaki ravni uresničevali pravice starejših in upokojencev. Desus bo v tem tednu potegnil določene odločitve. Tudi od stranke SMC pričakujemo, da se opredeli.«



Erjavčevo izjavo si lahko ogledate v videu:



»Kot največja opozicijska stranka bomo v LMŠ podprli Karla Erjavca za mandatarja, ko bo vložena nezaupnica,« je že pred sestankom z Erjavcem danes tvitnil vodja največje opozicijske stranke Marjan Šarec. »Vse drugo je samo odlaganje neodložljivega,« je pripisal.



Glede tega tvita je Erjavec v izjavi po sestanku ocenil, da gre le za pogovore. Dokler ne bo 46 glasov, ne bo znano, kdo bo mandatar. »Sem pa eden od kandidatov,« je povedal prvak Desusa, ki je včeraj v različnih pogovorih zatrjeval, da verjame v svoj uspeh pri prepričevanju posameznih poslancev, tudi zunaj njegove stranke. 

V Kulu si sicer za zdaj niso edini, ali bodo vložili konstruktivno nezaupnico, tudi če ne bodo imeli 46 poslanskih podpisov.

image_alt
Politika v čakanju na poročilo računskega sodišča


»Računamo, da bomo še pred novim letom vložili konstruktivno nezaupnico,« je napovedal koordinator Levice Luka Mesec, ki pa na vprašanje, kdo bo mandatar, ni odgovoril. Da je na mizi tudi možnost, da bi vložili konstruktivno nezaupnico, četudi ne bi imeli zagotovljene pisne podpore 46 poslancev, pa je potrdila predsednica SD Tanja Fajon. Temu naj bi bili po naših informacijah naklonjeni tudi v SAB.

Na twitterju se je oglasila tudi Fajonova:



Do danes so ocenjevali, da se opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, ki so vključene v Kul, kandidature za mandatarja pogovarjajo tako z Erjavcem kot Jožetom P. Damijanom. Podprle naj bi tistega, ki bo zbral potrebnih 46 poslanskih glasov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine