Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Šarec: afera je plod amaterskega scenarista

Knovs in Sova: Ne glede na podobne afere se še ni zgodilo, da bi pred parlamentarnimi nadzorniki odgovarjal premier
Na sejo Knovsa sem prišel iz spoštovanja do institucij, do parlamentarizma, ni pa to kakšno pretirano spoštovanje do tistih, ki vodijo Knovs, je povedal premier Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik
Na sejo Knovsa sem prišel iz spoštovanja do institucij, do parlamentarizma, ni pa to kakšno pretirano spoštovanje do tistih, ki vodijo Knovs, je povedal premier Marjan Šarec. FOTO: Jože Suhadolnik
25. 1. 2020 | 06:00
5:01
Afera z zaposlitvijo N. H., znanke predsednika vlade Marjana Šarca, v Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) se je izpela. Ta poskus destabilizacije, ki ga je doživel, je premier označil kot plod pisca amaterskih scenarijev. Ali bo Komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) zadevo nadaljevala, pa je po njegovem odvisno od njenega predsednika Mateja Tonina.

Gre pri aferi z zaposlovanjem znanke predsednika vlade res za vnaprej napisan scenarij, s katerim naj bi zrušili vlado oziroma njenega predsednika? »Če je bil takšen scenarij v ozadju, gotovo ni bil uspešen. Vprašanje pa je, ali pri tej zadevi ne gre predvsem za posledico osebnih antipatij med dvema politikoma iz Kamnika,« komentira Pavel Gantar, nekdanji dolgoletni politik.

Afere z zaposlovanjem v Sovi niso nove, leta 2013, na primer, je medije zaposloval primer petindvajsetih zaposlitev, kadrov domnevno blizu stranke SDS, zato naj bi agencija tedaj začela tudi politično delovati. Iz spomina je mogoče izbrskati tudi zaposlitveno afero, dodaja Gantar, v katero je bila vpletena oseba, ki je bila blizu takratnemu predsedniku vlade Janezu Drnovšku.

Pavle Gantar, nekdanji politik FOTO: Roman Šipić 
Pavle Gantar, nekdanji politik FOTO: Roman Šipić 


Za Sovo je bila po besedah njenega direktorja Rajka Kozmelja zadeva končana po tem, ko je inšpektorat za javni sektor ugotovil nekaj manjših nepravilnosti, ki pa so jih že odpravili. Premier Šarec pa je v izjavi novinarjem znova zavrnil navedbe, ki so se pojavljale v javnosti v zvezi z zaposlitvijo N. H..  

Po njegovih besedah ne drži, da so jo zaposlili, ker je njegova znanka. Z njo tudi nima stikov, je povedal. »Četudi bi jih imel, ne bi bilo to nič narobe,« je prepričan.

 

Nekdanji direktor je kritičen


»Nič od tega se ne bi zgodilo, če bi zaposlitev konkretne osebe potekala izključno po merilih obveščevalno-varnostne stroke in skladno s formalnimi pravnimi pravili. Spoštovanje kriterijev in pravil pa lahko evalvirajo le strokovno in izkustveno kompetentni posamezniki z ustreznim mandatom. V konkretnem primeru neodvisne obveščevalsko-varnostne ocene ni,« pa ocenjuje Andrej Rupnik, nekdanji direktor Sove. Po njegovem mnenju nadzor, ki ga je opravil inšpektorat za javno upravo, ni vsebinsko ugotavljal ustreznosti novozaposlene v Sovi.

Andrej Rupnik, nekdanji šef Sove  FOTO: Jože Suhadolnik
Andrej Rupnik, nekdanji šef Sove  FOTO: Jože Suhadolnik


Knovs je z včerajšnjim pogovorom s premierom zadevo po štirih mesecih končal. V sklepnem sporočilu pa je njen predsednik Matej Tonin zapisal, da je direktor Sove Kozmelj nezakonito blokiral delo komisije in to je po nepotrebnem ustvarilo ozračje, ki je škodovalo agenciji. Znanka premiera N. H. je imela pri zaposlitvi posebno obravnavo, ki je odstopala od ustaljene prakse. Vlogo za zaposlitev je oddala po tem, ko je Šarec postal predsednik vlade, zdravniški pregled pred zaposlitvijo pa je opravila v času daljše bolniške odsotnosti z dela. V Sovi so jo zaposlili, še preden je opravila ustrezno varnostno preverjanje, nato je bila dvakrat prerazporejena. Če bi bil inšpekcijski nadzor opravljen v času veljave prve pogodbe o zaposlitvi, bi inšpektorat predlagal kadrovski komisiji razveljavitev pogodbe o zaposlitvi. Knovs bo po končanem nadzoru o omenjenih ugotovitvah in sklepih nadzora seznanil državni zbor v svojem rednem letnem poročilu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine