Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Predstavitvena informacija  |   Slovenija

S stanovanjskim kreditom do novega doma

Večina ljudi želi v življenju rešiti stanovanjsko vprašanje. Naj ne ostane le pri željah.
Stanovanjski kredit SKB Foto Skb
Stanovanjski kredit SKB Foto Skb
P.I.
24. 4. 2019 | 11:05
24. 4. 2019 | 11:08
4:52
Kot ugotavlja Zveza potrošnikov Slovenije, so se lani cene stanovanjskih nepremičnin dvignile za okoli desetino, a je bilo kljub temu število transakcij največje v zadnjem desetletju. Najpogosteje so lastnika zamenjale rabljene nepremičnine, večinoma stanovanja. Toda kako kupiti stanovanje, če nimamo lastnih sredstev niti si ne moremo denarja izposoditi od staršev in prijateljev? S stanovanjskim kreditom, ki je namenjen reševanju stanovanjskega problema z namenom nakupa, gradnje ali prenove nepremičnine.
 
Stanovanjski kredit pa je le eden od korakov na poti do lastnega doma – prenesite brezplačni priročnik in preverite, kako se je treba lotiti iskanja vaše sanjske nepremičnine!

Kreditna sposobnost in višina kredita
Banka najprej preveri kreditno sposobnost stranke. Višina maksimalne mesečne anuitete je odvisna od višine strankinih prihodkov in morebitnih že obstoječih obremenitev iz naslova kreditov ali lizingov. Kreditno sposobnost lahko dodatno zmanjša bližajoča se upokojitev in odločitev, da se najema kredit s spremenljivo obrestno mero, ki ima vračunano dolgoročno pričakovano rast referenčne obrestne mere. To zadnje stranki zagotavlja, da v primeru rasti referenčne obrestne mere (zdaj je negativna) obremenitev njenih prihodkov ne bo ušla v skrb zbujajoče višave in s tem ogrozila odplačevanja kredita in lastništva nepremičnine stranke.
 
Posameznik s povprečno (in za zdaj še neobremenjeno) slovensko plačo lahko ob maksimalni obremenitvi prihodka dobi okoli 150.000 evrov dolgoročnega kredita. Seveda je edino logično, da stranka s pomočjo banke sposobnost odplačila dolga oceni kar se da realno – upoštevati je nujno morebitna tveganja, ki se v naslednjih 20, 25 letih seveda lahko pojavijo (izguba službe, bolezen, rast referenčne obrestne mere …).
 
 
Najnižja začetna anuiteta še ne pomeni najbolj ugodnega kredita 
Pri najemu stanovanjskega kredita višina začetne anuitete nikakor ni edini kriterij, po katerem bi se morali odločati. Preplačilo kredita določi obrestna mera kredita. Ta je, če je fiksna, znana za celotno odplačilno dobo in to seveda tudi pomeni enako anuiteto celotno doplačilno dobo.

Spremenljiva obrestna mera pa se, že kot ime pove, spreminja celotno odplačilno dobo. Skupna obrestna mera, ki določi končno preplačilo kredita, je sestavljena iz referenčne obrestne mere in pribitka. Težava je v tem, da je referenčna obrestna mera (običajno se uporablja 3- ali 6-mesečni evribor) spremenljivka, ki lahko bistveno spremeni višino anuitete in končno preplačilo kredita. Trenutno je sicer celo negativa, a se bo v prihodnjih letih prej ali slej začela dvigovati. Njeno povprečje v zadnjih 20 letih je bilo skoraj 2 %, najvišja pa je bila jeseni 2008, ko je presegla celo 5 %.
 
Kredit s fiksno obrestno mero dolgoročno kljub višji začetni mesečni anuiteti prinaša varnost, saj stranka že ob najemu ve, koliko kredita bo vrnila, kredit s spremenljivo obrestno mero (in nižjo začetno anuiteto) pa lahko na koncu pomeni precej višji znesek poplačila, seveda pa tudi nevarnost drastičnega povišanja anuitete in posledično težave pri odplačevanju.
 
 
Naredite informativni izračun za vaš novi dom!
   
Uresničimo vašo prihodnost – z SKB stanovanjskim kreditom​
 
Ob najemu SKB stanovanjskega kredita vam:
  • ponujamo celovito svetovanje in individualno obravnavo – poiščemo optimalno rešitev;
  • preverimo vse kreditne možnosti, ki so za vas najugodnejše – vas z odplačevanjem ne preobremenimo;
  • preverimo skladnost nepremičnine z zakonodajo – vaš nakup želene nepremičnine je res varen;
  • ob najemu kredita s fiksno obrestno mero za 25 let zagotovimo nespremenjen mesečni obrok 25 let – brez skritih presenečenj!
VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine