Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Rojeni po marcu se ne uvrstijo na seznam

Vrtci: Matere, ki se spomladi ali poleti vračajo v službo po porodniškem dopustu, imajo težave z ureditvijo varstva za otroka.
V javne vrtce v Ljubljani bo v šolskem letu 2019/2020 vključenih 13.358 otrok, a za številne starše otrok, ki so rojeni med marcem in avgustom, je velika težava iskanje varstva, ko se morajo vrniti v službo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V javne vrtce v Ljubljani bo v šolskem letu 2019/2020 vključenih 13.358 otrok, a za številne starše otrok, ki so rojeni med marcem in avgustom, je velika težava iskanje varstva, ko se morajo vrniti v službo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
4. 9. 2019 | 06:00
4. 9. 2019 | 08:23
6:22
Ljubljana – »Hči se je rodila sredi maja. Takoj potem sem oddala prijavo za vrtec, ki pa so mi jo zavrnili, ker sem zamudila rok za vpis. Ta je bil 15. marca, ko otrok torej še ni bil niti rojen. Tako sem se morala naslednje leto maja, ko se je končal moj porodniški dopust in sem se vrnila v službo, znajti, kakor sem vedela in znala,« je problem vpisa v vrtec opisala ena od mater.

Starši spomladi in poleti rojenih otrok teh ne morejo vpisati niti na čakalne sezname za vrtec. Številne matere opisujejo podobne stiske ob iskanju, na Mestni občini Ljubljana pa so prepričani, da so celo velikodušni, ko omogočajo prijavo za vse rojene do konca vpisnega roka (marca), saj naj bi bili po zakonu zavezani sprejemati le prijave tistih, ki 1. septembra dopolnijo 11 mesecev.

»Poklicala sem vse telefonske številke registriranih zasebnih varuhov, ki sem jih našla na spletu. S tem sem se intenzivno ukvarjala dobra dva meseca, niti ne vem točno, s koliko ljudmi sem si dopisovala in se pogovarjala, da sem nazadnje na zadnji petek, preden sem v ponedeljek morala v službo, našla gospo, ki je bila pripravljena paziti na mojega otroka,« je svojo izkušnjo opisala druga mati, ki se ji je porodniški dopust iztekel konec junija.

vrtci javni FOTO: Infografika
vrtci javni FOTO: Infografika


Večina zasebnikov, na katere se je obrnila, ji je odgovorila, da so bodisi zasedeni bodisi čez poletje zmanjšujejo kapacitete zaradi dopustov, le ena od sogovornic ji je prostodušno priznala, da ne bodo tik pred poletjem uvajali otroka (kar bi vplivalo na dinamiko v skupini), ki bo šel septembra v javni vrtec. Tako je dobra dva meseca vsako jutro starejšega otroka odložila v vrtcu blizu doma, potem pa se odpeljala na drugi konec Ljubljane, da je pustila v vrtcu mlajšega in šla nato v službo. Tudi strošek je bil dvojen – za vpisane v javne vrtce velja, da se za prvega otroka plača cena skladno z uvrstitvijo družine v dohodkovni razred, ki ga izračunajo na centru za socialno delo, za drugega pa 30 odstotkov cene za starostno obdobje, ki ga obiskuje. Naša bralka je za starejšega plačevala okoli dvesto evrov na mesec, za mlajšega pa še nekoliko več. Skupaj sta se položnici za varstvo otrok približali 500 evrom.

V njenem primeru je nabiranje jutranjih in popoldanskih kilometrov ter, za dohodke njene družine, astronomski strošek varstva trajal dva meseca, marsikdo pa se znajde v situaciji, ko nima ne babic in dedkov ne tet, a se mora že aprila vrniti v službo, prosto mesto v vrtcu pa ima zagotovljeno šele 1. septembra. »Tisti, ki so se nam otroci rodili spomladi in na začetku poletja, smo v neenakem položaju z drugimi,« pravi ena od sogovornic, ki je prepričana, da ljubljanska občina s sedanjo ureditvijo – ki je enaka že več let, le da so vedno novi starši tisti, ki jih prizadene in se zato vznemirjajo – krši tudi zakon o vrtcih.
 

Klici v zasebne vrtce


Da je največ povpraševanja po prostih mestih za varstvo pri zasebnikih prav od marca, potrjuje tudi Maša Sternad, ki vodi Varstvo otrok Vrhovci. »Datumska omejitev vpisa je velik problem. Vendar je situacija večinoma takšna, da nas ima večina varuhov od 1. septembra zasedena vsa mesta in do naslednjega septembra ne sprejemamo več novih otrok, razen če kak otrok odide med letom. Varuhi pa želimo že ob vpisu vedeti, koliko časa bo otrok pri nas, da lahko načrtujemo za naprej,« je pojasnila Maša Sternad in dodala, da je za razmeroma visoko ceno zasebnega varstva kriva tudi Mestna občina Ljubljana. »MOL krši predpise, ker ne podeljuje subvencij za zasebne varuhe. Otroku, ki je v zasebnem varstvu, ker čaka na prostor v javnem vrtcu, bi morala pripadati subvencija v višini 20 odstotkov cene javnega vrtca. Nekatere občine jo priznavajo, MOL pa ne, ker naj bi bilo javnih vrtcev v mestu dovolj.«

vrtci zasebni FOTO: Infografika
vrtci zasebni FOTO: Infografika

 

»Omogočamo veliko več, kot nalaga zakon«


Stališče MOL je precej drugačno od stališča obupanih staršev, ki iščejo varstvo, in tudi varuhov. Prejšnji teden so objavili, da je bilo na centralnem seznamu čakajočih 193 otrok, od tega 66 iz drugih občin, kar 122 pa da jih je dobilo ponudbo za vpis, a jo je zavrnilo. »Že šesto leto v Ljubljani zagotavljamo vsem staršem, ki izpolnjujejo pogoje stalnega bivališča in stalnosti bivanja v MOL vsaj 15 mesecev ter starostni pogoj 11 mesecev 1. septembra, izbiro kateregakoli javnega vrtca že v spomladanskih mesecih. Ocenjujemo, da bodo vsi otroci iz MOL s stalnim bivališčem vsaj enega od staršev v MOL, ne glede na stalnost, in z izpolnjenim starostnim pogojem 1. septembra 2019 dobili mesto v javnem vrtcu,« odgovarjajo na oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL.

vrtci številke FOTO: Infografika
vrtci številke FOTO: Infografika


A tistih, ki so se rodili od marca in katerih matere bodo morale marca, aprila, maja, junija, julija in avgusta prihodnje leto v službo, na seznamu ni. Vseeno so na MOL prepričani, da na področju predšolske vzgoje omogočajo veliko več, kot jih zavezuje zakon: »Po določbah zakona vrtec lahko sprejme otroka, ko je dopolnil starost najmanj 11 mesecev. To pomeni, da mora biti septembra najmanj toliko star. V Ljubljani ni tako, saj omogočamo oddajo vloge in kandidiranje za prosto mesto tudi staršem mlajših otok, ki se rodijo vse do zaključka spomladanskega vpisnega roka. Vse stroške, ki jih nosi tako začasno nezapolnjeno mesto v vrtcu, krije MOL iz svojega proračuna. Z investicijskimi posegi in družinam naklonjeno politiko smo letos dosegli že izjemno 93,6-odstotno vključenost v vrtce, pri čemer smo prepričani, da je veliko bolj kakovostna izbira za starše kot reševanje prostih mest z denarnimi nadomestili,« pravijo na oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine