Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Reanimaciji SMC naklonjen tudi prvak SDS

Napoved: Na volitvah v državni zbor bo prenovljena SMC po brutalnih napadih uspešna.
SMC je po mnenju Janeza Janše lani ob sestavi vlade naredila velik korak za stabilizacijo slovenskega političnega prostora v prihodnje.<br />
Foto Uroš Hočevar
SMC je po mnenju Janeza Janše lani ob sestavi vlade naredila velik korak za stabilizacijo slovenskega političnega prostora v prihodnje.<br /> Foto Uroš Hočevar
17. 9. 2021 | 06:00
17. 9. 2021 | 07:29
5:40
Prvak stranke Zdravko Počivalšek je na kongresu, kjer ni manjkalo koalicijskih gostov in predstavnikov podjetnikov in obrtnikov, dobil mandat za dogovor o združitvi z Gospodarsko aktivno stranko (GAS) Alojza Kovšce. Združitveni kongres z GAS bo do konca leta, ko bodo predvidoma dobili tudi novo ime. Neuradno naj bi se o sodelovanju pred volitvami pogovarjali tudi že s Celjsko županovo listo Bojana Šrota in nekaterimi drugimi na lokalnem nivoju ter stranko Zeleni Slovenije Andreja Čuša.

»Za nami je pekel, pred nami pa strm klanec, ki ga bomo skoraj zagotovo skupaj prehodili,« pravi prvak SMC, ki je torej prepričan, da bodo načrti o združevanju SMC in nato sodelovanju z neparlamentarnimi strankami v projektu Povežimo Slovenijo obrodili sadove na parlamentarnih volitvah. Še več, v svojem nagovoru na kongresu je izpostavil sodelovanje v prihodnji vladi.

Je v svojih pričakovanjih realen? Janja Božič Marolt iz Mediane ocenjuje, da dvesto tisoč volivcev in volivk, kot je to uspelo njegovemu predhodniku Miru Cerarju, zagotovo ne bo prepričal. »Počivalšek je primer voditelja stranke, ki je redek pojav. S podedovanim SMC nima nič skupnega, vsebina podedovanega SMC pa nima nič skupnega z njim,« ocenjuje sogovornica.

Janja Božič Marolt, Mediana FOTO: Jože Suhadolnik
Janja Božič Marolt, Mediana FOTO: Jože Suhadolnik


Miro Cerar, ki je s svojo SMC dosegel leta 2014 na volitvah doslej najboljši rezultat neke stranke doslej, si želi čimprejšnjega preimenovanja stranke, ki jo je jeseni leta 2019 predal v roke gospodarskemu ministru. Ta pa jo je po odstopu Marjana Šarca popeljal v vlado Janeza Janše. »Zame v tem hipu ni relevantno vprašanje, ali bodo po napovedanih spremembah res uspeli priti v državni zbor, to bi tudi težko ocenil, po moje je bistveno predvsem spoznanje, da je s tem, kar se tej stranki dogaja, Slovenija prikrajšana za pravo socialno liberalno politiko, ki jo je SMC uresničevala pod mojim vodstvom. Vseeno mi je, ali bodo šli v skrajno levo ali skrajno desno, ali je to prava pot, bodo odločili volivci, žal pa mi je, da se omenjena politična usmeritev, ki jo Slovenija potrebuje, izgublja,« komentira Cerar.

Miro Cerar, ustanovitelj SMC FOTO: Leon Vidic
Miro Cerar, ustanovitelj SMC FOTO: Leon Vidic


SMC je po prepričanju predsednika na prelomnici, od katere je odvisna prihodnost liberalnega centra v našem političnem prostoru. V programskih izhodiščih za tokratni kongres »Slovenija 2030« so v SMC sicer nanizali šest izhodišč, in sicer zeleni in digitalni prehod gospodarstva, družbe in države, nadaljevanje debirokratizacije, razvoj za vse regije, učinkovitejše izvajanje stanovanjske politike in celovite demografske politike. Njihov cilj pa je tudi boljše izkoriščanja strateških potencialov Slovenije – zaradi geostrateške lege bi se po njihovi oceni lahko razvili v logistično platformo za srednjo Evropo, bolje pa bi morali tudi izkoristiti slovenski les ter možnost pridelave in predelave konoplje za medicinske namene.



»Mi smo stranka povezovanja. Sodelovali bomo z vsemi, ki so usmerjeni v prihodnost,« pa je Zdravko Počivalšek odgovoril na vprašanje, ali so se pripravljeni povezovati tudi s strankami leve sredine, ki jim na javnomnenjskih anketah ta čas kaže nekoliko bolje kot strankam koalicije Janeza Janše.

Kongres stranke Modernega centra SMC, v Celju, Slovenija, 16. septembra 2021.
[SMC,stranke,parlament,državni zbor,politika,politiki]
Kongres stranke Modernega centra SMC, v Celju, Slovenija, 16. septembra 2021. [SMC,stranke,parlament,državni zbor,politika,politiki]


»Ne glejte anket, te niso tu zato, da merijo javno mnenje, ampak ga ustvarjajo,« pa je zbranim na kongresu SMC na srce položil Janez Janša, ki je izpostavil še, da je stranka plačala ceno za svojo suverenost, na Počivalška pa so se po njegovem zvrstili brutalni napadi. A da verjame, da se je splačalo plačati to ceno. Po mnenju prvaka SDS se je namreč pokazalo, da je mogoče v tem neprijaznem okolju postati suverena stranka, kar da pomeni tudi, da sam odločaš o tem, kako boš oblikoval zastopstvo ali mandat, ki so ti ga dali volivci. Da o tem ne odločajo ne mediji, ne razni strici iz ozadja, niti ne druge stranke. Zato jim je čestital in povedal, da ima njihov program močno podporo.

Kongresa SMC se je udeležilo nekaj več kot 200 delegatov in okoli 120 gostov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine