Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ministrica Kustec: Mobilne ekipe bodo testirale zaposlene v šolah

Združenje ravnateljev in šolski sindikat Sviz sta vlado pozvala, naj bo testiranje zaposlenih na delovni dan in ne v času praznikov.
Ministrica za zobraževanje Simona Kustec. FOTO: Blaž Samec/Delo
Ministrica za zobraževanje Simona Kustec. FOTO: Blaž Samec/Delo
STA
28. 12. 2020 | 16:01
28. 12. 2020 | 18:16
3:23
V šole se bodo po načrtu vlade najprej vrnili učenci in gojenci zavodov za otroke s posebnimi potrebami. Testiranje zaposlenih v teh zavodih na koronavirus bo 4. januarja, dan pozneje se bo začel pouk, je dejala ministrica Simona Kustec. Nato bodo v šole odšli učenci prvega triletja, večina pa naj bi bila v šoli do konca januarja, je napovedala.

Posvetovalna skupina vlade bo o tem, kdaj gredo lahko otroci v šolo, razpravljala v sredo. Na podlagi njenega predloga pa bo vlada po napovedih ministrice odločala do konca tega tedna.

image_alt
Kustečeva pričakovala odločitev ustavnega sodišča


Prednostno se bodo 4. januarja testirali zaposleni v zavodih in osnovnih šolah za otroke s posebnimi potrebami, za njimi pa tudi učitelji in drugi zaposleni, ki bodo izvajali izobraževanje v prvem triletju, je dejala. Testiranja bodo po njenih navedbah izvedli s pomočjo mobilnih ekip, ki jih pripravi ministrstvo za zdravje, in sicer v šolah, tako da zaposlenim ne bo treba nikamor hoditi na testiranje. Prejeli bodo poziv na testiranje, ministrica pa verjame, da se bodo ustrezno odzvali. Po šolah so med zaposlenimi minuli teden že povpraševali po interesu za testiranje in ugotovili, da jih je bilo zainteresiranih veliko več kot polovica, je pojasnila. Če bodo interes za testiranje izrazili starši otrok, bodo to po ministričinih napovedih tudi omogočili, ne bo pa testiranje obvezno.​
 

Združenje ravnateljev in Sviz: Za obvezno testiranje ni zakonske podlage


Združenje ravnateljev in šolski sindikat Sviz menita, da zaenkrat ni zakonske podlage za obvezno hitro testiranje na okužbo z novim koronavirusom v šolstvu. Sicer pa naj bo testiranje na delovni dan in v dogovoru z njima, predlagata.

Glede na veliko število tako zaposlenih kot učencev in dijakov se je treba dogovoriti za način, kako namerava vlada izvesti hitre teste, je za STA izpostavil predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregor Pečan. Odprto vprašanje po njegovih besedah ostaja tudi datum testiranja. Praznični oziroma dela prosti dnevi, ki so se omenjali, po njegovih besedah namreč niso primerni. 

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Slovenije pa vladi predlaga, naj glede na aktualno epidemiološko sliko najprej sploh odloči, kako bo z odprtjem osnovnih šol, nato pa sprejme ustrezne pravne podlage in vse potrebno ustrezno ter pravočasno skomunicira z vsemi deležniki. Opravljanje hitrih testov naj organizira v bolj realnem času in na delovne dni, so pozvali.

Način, na katerega je vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin učiteljstvo v soboto popoldne na praznični dan samostojnosti in enotnosti »nagnal« na testiranje, je »nedopusten, žaljiv in oblastniško aroganten«, so zapisali. Kacin je vzgojiteljem in učiteljem namreč dejal, da se morajo testirati 2. in 3. januarja, sicer 4. januarja ne bodo smeli priti na delovno mesto v vrtec ali učiti v šoli.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine