Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Prisrčno prvo srečanje na pol poti

Predsednik Slovenije Borut Pahor na Otočcu s predsednikom Hrvaške Zoranom Milanovićem.
Dva stara znanca, oba socialdemokrata in oba nekdanja premiera svojih držav, se dobro poznata. FOTO: Jure Eržen/Delo
Dva stara znanca, oba socialdemokrata in oba nekdanja premiera svojih držav, se dobro poznata. FOTO: Jure Eržen/Delo
27. 2. 2020 | 12:00
27. 2. 2020 | 17:34
4:39
Otočec ob Krki – Novoizvoljeni hrvaški predsednik Zoran Milanović si je za svojo prvo pot v tujino izbral sosednjo in partnersko državo Slovenijo, kjer ga je sprejel predsednik Borut Pahor. Dotaknila sta se vseh odprtih vprašanj in se zavzela za tesnejše regionalno sodelovanje držav ter odločno podprla odpiranje vrat Evropske unije za Severno Makedonijo in Albanijo.

Prvo srečanje dveh predsednikov je bilo prisrčno, Pahor je Milanovića pričakal pred gradom Otočec in takoj potem, ko je gost izstopil iz avtomobila, sta se objela kot stara prijatelja ter se podala na sprehod po grajskem parku do kosila. Po kosilu sta nagovorila hrvaške in slovenske novinarje

»Tudi dejstvo, da bova danes, po tem prvem obisku, ki bi bil v svetu politike in diplomacije spoznaven, imela tiskovno konferenco, kaže na to, da se poznava, razumeva, da so med nama tudi razlike. Ne kljub njim, prav zaradi njih, sva od prvega dne trdno predana najinemu poslanstvu...da v duhu medsebojnega spoštovanja dokončno rešimo tudi tiste probleme, ki morda doslej niso dobili epiloga,« je po kosilu s hrvaškim kolegom novinarjem povedal Pahor.



Dotaknila sta se vseh odprtih vprašanj in se zavzela za tesnejše regionalno sodelovanje držav ter odločno podprla odpiranje vrat Evropske unije za Severno Makedonijo in Albanijo. FOTO: Jure Eržen/Delo
Dotaknila sta se vseh odprtih vprašanj in se zavzela za tesnejše regionalno sodelovanje držav ter odločno podprla odpiranje vrat Evropske unije za Severno Makedonijo in Albanijo. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Dobri odnosi tudi za gospodarsko korist


To se ne bo zgodilo čez noč, je priznal Pahor in dodal, da so dobri odnosi s sosedi strateško, tako ekonomsko kot tudi varnostno vprašanje. Blagovna menjava med državama presega pet milijard evrov, je spomnil.

Vse, ki skrbijo za odnose med državama, je pozval, da naredijo vse za izboljšanje že tako dobrih prijateljskih odnosov med državama. »Iščimo rešitve, če naletimo na probleme, to ne pomeni, da se bomo razšli, ampak bomo naprej iskali rešitve,« pravi slovenski predsednik.

Tudi Milanović, ki je šele nedavno izstopil iz kampanje, je ponovil svojo naklonjenost partnerski sosedi Sloveniji. »Slovenija je funkcionalna liberalna demokracija, to je v odnosih z državami danes pomembno. Slovenija je v marsičem podobna naši državi,« pravi Milanović.

Spomnil je na tesno prepletenost odnosov med državama, njenimi državljani in njunimi gospodarstvi ter dejal, da je tudi dober odnos med državama mogoče v obojestransko korist še izboljšati, denimo s skupnimi nastopi navzven za kakovostnejše predstavljanje skupnih interesov.

Pogovarjala sta se o vseh odprtih vprašanjih in čeprav iz nekaterih ne bomo izstopili čez noč, se Milanoviću zdi pomembno pogovarjati naprej.

Prvo srečanje dveh predsednikov je bilo prisrčno. FOTO: Jure Eržen/Delo
Prvo srečanje dveh predsednikov je bilo prisrčno. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Janša jih ne skrbi, vstop v schengen pač


Milanović je novo slovensko vlado komentiral na kratko, vodil jo bo človek, ki je že dvakrat bil premier in glede tega ne pričakuje negativnih presenečenj, pravi hrvaški predsednik.

Pahor je glede vstopa Hrvaške v schengensko območje dejal, da je to v interesu Slovenije. Selitev nadzora zunanjih meja EU na Hrvaške zunanje meje podpira tudi iz sebičnih razlogov, saj bi to razbremenilo Slovenijo. Vendar pa Slovenijo ta hip najbolj zanima, ali je Hrvaška sposobna varovati zunanjo mejo EU tako, da Slovenija ne bo na meji potrebovala žice.

Kljub temu, da je pomemben, element varnosti ne bo prvi pri odločanju Slovenije glede podpore širitvi schengna. »Če do takrat, ko se bo o schengnu odločilo odločitev glede arbitraže ne bo obveljala, bo to obremenjevalo odločanje o tej temi,« je dejal Pahor.

Milanović je poudaril, da si Hrvaška želi vstopiti v schengen in spomnil, da bo največ koristi od tega imela prav Slovenija.

»Če Hrvaška ne bi bila prisotna na delu meje z Bosno in Hercegovino, kjer vstopajo migranti, je vprašanje, kakšne težave bi utegnili imeti v Sloveniji. Jaz razumem, da Slovenija v tem odnosu ne more kar tako zanemariti vprašanja arbitraže, to razumem...imate pa cel kup odprtih mejnih vprašanj, ki sosede obremenjujejo že dolga leta, pa nihče v Evropi nič o tem ne  ve, pogosto ne vedo niti prebivalci teh držav,« pravi Milanović.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine