Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Prvič v Sloveniji: Dva minimalna reza, namesto prereza prsnice

Dosežek ljubljanskega kliničnega centra pri zdravljenju kroničnega srčnega popuščanja.
Operiran le z dvema minimalnima rezoma. Foto UKC Ljubljana
Operiran le z dvema minimalnima rezoma. Foto UKC Ljubljana
30. 11. 2018 | 12:30
30. 11. 2018 | 15:49
1:53
Ljubljana – Ljudem, ki so zboleli za kroničnem srčnim popuščanjem običajno kirurgi mehansko podporo srca vstavijo skozi celoten prerez grodnice. A obstaja tudi drug, za bolnika precej prijaznejši način, za kirurga pa zahtevnejši. V ljubljanskem kliničnem centru so ga opravili dvakrat.

Srce z mehansko podporo. FOTO UKC Ljubljana
Srce z mehansko podporo. FOTO UKC Ljubljana


Napredovalo kronično srčno popuščanje je neozdravljivo stanje, ki človeka prikleni na posteljo v intenzivni negi. Včasih so ti bolniki umirali, zdaj pa so na voljo različni načini kirurškega zdravljenja – zdravljenje z mehansko podporo srca ali presaditev srca. Prva je lahko dokončna rešitev ali pa le most do presaditve srca, bolniku omogoči boljšo kakovost življenja, saj lahko skoraj normalno opravlja vsakodnevne aktivnosti, lahko gre celo na potovanje, so sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra.

Srčni kirurg Tomislav Klokočovnik. FOTO Voranc Vogel
Srčni kirurg Tomislav Klokočovnik. FOTO Voranc Vogel


»Minimalni pristop ima kratkoročne in dolgoročne prednosti. Okrevanje bolnika je bistveno boljše, manjša je krvavitev in pojavnost okužbe. Bolnikom, ki imajo kasneje presaditev srca, omogoči bistveno boljše izhodiščne pogoje za samo presaditev, saj prsnica predhodno ni bila prerezana, v prsnem košu je manj zaraslin. Tako je pričakovati precej manj operativnih in po-operativnih zapletov,« je izpostavil Tomislav Klokočovnik, predstojnik Kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike UKC Ljubljana.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine