Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Prostovoljno cepljenje ali »prostovoljni mus«?

Za delavce v gostinstvu in turizmu je odločitev o t. i. dokazilih PCT diskriminatorna in neživljenjska, zato so na vlado naslovili javno pismo.
Gostinci pišejo vladi ogorčeno pismo zaradi ukrepa preboleli, cepljeni, testirani. FOTO: Arhiv Delo
Gostinci pišejo vladi ogorčeno pismo zaradi ukrepa preboleli, cepljeni, testirani. FOTO: Arhiv Delo
10. 5. 2021 | 17:32
10. 5. 2021 | 18:42
5:47
V sindikatu delavcev gostinstva in turizma (GIT) se ne strinjajo z vladno zahtevo, da je pogoj za obisk notranjih prostorov hotelov in gostinskih lokalov dokazilo o tem, da je gost cepljen ali testiran na covid oziroma da ga je prebolel. O tem je pred dnevi tekla beseda na sestanku z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom in delodajalci. Še preden pa so nove sprostitve v gostinstvu in turizmu danes začele tudi dejansko veljati, so se že pojavila nesoglasja ...

Ministrova izjava, češ da so delavci GIT proti sprejetim ukrepom, je zavajajoča, v njihovem imenu trdita Breda Črnčec in Kristijan Lasbaher, generalna sekretarka in predsednik sindikata delavcev GIT. Zato sta se tudi oglasila s pismom vladi in ministru Počivalšku, ki mu očitata, da je ob začetku sestanka izjavil, da »pri odločanju o pogoju PCT - prebolel, cepljen, testiran - ne bo demokracije«. Gostinci smo sproščanja ukrepov seveda veseli, sporočajo, saj da so nenazadnje v imenu delavk in delavcev sproščanje ukrepov zahtevali tudi s podpisovanjem peticije, ki še vedno traja; številni subjekti so namreč še vedno zaprti in delavci na čakanju na delo doma.


Naj za »kazen« ostanejo zunaj?


Zdravko Počivalšek, gospodarski minister, je vznejevoljil delavce v gostinstvu in turizmu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zdravko Počivalšek, gospodarski minister, je vznejevoljil delavce v gostinstvu in turizmu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Toda z ukrepom PCT kot pogojem za obisk notranjih prostorov gostišč in drugih subjektov so po njihovem diskriminirani vsi zdravi državljani, ki so spoštovali ukrepe medicinske stroke, nosili maske, si razkuževali roke, ostajali doma in na ta način varovali svoje zdravje in zdravje ostalih. In z današnjim dnem, ker »smo zdravi, ker nismo cepljeni in ker nimamo testa, starega največ 48 ur, ne smemo v notranjost lokala, v gostišča, hotele in druge nastanitve«! In to bi naj bila naša nova realnost, se sprašujejo. »To je po ustavi jemanje svobodnih odločitev državljankam in državljanom in  kratenje pravic svobodnega odločanja. PCT ne more in ne sme biti zahteva, da lahko pojemo hrano ali spijemo pijačo v notranjosti gostiln, restavracij, lokalov ...,« protestirajo v sindikatu in pozivajo odločevalce, naj dejavnosti gostinstva in turizma pri odpiranju in delu z gosti ne omejujejo še dodatno. Namesto tega začnite sprejemati za človeka dostojne, resnično učinkovite in dolgoročno vzdržne ukrepe, pravijo.


Nekaterim so dovoljene izjeme


Ogorčeni so tudi nad »izjemami«, ki si jih privoščijo politiki in poslovneži. »Če lahko, politiki, poslovneži in drugi izbranci, še vedno obiskujejo notranjost gostiln in sestankujejo brez dokazil in so sestankovali tudi v času najhujšega širjenja virusa, mora biti ta pravica dana tudi vsem ostalim prebivalcem Slovenije,« sporočajo najvišjim vladnim predstavnikom. Dovolj jim je odločitev, s katerimi jih vlada ločuje na privilegirance in tiste brez privilegijev, pravijo, obsojajoč podrejanje življenja »štetju cepljen - necepljen«. In če lahko gostilničarji in podjetja sklepajo pravne posle za zaposlene, ki se prehranjujejo v notranjih prostorih brez dokazil, jedo v t.i. mehurčku, pa čeprav so iz različnih gospodinjstev in krajev, v sindikatu »svobodo, da z družino v mehurčku pojemo kosilo v notranjih prostorih gostilne ali spijemo kavo«, zahtevajo tudi za vse, ki so zdravi.


Za prezračevalne naprave


Gostinci vidijo rešitev v prezračevalnih napravah za notranjost lokalov, a brez pomoči vlade pri tem ne bo šlo. FOTO: Leon Vidic/Delo
Gostinci vidijo rešitev v prezračevalnih napravah za notranjost lokalov, a brez pomoči vlade pri tem ne bo šlo. FOTO: Leon Vidic/Delo


Prepričani so, da imajo odločevali na voljo še druge, milejše in nediskriminatorne ukrepe, ki bi bili bolj sprejemljivi, učinkoviti in varni. Katere?  Denimo namestitev (posebnih) prezračevalnih naprav, ki bi v notranjost prostorov dovajale svež, filtriran zunanji zrak. Pri tem bi bila seveda nujna pomoč države, ki naj bi gostincem omogočila namestitev naprav s finančnimi spodbudami oziroma subvencijami. »S tem bi dodatno zaščitili vse, delavce in goste, pred virusi in zdravju škodljivimi delci sploh,« pojasnjujejo.

Ob upoštevanju še preostalih higienskih priporočil, menijo, bi lahko zagotovili višjo stopnjo varnosti, kot jo zagotavljajo trenutno predlagani ukrepi, ki tudi po opozorilih medicinske stroke - tako v sindikatu GIT - niso zadostno zagotovilo za varnost.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine