Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Prihaja prvi letošnji vročinski val, temperature nad 32 stopinj

Vročinski val naj bi s temperaturami precej nad 30 stopinj pri nas vztrajal do srede oziroma četrtka.
Vročinski val naj bi s temperaturami precej na 30 stopinj pri nas vztrajal do srede oziroma četrtka. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Vročinski val naj bi s temperaturami precej na 30 stopinj pri nas vztrajal do srede oziroma četrtka. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
A. I., L. Z., STA
18. 6. 2022 | 08:47
18. 6. 2022 | 20:49
3:35

Nekatere predele Evrope je zajel močan vročinski val. Temperature so se v Franciji dvignile nad 30 stopinj Celzija, v Španiji pa celo nad 40 stopinj. Tudi v Sloveniji lahko v prihodnjih dneh pričakujemo sončno in poletno vreme. Vročinski val naj bi s temperaturami precej nad 30 stopinj pri nas vztrajal do srede oziroma četrtka.

V ponedeljek in torek bo sončno in vroče. Pozno popoldne in zvečer bo zlasti na severu možna kakšna vročinska nevihta.

Nad srednjo Evropo, Alpami in severnim Balkanom je območje visokega zračnega tlaka. Od severa doteka k nam suh in postopno toplejši zrak. Kakšna je napoved za sosednje pokrajine? V soboto je bilo čez dan tam pretežno jasno. V Kvarnerju je še pihala šibka burja. V nedeljo bo jasno in vroče, ponekod bo pihal šibak južni do jugozahodni veter.

V Španiji in Franciji najhujši junijski vročinski val v več desetletjih

Španija doživlja najhujši junijski vročinski val po letu 1950, saj so temperature na nekaterih mestih presegle 44 stopinj, zaradi česar se je zanetilo veliko število požarov, v celinski Franciji pa še nikoli prej niso zabeležili tako visokih temperatur tako zgodaj v letu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaradi izjemne vročine sta v petek na zahodni obali Francije na plaži Pornichet umrla dva upokojenca, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Vročina in suša sta botrovali izbruhu številnih gozdnih požarov, ki so po uradnih podatkih v nekaj dneh v različnih delih Španije uničili že dobrih 25.000 hektarjev gozda, v Franciji pa so v departmaju Tarn samo danes izbruhnili trije požari.

V Španiji je bilo najhuje v gorovju Sierra de la Culebra blizu meje s Portugalsko na severozahodu države, kjer je uničenih že 20.000 hektarjev gozda, 1700 ljudi pa so prepeljali na varno, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

S 44,2 do 44,3 stopinje je bil v Andujarju v Andaluziji v petek postavljen temperaturni rekord za trenutni vročinski val v Španiji, v Franciji pa bo rekord predvidoma dosežen danes, ko naj bi temperature presegle 42 stopinj.

Lokalni rekordi za junijske temperature so bili sicer preseženi že v 11 krajih po Franciji, poroča britanski BBC.

Po podatkih španske vremenske službe Aemet naj bi bilo danes s 40 do 43 stopinjami najbolj vroče zlasti v Kataloniji, Navarri in Baskiji na severovzhodu in severu države ter v Andaluziji na jugu. Po poročanju lokalnih medijev so se v španskih mestih ljudje danes že hladili v fontanah in klimatiziranih nakupovalnih središčih.

Tudi ponoči se ozračje ne ohladi, saj v večjem delu obeh držav temperature po sončnem zahodu ne padejo pod 20 stopinj.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine