Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Bodo mariborski dijaki deležni amnestije?

SMC: Pripravili so predlog zakona, na temelju katerega protestnikov, ki so zahtevali vrnitev v šolo, ne bi kaznovali.
Protest v Mariboru se je za dijake končal z globami in pozivi na sodišče. FOTO: arhiv Dela
Protest v Mariboru se je za dijake končal z globami in pozivi na sodišče. FOTO: arhiv Dela
17. 3. 2021 | 06:00
17. 3. 2021 | 10:31
3:45
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec se je po prestani interpelaciji ---- za je glasovalo 38 poslancev, 41 pa jih bilo proti – zavezala, da bo svoje delo nadaljevala v iskanju rešitev za pošteno in pravično izobraževanje, znanost in šport in za rešitve, ki so še potrebne, da prebrodimo epidemijo. Kljub njeni oceni o nujnosti prevzemanja odgovornosti za svoja dejanja bi lahko bil korak v to smer amnestija mariborskih dijakov. Da ne bodo plačali nobene kazni, ker razloga zanjo vsaj sodeč po fotografijah ni, je dejala že v razpravi ob interpelaciji. V poslanski skupini njene SMC pa so se po naših informacijah zdaj domislili predloga zakona o njihovi amnestiji.

Predlog že presojajo na pravosodnem ministrstvu in bo po naših informacijah, če bo strokovno ocenjen kot primeren, v parlamentarno proceduro skladno z včerajšnjim pogovorom na srečanju poslanske skupine SMC vložen danes, ko bo parlamentarna komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti obravnavala to temo.

Mirni protest dijakov, ki so 9. februarja na Trgu svobode zahtevali, da se odprejo šole, se je namreč končal z denarnimi kaznimi – pet polnoletnih je domov dobilo plačilne naloge z globo v višini 400 evrov, proti štirim pa so policisti policijske uprave Maribor podali obdolžilne predloge na pristojno okrajno sodišče.

K zaustavitvi postopkov zoper njih sta pozvala tudi predsednik republike Borut Pahor in mariborski župan Saša Arsenovič, ogorčenje nad globami pa so večkrat izrazili tudi v opoziciji.

»Iz postopkov policije je jasno, da ni bil njihov namen preprečitev širjenja nalezljive bolezni, temveč kaznovanje posameznikov, ki javno izražajo politične zahteve,« trdijo v Levici, kjer so zahtevali sklic omenjene komisije in bodo danes tudi predlagali, da se sprejme poziv policiji, da v skladu s 171.a členom zakona o prekrških predlaga pristojnemu sodišču odpravo pravnomočnih odločb o prekrških, povezanih s protesti staršev in dijakov.

Janja Sluga, vodja poslanske skupine SMC, o svojih načrtih v politiki molči. FOTO: Leon Vidic
Janja Sluga, vodja poslanske skupine SMC, o svojih načrtih v politiki molči. FOTO: Leon Vidic


Ne glede na pričakovanja o burnem sestanku poslanske skupine o usodi Janje Sluga, vodje poslanske skupine, so včeraj v SMC več besed namenili omenjeni temi kot pa njeni zamenjavi.



Kot smo že pisali, predsednik stranke Zdravko Počivalšek namreč nima dovolj glasov poslancev za njeno zamenjavo. Včeraj pa je tudi njen namestnik – Janja Sluga zaradi bolezni ni prišla v parlament – Gregor Perič, ki velja za favorita za prevzem njenega mesta, izjavil, da razlogov za njeno zamenjavo ni.

Zdravko Počivalšek je sicer povedal, da si v ekipi ne želi sprememb, tako naj bi ostala enaka ministrska, podobno pa tudi poslanska skupina, češ da si bo prizadeval, da ostanejo enotni in da je ne bi zapustil nihče od osmih poslancev. V SDS in NSi, kjer vidijo Slugo kot samosvojo, bi si sicer želeli njen odhod v opozicijo, ali se bo ta dejansko tudi zgodilo, pa bi se lahko pokazalo po glasovanju o interpelaciji zoper kulturnega ministra Vaska Simonitija. Do njegovih potez je bila Sluga izrazito kritična.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine