Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pred parlamentarnimi počitnicami izenačenje na vrhu

V zadnjem mesecu je največja vladna stranka LMŠ izgubila štiri odstotne točke, za toliko je več tudi neopredeljenih.
Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: Jožže Suhadolnik
Janez Janša in Marjan Šarec. FOTO: Jožže Suhadolnik
15. 7. 2019 | 06:00
15. 7. 2019 | 07:11
4:25
Ljubljana – Vrstni red strank na prvih treh mestih Delovega Barometra ostaja tudi v juliju enak, kot je bil junija, so pa vse tri vodilne stranke v tem mesecu dosegle nižji rezultat kot v prejšnjem. Najbolj je podpora padla LMŠ, za štiri odstotne točke, zdaj je tako rekoč izenačena s SDS, čeprav ima zadnja za 0,8 odstotne točke slabši izid kot junija.



V zadnjem Barometru pred vladnimi in parlamentarnimi počitnicami, ki ga je Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana izvedel med 3. in 11. julijem na vzorcu 715 polnoletnih prebivalcev Slovenije, sta prvi dve stranki končali z zgolj 0,3 odstotne točke razlike – LMŠ s 14,6 in SDS s 14,3 odstotka, s tem da je v rezultatu LMŠ statistično značilna razlika v primerjavi s prejšnjim merjenjem, razlika med LMŠ in SDS pa ni statistično značilna.

Infografika
Infografika


Kdo je LMŠ pobral podporo? Lahko bi sklepali, da se je del anketirancev, ki so prejšnji mesec na vprašanje, za katero stranko bi najverjetneje volili, če bi bile parlamentarne volitve jutri, odgovorili LMŠ, zdaj preselil med neopredeljene, saj se je rezultat največje koalicijske stranke poslabšal za ravno toliko, kot se je povečal delež ljudi, ki ne vedo, koga bi obkrožili. Zagotovo pa se niso preselili h kateri drugi vladni stranki, saj ni nobena bistveno pridobila, niti k SDS ne, ki ji je že četrti mesec zapored padla podpora.

Infografika
Infografika

 

Povečan delež neopredeljenih


Tretjeuvrščena ostaja SD, a s pol odstotne točke nižjo podporo. Med vsemi strankami na Barometru se je izid najbolj izboljšal Levici, za poldrugo odstotno točko, in se je z rezultatom 7,7 že povsem približala SD. Tudi krivulja petouvrščene NSi se je obrnila nekoliko navzgor. Šesta ostaja SNS, ki ima že tretji mesec zapored povsem enak rezultat – 3,6.

Infografika
Infografika


Iz dogodkov, ki so bili v središču pozornosti javnosti in medijev v zadnjih tednih, bi težko našli razlago za to, kar kaže gibanje javnomenjske podpore. Način financiranja zasebnega osnovnega šolstva v prihodnosti v smeri, da se v skupnem seštevku manjša delež javnih sredstev, sta, denimo, branili tako SD kot Levica, odločno in glasno proti pa sta NSi in SDS. Tudi vprašanje migracij in ograj na mejah se, kot vse kaže, tokrat ne odraža.

Se je pa v tem Barometru spet povečal delež neopredeljenih, in sicer za prav toliko, kot je LMŠ izgubila podpore. Kar 19,2 odstotka vprašanih ne ve, katero stranko bi volilo.

Oceni dela vlade in parlamenta, ki odhajata na počitnice, sta se malo popravili.

Infografika
Infografika

 

Barometer priljubljenosti


Prva trojica na barometru priljubljenosti politikov ostaja v juliju enaka kot v juniju – še naprej vodi predsednik republike Borut Pahor pred predsednikom vlade Marjanom Šarcem. Čeprav so anketiranci Tanjo Fajon ocenili nižje kakor pred enim mesecem, ostaja evropska poslanka iz vrst SD, ki se omenja kot možna kandidatka za slovensko komisarko, trdno na tretjem mestu.

Z lestvice so se poslovili nekdanji evropski poslanci, ki jim maja ni uspelo osvojiti ponovnega mandata v Bruslju, ta mesec pa se je nanjo uvrstil novi evropski poslanec Milan Brglez, ki se je že v prvem mesecu zavihtel na visoko četrto mesto, pred poslansko kolegico iz NSi Ljudmilo Novak.

Padec priljubljenosti dosedanje komisarke Violete Bulc, ki se je junija znašla na 11. mestu, po tem, ko je bila med celotnim mandatom praviloma v prvi peterici, očitno ni bil le začasen. Tudi v juliju jo najdemo v drugi polovici lestvice.

Na zadnjih treh mestih ostajajo prvaki treh parlamentarnih strank Miro Cerar (SMC), Janez Janša (SDS) in Karl Erjavec (Desus), s tem da sta Janša in Cerar zamenjala mesti, vse tri pa so anketirani ocenili višje kot pred petimi tedni.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine