Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Konec tedna poostren nadzor nad spoštovanjem ukrepov

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Policijska kontrola dokumentov zaradi prehodov med občinam v času koronavirusa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Policijska kontrola dokumentov zaradi prehodov med občinam v času koronavirusa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ka. M., M. B., STA
11. 12. 2020 | 07:30
11. 12. 2020 | 18:28
21:05


17.55 Švedi se bodo z ukrepi seznanjali preko sms sporočil

Vseh deset milijonov prebivalcev Švedske bodo oblasti z najnovejšimi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa seznanile preko sporočil sms. Vlada je zdravstvenim oblastem in civilni zaščiti naročila, da morajo danes prebivalcem poslati sms z ukrepi v upanju, da jih bodo spoštovali pred božičnimi prazniki. Švedska vlada je znana po mehkejšem pristopu v boju proti covidu-19 kot ostale evropske države, ob tem da poziva prebivalce k odgovornemu ravnanju, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Trenutno se sooča s porastom okužb z novim koronavirusom med drugim valom epidemije. Število okužb narašča od konca oktobra, v Stockholmu so intenzivni oddelki bolnišnic polni. V okviru prizadevanj za zajezitev širjenja okužb med drugim pouk na srednjih šolah poteka na daljavo. Danes so poročali o 7370 novih okužbah, umrlo pa je 160 bolnikov s covidom-19. Skupno je nova koronavirusna bolezen 19 na Švedskem zahtevala 7514 življenj, poroča agencija Reuters.

17.05 Razpis za pol milijona hitrh testov bodo ponovili

Na ministrstvu za zdravje navajajo, da nobena od 19 ponudb, ki so jih prejeli na javno naročilo za nakup 500.000 hitrih antigenskih testov, ni izpolnjevala zahtevanih kriterijev. Javnega naročila zato niso oddali, pač pa ga bodo ponovili ter ga predvidoma zaključili konec prihodnjega tedna, so sporočili z ministrstva. Omenjene teste potrebujejo za množično testiranje prebivalstva na okužbo z novim koronavirusom, katerega začetek je predviden še v tem letu.

16.40 Konec tedna poostren policijski nadzor

Policija bo  konec tedna na območju celotne države ob svojem rednem delu izvajala več nadzorov nad spoštovanjem odlokov, ki jih je vlada sprejela za omejitev širjenja novega koronavirusa. Kršitve bodo ugotavljali tudi ob izvajanju poostrenega nadzora prometa, ki ga preko vikenda načrtujejo na večjih in glavnih cestah.
             
Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je na novinarski konferenci o razmerah glede covida-19 navedel tudi nekaj lokacij nadzorov, na območju Kopra potekajo danes med 15. in 23. uro, na območju Murske Sobote med 15. in 22. uro ter v soboto med 17. in 24. uro, na območju Nove Gorice danes ponoči in v soboto dopoldne, v soboto preko dneva pa tudi na širšem območju mesta Maribor.

Še posebej pa je Pečjak izpostavil, da bo konec tedna na Gorenjskem nadzor predvsem glede prehajanja na širše območje Planice, kjer poteka svetovno prvenstvo v smučarskih poletih. Dostopi do letalnice so zaprti tudi za prebivalce občine Kranjska gora. V Novem mestu pa bodo v začetku prihodnjega tedna skupaj z zdravstvenim inšpektoratom izvedli poostren nadzor glede kršitev zbiranja v središču mesta in kontrole obratovanja gostinskih lokalov, je še napovedal.

16.30 Švica zaostruje ukrepe

Švica prav tako ne beleži bistvenega upada novih okužb z novim koronavirusom, zato je tamkajšnja vlada danes sprejela odločitev o zaostritvi ukrepov, ki bodo veljali do 22. januarja. Švicarski protikoronski ukrepi so v primerjavi z nekaterimi drugimi evropskimi državami, tudi Slovenijo, zelo blagi. Po vsej državi bodo morale restavracije, bari, trgovine, muzeji in knjigarne ter športne in prostočasne dvorane poslej zapreti vrata ob 19. uri. Njihovo odprtje bo mogoče ponovno ob 6. uri zjutraj. Z izjemo barov in restavracij naj bi objekti ostali zaprti ob nedeljah in praznikih. V tistih kantonih, kjer jim je okužbe že uspelo zajeziti, bi lahko čas zaprtja podaljšali na 23. uro. Ta ukrep naj bi veljal do 22. januarja. 24. decembra in za silvestrovo naj bi bila ura zaprtja šele ob 1. uri zjutraj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Švicarska predsednica <strong>Simonetta Sommaruga </strong>je napovedala zaostritev ukrepov. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Švicarska predsednica Simonetta Sommaruga je napovedala zaostritev ukrepov. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Zasebna druženja so še naprej omejena na deset oseb, vključno z otroki, in so brez omejitev glede števila posameznih gospodinjstev. V Švici tudi nimajo policijske ure, restavracije in trgovine ostajajo odprte. Prav tako to velja za smučišča v času božičnih in novoletnih praznikov. Je pa v veljavi priporočilo o delu od doma, če je le mogoče, ter omejitvi medosebnih stikov.

16.00 Zaradi prireditve Olimpijskega komiteja v septembru izrečeni dve globi

Po dobrodelni prireditvi, ki jo je v septembru organiziral Olimpijski komite Slovenije, je zdravstveni inšpektorat izrekel dve globi, je danes povedala Deana Potza z inšpektorata. Globi sta bili po njenih besedah izdani organizatorju in odgovorni osebi organizatorja in sta tudi že plačani. Kot je na novinarski konferenci o aktualnih razmerah glede covida-19 na novinarsko vprašanje še pojasnila Potza, sta bili globi izrečeni, ker na gala večerji ni bilo poskrbljeno za ustrezno spoštovanje takrat veljavnih odlokov. Postopek po njenih besedah sicer še poteka in verjetno bo še kar nekaj časa zaradi velikega števila udeležencev. Zaradi omenjenega dogodka se je sicer pod plazom kritik znašla ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ko so po spletu zakrožile fotografije gostov za omizjem, na katerih pa udeleženci niso imeli zaščitnih mask.

15.45 Kovinarji proti ustavljanju proizvodnje

V Združenju kovinske industrije pri GZS opozarjajo, da bi imela začasna zaustavitev za kovinska podjetja katastrofalne posledice na njihovo kredibilnost v poslovnem okolju, v najslabšem primeru pa bi lahko pomenila celo trajno izgubo posla pri ključnih kupcih. Svoje trditve opirajo na raziskavo, v katero je svoja videnja prispevalo skoraj 50 podjetij, ki neposredno zagotavljajo delo več kot 14.000 sodelavcem.

Kot poudarja direktorica Janja Petkovšek, bi pri zaustavitvi proizvodnih linij zamude z dobavami izdelkov pomenile ne le kršenje pogodbenih obveznosti ob hkratnem uveljavljanju penalov, pač pa tudi razmeroma hitro zamenjavo naših podjetij v dobaviteljskih verigah: »Zamude z dobavami bi zaradi začasnega lock-downa za podjetja kovinske industrije povzročile nepopravljive posledice, kar še zlasti velja za naša uspešna izvozno usmerjena podjetja. Ta so si v razvitih konkurenčnih okoljih s pravočasnimi dobavami svojih kakovostnih izdelkov vrsto let gradila ugled pri referenčnih tujih kupcih. Nekatera med njimi so celo edini dobavitelji izdelkov ključnim svetovnim kupcem, tako da bi njihova zaustavitev pomenilo tudi ustavitev številnih proizvodnih podjetij v svetu in neizmerljivo ter nepopravljivo gospodarsko škodo. Bojimo se, da se bo zmanjšano zaupanje tujih kupcev v zanesljivost naših podjetij v dobaviteljskih verigah vzporedno odrazilo tudi pri krčenju naložb, ki jih v naši državi načrtujejo tuji lastniki, zato opozarjamo na multiplikativni učinek morebitnega začasnega zapiranja dejavnosti. « G. R.

15.35 Italijanska ministrica lažno pozitivna

Italijanska notranja ministrica Luciana Lamorgese, ki je bila na testiranju na novi koronavirus pozitivna, ni okužena. Kot so danes sporočili z italijanskega notranjega ministrstva, se je izkazalo, da je bil test PCR lažno pozitiven, poročajo tuje tiskovne agencije. Po poročanju italijanskih medijev so Lamorgesejevi novico, da je bila pozitivna na jutranjem testu na koronavirus, sporočili med ponedeljkovo sejo vlade. Ministrica je bila zato v karanteni, zunanji minister Luigi Di Maio in minister za pravosodje Alfonso Bonafede, ki sta na seji sedela ob njej, pa sta morala v samoizolacijo.

Notranja ministrsica Luciana Lamorgese (v sredini) ni okužena.  FOTO: Ciro De Luca/Reuters
Notranja ministrsica Luciana Lamorgese (v sredini) ni okužena.  FOTO: Ciro De Luca/Reuters


15.28 Združenje občin Slovenije državi ponuja roko v boju proti epidemiji

V predsedstvu Združenja občin Slovenije (ZOS) opozarjajo, da občine od občanov in gospodarstvenikov prejemajo vse več prošenj in pozivov za pomoč pri reševanju različnih stisk in težav, s katerimi se soočajo v času drugega vala epidemije. Predsednik ZOS Robert Smrdelj, sicer župan Pivke, ugotavlja, da je  državi z ukrepi uspelo omejiti število okužb na nižjo raven, ni pa še z njimi bil dosežen ključni namen ukrepov, to je umirjanje števila dnevno okuženih na raven, ki bi občanom omogočala vrnitev v normalen način življenja. Predsedstvo združenja je zato sprejelo sklep, s katerim občine državi ponujajo roko in pomoč, da skupaj življenje občanov obrnejo v pravo smer, je dejal Smrdelj. Občine bi po njegovem lahko s svojimi aktivnostmi pomagale državi pri zajezitvi širjenja virusa.

15.15 Na mejnih prehodih izdanih več kot 1400 karantenskih odločb

Policija je od 4. decembra do vključno četrtka na mejnih prehodih in kontrolnih točkah izdala 1404 potrdila o napotitvi v karanteno na domu, od tega 1271 za polnoletne in 133 za mladoletne osebe. Glede na državo prihoda je bilo največ napotitev v karanteno na domu izrečenih osebam, ki so pripotovale iz Bosne in Hercegovine. Največ napotitev v karanteno na domu so izdali na meji s Hrvaško, in sicer 1213, na meji z Avstrijo 47, na meji z Italijo 28 in na meji z Madžarsko 13. Še 103 napotitve v karanteno na domu pa so bile izdane potnikom, ki so prispeli na Letališče Jožeta Pučnika.

14.25 Združevanje ruskega cepiva in cepiva AstraZenece

Britansko farmacevtsko podjetje AstraZeneca in Rusija sta sporočila, da bosta izvajala klinična testiranja s kombinacijo njunih cepiv proti covidu-19, torej ruskega cepiva sputnik V ter cepiva, ki sta ga razvili AstraZeneca in Univerza v Oxfordu. »Združevanje različnih cepiv proti covidu-19 bi lahko bilo pomemben korak pri vzpostaviti širše zaščite prek močnejšega imunskega odziva in boljše dostopnosti,« so poudarili v AstraZeneci.

14.20 Premier Janša: Zapiranja industrije v Sloveniji ne bo

Premier Janez Janša je danes v Bruslju pred sobotnimi pogovori s predstavniki gospodarstva in zdravstva glede protikoronskih ukrepov poudaril, da Slovenija industrije ne bo ustavljala. Poudaril je, da se bodo držali načrta v petih stopnjah, pri čemer je edina niša za manevrski prostor možnost sproščanja v posameznih statističnih regijah. A najprej bo treba počakati na današnje podatke po regijah, saj so nadaljnji koraki odvisni od njih in od morebitnih dodatnih rezerv zmogljivosti v bolnišnicah, pri čemer pa se premier boji, da ne bo velikih prijetnih presenečenj. Če bi imela Slovenija rezervo 10.000 postelj, bi lahko tvegali nekaj več okužb čez praznike, dokler so rezerve takšne, kot so, pa bi bilo to igranje z življenji, je opozoril.

14.10 Odprli smučišče v Kranjski Gori

V Kranjski Gori, kjer je v zadnjih dneh zapadlo precej snega, so prvi izkoristili zeleno luč za zagon žičniških naprav. Četudi smučišče lahko obiščejo le domačini, so včeraj pognali vlečnico Mojca 1, danes pa še sedežnico Kekec. Delovanje smučišča je zaradi epidemije okrnjeno, a je možnost smuke izkoristilo že kar nekaj ljudi.

13.55 Obremenjena murskosoboška bolnišnica

Splošna bolnišnica Murska Sobota je glede na število prebivalcev v regiji še vedno najbolj obremenjena bolnišnica s covidnimi bolniki v Sloveniji. Danes imajo zasedenih 128 postelj za bolnike s covidom, od 6. oktobra so jih v bolnišnici zdravili 570, do danes jih je umrlo 138.

Splošna bolnišnica Murska Sobota: FOTO: Tadej Regent/Delo
Splošna bolnišnica Murska Sobota: FOTO: Tadej Regent/Delo


13.50 Osebe z demenco med epidemijo še posebej ranljive

Med epidemijo koronavirusa so družine oseb z demenco in tudi tisti, ki v začetni fazi bolezni živijo sami doma, v še večjih stiskah. Zmanjšanje socialnih stikov je pri osebah s kognitivnim upadom ali demenco povzročilo poslabšanje zdravstvenega stanja ter počutja, so poudarili na novinarski konferenci društva Spominčica.

13.30 V Avstriji skoraj 2900 novookuženih

V Avstriji so v zadnjih 24 urah ob 25.394 testih potrdili 2893 novih okužb z novim koronavirusom, kar je 11,4 odstotka. Umrlo je še 126 bolnikov s covidom-19. V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 3651 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 572 na intenzivni negi. Največ okužb v zadnjih 24 urah so v Avstriji potrdili v zvezni deželi Zgornja Avstrija, in sicer 633, sledi Dunaj s 526 novimi okužbami. Na avstrijskem Koroškem so potrdili 249, na avstrijskem Štajerskem pa 470 novih okužb z novim koronavirusom. 

12.45 Zaprtje smučišč ne krati podjetniške svobode

Najvišje francosko upravno sodišče je razsodilo, da je zaprtje žičnic na smučiščih v Franciji zaradi pandemije covida-19 zakonito in ne pomeni zakonske kršitve podjetniške svobode. Sodnik je ob razsodbi sicer ugotovil, da ima ukrep velike gospodarske posledice za prizadeta območja, a tudi, da pandemija, ki še vedno vztraja, zelo ogroža zdravstveni sistem. Francija je sprejela odločitev, da bodo smučišča ob božičnih praznikih sicer odprta, ne bodo pa obratovale žičnice. Zaradi tega so se posamezne smučarske regije ter organizacije pritožile na najvišje francosko upravno sodišče.

Zimsko letovišče Val Thorens. FOTO: Philippe Desmazes/AFP
Zimsko letovišče Val Thorens. FOTO: Philippe Desmazes/AFP


12.00 Na Hrvaškem potrdili 4396 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah po 11.687 opravljenih testih potrdili 4396 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 64 bolnikov s covidom-19, je sporočil nacionalni štab civilne zaščite. V bolnišnicah je na medicinskih ventilatorjih prvič od izbruha epidemije več kot 300 oseb. Število testov in na novo okuženih je višje, kot je bilo prejšnji petek, ko so ob 10.626 testih potrdili 3955 okužb z novim koronavirusom, je na novinarski konferenci povedal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. Povedal je, da je 14-dnevna incidenca še vedno visoka pri 1183 okuženih na 100.000 prebivalcev. Smrtnost zaradi covida-19 je 580,7 na milijon prebivalcev. V zadnjih 24 urah so največ primerov okužbe znova potrdili v Zagrebu, in sicer 652. 

V Zagrebu so imeli največ novih okužb z novim virusom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V Zagrebu so imeli največ novih okužb z novim virusom. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


11.10 V Egipt je prispelo kitajsko cepivo

Iz Egipta so sporočili, da so prejeli prvo pošiljko s 50.000 odmerki kitajskega cepiva proti covidu-19. Gre za darilo Združenih arabskih emiratov, je včeraj pojasnila egiptovska ministrica za zdravje Hala Sajid. Egipt s približno 98,4 milijona prebivalci je po njenih besedah prva država v Afriki, ki je prejela kitajsko cepivo.

11.05 Cepivo Sanofija in GSK na voljo konec leta 2021

Farmacevtska giganta Sanofi in Glaxosmithkline (GSK), ki sta združila moči pri izdelavi cepiva proti covidu-19, sta sporočila, da bo cepivo na voljo konec prihodnjega leta, potem ko so rezultati kliničnih preizkušanj pokazali nizek imunski odziv pri starejših odraslih, poroča tiskovna agencija AFP. Doslej so napovedovali, da bodo vlogo za odobritev zdravila vložili v prvi polovici leta 2021.

image_alt
Pozitivnih 28 odstotkov testov, umrlo je 49 oseb s covidom-19


9.40 Oktobra v Rusiji umrlo več kot 22.000 oseb s covidom-19

V Rusiji je v oktobru umrlo skoraj 50.000 ljudi več v primerjavi z lanskim oktobrom, so včeraj sporočili iz ruskega statističnega urada. Pojasnil za presežne smrti pri tem niso podali, le da je v oktobru v povezavi s covidom-19 umrlo 22.761 ljudi, navaja tiskovna agencija AFP.

9.15 Otroci še leta prizadeti zaradi epidemije

V državah z visokimi dohodki naj bi revščina otrok vsaj pet let ostala nad ravnjo izpred pandemije koronavirusa. Unicefovo najnovejše poročilo razkriva, da je  bilo v prvem valu pandemije za podporo otrokom in družinam z otroki namenjene zgolj dva odstotka celotne finančne pomoči, ki so jo vlade v državah OECD in EU namenile za blažitev posledic pandemije. Večino finančne podpore so države namenile gospodarstvu, in čeprav je tovrstna podpora pomemben del odziva na krizo, ne vključuje najbolj marginaliziranih otrok in njihovih družin v družbi, kar pomeni, da bodo najhuje prizadeti. Približno tretjina držav OECD in EU, vključenih v poročilo, v prvem valu pandemije ni izvajala nobene politike, ki bi bila posebej namenjena podpori otrokom.

Otroci so med najbolj prizadetimi skupinami v pandemiji. FOTO: Aaref Watad/AFP
Otroci so med najbolj prizadetimi skupinami v pandemiji. FOTO: Aaref Watad/AFP


8.55 Moderna in poudarek na najstnikih

Ameriški farmacevt Moderna je začel testirati svoje cepivo proti covidu-19 na najstnikih, so sporočili iz podjetja. V študijo so vključili 3000 zdravih prostovoljcev iz ZDA, ki so stari od 12 do 17 let. »Naš cilj je, da dobimo spomladi 2021 podatke, ki bodo podprli uporabo mRNA-1273 pri najstnikih v nadaljevanju šolskega leta 2021,« je sporočil izvršni direktor Moderne Stephane Bancel. Konec novembra so iz podjetja sporočili, da je njihovo cepivo mRNA-1273 doseglo 94,1-odstotno uspešnost pri ljudeh, starejših od 18 let. Dovoljenje za uporabo so že vložili pri pristojnih organih v ZDA, EU in drugod.

8.00 Polne bolnišnice v ZDA

Ministrstvo za zdravje ZDA ugotavlja, da je prejšnji teden zaradi pandemije koronavirusa najmanj 200 bolnišnic po ZDA napolnilo svoje zmogljivosti in ne morejo sprejemati novih bolnikov. Včeraj je bilo v ZDA hospitaliziranih več kot 107.000 pacientov, v sredo pa je dnevno število smrtnih žrtev oseb s covidom-19 prvič doslej preseglo 3000. Umrlo je skupaj 3253 ljudi, kar je več, kot jih je umrlo v terorističnih napadih 11. septembra. 

7.30 Pouk še vsaj en teden na daljavo 

Vlada je na včerajšnji dopisni seji izdala odlok o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja ter univerzah in samostojnih visokošolskih zavodih, ki ga bo objavila v uradnem listu. Odlok začne veljati v soboto, 12. decembra, in velja sedem dni. V vrtcih bo še vedno zagotovljeno nujno varstvo otrok. Kot so pri tem pojasnili, lahko župan občine, kjer vrtec obratuje, oceni, da je njegovo delovanje nujno potrebno za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti. V tem primeru prepoved zbiranja v zmanjšanem obsegu za vrtec ne velja.

Vlada RS je na včerajšnji dopisni seji izdala tudi odlok, ki omogoča vlaganje vlog po elektronski poti brez kvalificiranega elektronskega podpisa. Stranke se bodo tako lahko identificirale z uradno dodeljeno identifikacijsko številko, kot je na primer EMŠO ali davčna številka ali drugim enoličnim identifikatorjem.

7.15 Cepljenja v Avstraliji še ni na vidiku

Potem ko je bil zaradi nepravilnosti prekinjen razvoj cepiva na avstralski Univerzi v Queenslandu, je avstralski premier Scot Morrison napovedal, da ne bodo hiteli z odobritvijo cepiva, navaja britanski Guardian. V nasprotju z Avstralijo. so v ZDA in Združenem kraljestvu že odobrili Pfizerjevo in Biontechovo cepivo proti covidu-19

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine