Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Pot za zaslišanje Marte Kos odprta

V evropskem parlamentu niso odkrili navzkrižja interesov pri nobenem od komisarskih kandidatov.
Zaslišanje Marte Kos bo 7. novembra. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zaslišanje Marte Kos bo 7. novembra. FOTO: Voranc Vogel/Delo
10. 10. 2024 | 11:29
10. 10. 2024 | 12:36
2:53

Odbor za pravne zadeve (Juri) v evropskem parlamentu je pri preverjanju obstoja navzkrižja interesov izrekel pozitivno oceno o vseh 26 kandidatih za evropske komisarje.

To je pogoj za njihova zaslišanja pred pristojnimi parlamentarnimi odbori, ki bodo potekala med 4. in 12.  novembrom. Izjave kandidatov, v katerih objavljajo svoje premoženje in dejavnosti, bodo objavljene pred zaslišanji.

image_alt
Prvi pritisk na Marto Kos

Predsednik odbora, bolgarski liberalec Ilhan Kjučjuk, je pojasnil, da so v primerih, ko so ocenili, da so dobljene informacije nepopolne, zaprosili za dodatne podrobnosti, da so lahko pripravili oceno. Po neuradnih informacijah so popolne izjave v prvi fazi oddali le trije kandidati.

V odboru so sicer ugotavljali, da jim veljavni pravni okvir ne dopušča bolj temeljitega ugotavljanja navzkrižja interesov.

Vodstvo evropskega parlamenta je danes potrdilo razpored zaslišanj. Kandidatka za komisarko za širitev Marta Kos bo pred zunanjepolitičnim odborom zaslišana 7. novembra ob 9. uri. Zaslišanje bo trajalo tri ure. V zadnjih dneh si je sicer na robu zasedanja evropskega parlamenta v Strasbourgu prizadevala pridobiti čim večjo podporo med poslanci.

Po zaslišanju bodo kandidate najprej ocenili koordinatorji političnih skupin. O celotnem komisarskem kolegiju bo evropski parlament predvidoma glasoval na zasedanju, ki bo potekalo med 25. in 28. novembrom v Strasbourgu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine