Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Popovič še vedno v primežu sodišč

Nekdanji koprski župan se bo moral zagovarjati tudi zaradi občinske prodaje skladišč soli podjetju Grafist.
Boris Popovič se mora na sodišču zagovarjati zaradi nekdanjih županskih poslov.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Boris Popovič se mora na sodišču zagovarjati zaradi nekdanjih županskih poslov.  FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
16. 10. 2020 | 11:39
16. 10. 2020 | 13:11
3:28
Na koprskem okrožnem sodišču je bil za danes sklican predobravnalni narok zaradi domnevnih nepravilnosti v zvezi z občinsko prodajo koprskega skladišča soli Libertas. Gre za zgradbo iz poznega 19. stoletja, stoji na obodu starega mestnega jedra. V povojnem obdobju so jo uporabljali za potrebe pristanišča. Prvoobtoženi je nekdanji koprski župan Boris Popovič, ki naj bi bil odgovoren za nepravilnosti pri prodaji objekta podjetju Grafist. Soobtožena sta tudi nekdanja vodja koprskega nepremičninskega urada Maja Šviligoj Cernaz in Branko Vidovič, predstavnik Grafista. Danes sta bila zaslišana le zadnja dva, medtem ko se bo Popovič zagovarjal prihodnjič.

Nekdanji koprski župan se je moral tudi včeraj udeležiti kazenskega postopka proti njemu na koprskem sodišču. Tožilstvo mu namreč očita, da je domnevno pridobil korist podjetjema Stavbeniku in Grafist tako, da se je za posel dogovoril z Grafistom, a da ga je navidezno oddal Stavbeniku, ki je za podizvajalca najel – Grafista. Stavbenik naj bi imel od tega slabih 69.000 evrov protipravnih koristi, Grafist pa 15.000 evrov.

image_alt
Boris Popovič ne priznava krivde

 

Kako je domnevno potekalo oškodovanje v zadevi Libertas?


Leta 2004 je Luka Koper odstopila koprski občini del obale za severno obvoznico in s tem tudi nekdanje skladišče soli. Občina je zgradbo, v kateri so sicer organizirali različne kulturne dogodke, leta 2011 poskušala prodati na dražbi, po začetni ceni dober milijon evrov. Zanimanja pa ni bilo, zato je dražbo ponovila. Tudi v drugo ni bila uspešna. Za nekaj več kot 480.000 evrov je objekt nato občina z neposredno pogodbo prodala Grafistu. Ta pogodbenih obveznosti ni nikoli izpolnil, saj kupnine ni plačal. Pogodbo sta obe strani razdrli, nato so objekt ponovno ocenili, tokrat za skoraj polovičen znesek od začetnega, in dražbe ponavljali, dokler ni leta 2012 nepremičnine spet kupil Grafist, tokrat za 414.000 evrov.

Tožilstvo ugotavlja, da je Popovičeva občinska uprava kršila zakonodajo, ki ureja ravnanje z občinskim premoženjem, saj bi morali podjetje Grafist za neporavnano kupnino tožiti, ne pa zgolj razdreti pogodbe. Poleg tega je Grafist le dve leti po nakupu poskušal Libertas ponovno prodati po 480.000 evrov, nanj pa je vpisal tudi bančno hipoteko v vrednosti milijona evrov.
 

Novi župan si želi Libertas nazaj


Občina pa je pod županom Alešem Bržanom odločila, da bo za Libertas uveljavila predkupno pravico in ga od Grafista odkupila po isti ceni, po kateri mu ga je pred osmimi leti prodala – 414.527 evrov. V nekdanjem skladišču soli nameravajo urediti večnamenski prireditveni prostor, ki ga bodo uporabljali tako mladi kot društva in druge družbene skupine. Nepremičnina skupaj z zemljiščem, ki je sicer na brežini, meri 2465 kvadratnih metrov, neto tlorisna površina objekta pa znaša slabih 1200 kvadratnih metrov.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine