Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Zdravstveno osebje dela tudi po 14 ur na dan

V članku povzemamo vse relevantne podatke o širitvi bolezni covid-19.
Tomaž Vovko: »Ravno sem se pogovarjal z zdravstvenim tehnikom, ki je bil v zadnjih 14 dneh desetkrat v nočni izmeni.« FOTO: Jože Suhadolnik
Tomaž Vovko: »Ravno sem se pogovarjal z zdravstvenim tehnikom, ki je bil v zadnjih 14 dneh desetkrat v nočni izmeni.« FOTO: Jože Suhadolnik
Bojan Rajšek, M. Bi., STA
5. 4. 2020 | 07:01
5. 4. 2020 | 22:48
35:19


21.50 Epidemiologi: Politika je obšla stroko

O pretiranem omejevanju gibanja na občine je opozoril v. d. direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Ivan Eržen. Epidemiologi z NIJZ so v bran Erženu podpisali pismo, v katerem vladi očitajo sankcioniranje kritik in zanemarjanje stroke.

»Stroko, ki je pristojna za predlaganje ukrepov, je politika povsem obšla. Brez sankcij ni dovoljena niti kritična presoja in komentar uvedenih ukrepov,« so opozorili v pismu, ki ga je pridobil Večer. Premier Janez Janša je izpostavil, da so ukrepe sprejeli na podlagi mnenja stroke, »res pa je, da dolgo časa tako imenovana stroka v Sloveniji ni bila enotna«, zato so pogledali v tujino. M. P. V.

21.28 Zdravstveno osebje dela tudi po 14 ur na dan

Pri zdravljenju smo statistično uspešnejši kot na Kitajskem, tam je umrla polovica kritičnih bolnikov s covidom-19 o bolnih, je za STA povedal Tomaž Vovko, specialist infektologije in intenzivne medicine, ki dela na enoti intenzivne terapije infekcijske klinike v UKC Ljubljana. A opozoril je, da se imajo možnost in čas ukvarjati z bolniki. Ne želi si takega navala, da bi morali izbirati, kateremu bolniku dati možnost za preživetje.

»Ravno ponoči sem se pogovarjal z zdravstvenim tehnikom, ki je bil v zadnjih 14 dneh desetkrat v nočni izmeni. Ta traja dlje, kot so običajno, tudi 14 ur,« je poudaril, da so zaposleni utrujeni. Tudi zdravniki delajo 12-urne delovnike, en zdravnik obravnava tudi štirikrat več bolnikov kot v normalnih razmerah.
 
Predstojnica družinske medicine v Zdravstvenem domu Celje Katarina Skubec Moćić je opozorila na pritiske bolnikov. Želijo na primer preventivne bolniške staleže, nekateri se hočejo se testirati, ker jih delodajalci brez potrdila o negativnem testu ne spustijo v službo.

Dostopnost do zdravstvenih storitev je za vse nenujne bolnike bistveno slabša. FOTO: Igor Zaplatil
Dostopnost do zdravstvenih storitev je za vse nenujne bolnike bistveno slabša. FOTO: Igor Zaplatil


Opozarja tudi na odpovedane nenujne preglede in obravnave bolnikov v zadnjih treh tednih, »zavedati se moramo, da imajo ljudje iste težave kot pred tem, infarktov je enako število, število rakavih obolenj je tudi isto, ampak je dostopnost do storitev bistveno slabša. Vse te čakajoče bo treba čim prej obravnavati,« pravi.

Strokovnjak za javno zdravje z NIJZ Tit Albreht se strinja: do poletja ali še prej bo potreben razmislek, kako znova aktivirati zdravstveni sistem, da ne bo dolgoročne škode za ljudi. »Za 18 mesecev ali eno leto ne moreš ustaviti zdravstva, ker drugače nam bo grozilo, da bi zaradi zapletov ali kroničnih bolezni izgubili več ljudi kot pa zaradi epidemije,« je poudaril v pogovoru za STA in ocenil, da bo potreben dogovor na mednarodni ravni, saj Slovenija tega ne bo mogla rešiti sama.

20.50 S koronavirusom so v Dolgi vas okuženi še štirje

Štirje od 15 Slovencev, ki so po prihodu iz avstrijske Tirolske še preživljali karanteno v Dolgi vasi, so okuženi s koronavirusom. To je pokazalo testiranje, ki so ga opravili včeraj popoldne, je poročala TV Slovenija.

Petnajst oseb ni želelo dobmov brez zagotovila, da niso okuženi. FOTO: arhiv Dela
Petnajst oseb ni želelo dobmov brez zagotovila, da niso okuženi. FOTO: arhiv Dela


Tako v karanteni v tamkajšnjem gostišču ostaja 11 oseb od 27, ki so jih sprava nastanili v Dolgi vasi. Prvo testiranje ob prihodu skupine Slovencev iz Avstrije je pokazalo, da je okuženih sedem oseb, vse ostale so v petek popoldne hoteli poslati domov, kjer naj bi v strogi samoizolaciji preživeli preostanek predvidene karantene. A jih 15 ni želelo domov brez zagotovila, da niso okuženi, zato so včeraj ponovno opravili testiranje.

Tiste, ki so v petek vendarle odšli domov bodo testirali ponovno, je še poročala televizija. Preberite več v članku V karanteni v Dolgi vasi okužene še štiri osebe.

20.20 Evropska komisija bo podprla skrajšanje delovnega časa

Za soočanje s posledicami koronavirusa je Evropska komisija predlagala vzpostavitev 100 milijard evrov težkega solidarnostnega instrumenta SURE (Support mitigating Unemployment Risks in Emergency). Gre za posojila državam članicam, ki jih potrebujejo za to, da bodo lahko nudile pomoč delavcem, samozaposlenim in podjetjem za ohranitev zaposlenih in delovnih mest.

Instrument bo podpiral sheme skrajšanega delovnega časa in podobne ukrepe pri zaščiti delovnih mest ter zaposlenih in samozaposlenih. Podjetja bodo lahko začasno zmanjšala število delovnih ur ali začasno prekinila delo, hkrati pa od države prejela dohodkovno podporo za neopravljene ure. Samozaposlene osebe bodo prejele nadomestilo za trenutne izredne razmere.

Predlog komisije mora potrditi še Svet EU.

18.44 V štirih bolnišnicah na zdravljenju več kot sto bolnikov

V soboto je bilo v Sloveniji hospitaliziranih je bilo 108 ljudi, od tega 31 na enotah intenzivne terapije, je na twitterju navedla vlada.

Največ bolnikov s covid-19 se zdravi v ljubljanskem UKC, in sicer 53, je povedal generalni direktor Janez Poklukar, od tega jih je 14 v enotah intenzivne terapije. V Splošni bolnišnici Celje je bilo zjutraj hospitaliziranih 17 bolnikov, pet na intenzivnem oddelku, pri čemer je bil eden na respiratorju in eden na neinvazivni ventilaciji, so iz bolnišnice sporočili po twitterju.



V UKC Maribor, ki objavlja podatke za dan prej, je bilo v soboto 27 bolnikov s covid-19, deset jih je bilo intenzivnem zdravljenju. Podatkov iz Golnika, kjer pav tako obravnavajo paciente s to boleznijo, podatkov danes še niso sporočili.

Polovica hospitaliziranih se zdravi v UKC Ljubljana. FOTO: Jure Eržen
Polovica hospitaliziranih se zdravi v UKC Ljubljana. FOTO: Jure Eržen


17.33 Bojana Beović: Če bomo nadaljevali tako, bi ukrepe potrebovali mesece

Bojana Beović FOTO: izrez iz videoprenosa
Bojana Beović FOTO: izrez iz videoprenosa
Z ukrepi smo dosegli kratkoročni cilj, to je, da je v bolnišnicah dovolj kadra in postelj za bolnike, ki potrebujejo nujno obravnavo in niso okuženi z novim koronavirusom, je na popoldanski novinarski konferenci povedala Bojana Beović, vodja svetovalne skupine covid-19 pri ministrstvu za zdravje.
»Žarišča okužb so domovi za starejše, vendar pa, če okužene tam odštejemo, ne moremo biti zadovoljni. Z dosedanjimi ukrepi smo dosegli, da naraščanje števila okužb ni pretirano, nismo pa številk obrnili navzdol, epidemija se ne umirja. Če bi šlo tako naprej, bi morali trenutne obdržati mesece, da bi vzdrževali to stanje,« je opozorila Beovićeva.

Bolj ko bomo dosledni pri upoštevanju ukrepov, prej bomo izšli iz te krize in se bo stanje normaliziralo. Pozvala je, da velikonočne praznike praznujemo tako, da se bo konec meseca življenje v državi lahko začelo normalizirati. Preberite več v prispevku Okuženih 997 ljudi, včeraj za covidom-19 umrlo še šest ljudi.



16. 47 Na Hrvaškem med okuženimi tudi štirimesečni dojenček

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 56 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, skupaj se je doslej okužilo 1182 ljudi. Med okuženimi je po poročanju hrvaške radiotelevizije HRT tudi štirimesečni dojenček. Od sobote so umrli trije bolniki, skupaj je smrtnih žrtev 15.

Od sobote so na Hrvaškem umrli trije bolniki v Dubrovniku, Osijeku in Zagrebu. FOTO: Tomi Lombar
Od sobote so na Hrvaškem umrli trije bolniki v Dubrovniku, Osijeku in Zagrebu. FOTO: Tomi Lombar


V bolnišnicah je 374 bolnikov, od tega jih je 39 na ventilatorju, do zdaj je ozdravelo 125 ljudi, ki so bili okuženi z novim koronavirusom. »Kot vidite, je naša epidemiološka krivulja še naprej linearna. Zadržimo takšno in spoštujmo ukrepe štaba civilne zaščite,« je prebivalce danes pozval hrvaški minister za zdravje Vili Beroš.

16.19 Kitajska marca izvozila 3,9 milijarde zaščitnih mask

Kitajska je marca v več kot 50 držav po svetu izvozila za 1,3 milijarde evrov medicinske opreme. V tujino je prodala 3,86 milijarde mask, poleg tega pa še 37,5 milijona zaščitnih oblek, 16.000 ventilatorjev in 2,84 milijona testov za novi koronavirus, predstavnico kitajske carinske službe Jin Hai povzema francoska tiskovna agencija afp.

Več držav se je sicer v zadnjem času pritoževalo, da oprema s Kitajske ne ustreza dovolj visokim standardom ali da ne deluje. Nizozemska vlada je odpoklicala 600.000 mask, Španija je zavrnila več tisoč hitrih testov za novi koronavirus, potem ko so ugotovili, da niso zanesljivi.

Več držav se je v zadnjem času pritoževalo, da oprema s Kitajske ne ustreza dovolj visokim standardom ali da ne deluje. FOTO: Shutterstock
Več držav se je v zadnjem času pritoževalo, da oprema s Kitajske ne ustreza dovolj visokim standardom ali da ne deluje. FOTO: Shutterstock


Kitajska je zavrnila navedbe o nedelujoči opremi, »Kitajska nima enakih standardov in opremo uporablja drugače kot druge države. Tudi neustrezna uporaba lahko privede do dvomov v kakovost,« so zatrdili na kitajskem ministrstvu za trgovino. Je pa Peking ta teden zaostril pravila za izdelavo medicinske opreme, namenjene izvozu, izdelki morajo izpolnjevati tudi standarde države, v katero so namenjeni.

15.35 Janša danes v UKC Ljubljana

Premier Janez Janša je obiskal Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana, kjer se je seznanil s stanjem in prilagoditvami naše največje bolnišnice za obvladovanje novega koronavirusa. Danes je tam hospitaliziranih 53 okuženih bolnikov, od tega jih je 14 v enotah intenzivne nege.

Vlada je vse ukrepe za zajezitev epidemije sprejela na podlagi mnenja stroke, je dejal, »res pa je, da dolgo časa tako imenovana stroka v Sloveniji ni bila enotna in smo morali pogledati tudi, kako so se na podobno grožnjo odzivale druge države in strokovnjaki po drugi državah«. Kot je še dodal, »na veliko srečo Slovenija ni bilo prvo žarišče v Evropi. Če bi bila, bi bila cena takšna, kot je v Italiji, kjer se je zamujalo z ukrepi,« je ocenil Janša.

Premier Janez Janša v pogovoru z zaposlenimi v UKC Ljubljana. FOTO: izrez iz videoposnetka
Premier Janez Janša v pogovoru z zaposlenimi v UKC Ljubljana. FOTO: izrez iz videoposnetka


»Po današnjem obisku se še bolj zavedam, da nevarnost ponovnega vala ni mimo,« je dejal in napovedal, da bi nekatere ukrepe lahko postopoma odpravili še pred koncem maja, nekatere mogoče tudi proti koncu tega meseca. Življenje se bo začelo vračati v normalne tire, ko bo dovolj zaščitne opreme, je dejal.

Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar pa je izpostavil, da v bolnišnici zadnjih pet dni ne opažajo rasti pacientov, okuženih s koronavirusom. Da lahko bolnikom nudijo ustrezno pomoč, je po njegovih besedah ključno to, da so državljani k zadevi pristopili resno. »Da upoštevajo predlagane ukrepe in le na ta način zdravstveni sistem v tem trenutku zmore breme koronavirusa,« je dejal.

14.20 Tonin zanika vpletenost v posel z medicinsko opremo

Obrambni minister Matej Tonin je zavrnil vpletenost sebe in svoje mame Joži Tonin v posel podjetja Acron z Zavodom za blagovne rezerve, kjer Toninova dela. Podjetje iz Pameč pri Slovenj Gradcu je po navedbah POP TV dobilo skoraj 30 milijonov vreden posel za nabavo nujne medicinske opreme za zajezitev in obvladovanje epidemije.

Kot je zapisal na facebooku, je to zagotovo »politikantski poskus nekaterih, da me oblatijo, umažejo in obračunajo z mano,« je navedel in napovedal, da bo pozval KPK k preverbi integritete. Preberite več v članku Minister Tonin zanikal vpletenost sebe in svoje mame v posel z dobavo zaščitne opreme.

13.59 Številne kršitve odloka o prepovedi gibanja

Policisti so od uveljavitve vladnega odloka, po katerem je prepovedano gibanje zunaj občin in zbiranje na javnih površinah, to je od 30. marca pa do 4. aprila v zvezi z upoštevanjem odloka izrekli 1083 opozoril, v 1252 primerih pa so odstopili predlog Zdravstvenemu inšpektoratu RS, so pojasnili na Generalni policijski upravi (GPU).

Policisti izrekli 1083 opozoril in podali 1252 predlogov inšpektoratu. FOTO: Marko Feist
Policisti izrekli 1083 opozoril in podali 1252 predlogov inšpektoratu. FOTO: Marko Feist


Policisti, ki ta konec tedna izvajajo poostren nadzor nad upoštevanjem odloka, nadzor izvajajo na mobilnih kontrolnih točkah, ki jih določijo glede na problematiko in operativne možnosti. Policisti kontrole izvajajo na več mestih tako na območjih blizu meje kot v notranjosti države in se odzivajo na prijave občanov ter drugih nadzornih organov.



Policija v večini primerov ugotavlja okoliščine potovanja oz. gibanja ljudi in v največ primerih ugotavlja, da ljudje spoštujejo omejitve oz. potujejo med občinami osebe, ki spadajo v izjeme, so pojasnili na GPU.



13.44 Italija snuje načrt ponovnega zagona gospodarstva

Italijanska vlada pripravlja načrt za ponoven zagon države ob postopnem umirjanju epidemije novega koronavirusa. Kot je v danes objavljenem pogovoru za časnik La Repubblica dejal minister za zdravje Roberto Speranza, gre za načrt nadzorovanega zagona v petih točkah.

Vlada tako med drugim še vedno predvideva ohranitev nekaterih ukrepov za družbeno distanciranje, razvoj medicinskih pripomočkov za zdravljenje čim več ljudi na daljavo zunaj bolnišnic in množično testiranje na novi koronavirus.

Kot je pojasnil Speranza, želijo testirati več milijonov Italijanov, da bi ugotovili, koliko se jih je okužilo, ali in kako so imuni ter koliko in katere regije se lahko vrnejo v normalno življenje.

13.38 Delo medicinskih sester v Sloveniji podcenjeno
 
Letošnji svetovni dan zdravja, ki ga obeležujejo 7. aprila, se bo osredotočil na pomen dela medicinskih sester, tehnikov zdravstvene nege in babic. Še zlasti bodo izpostavili njihovo vlogo v boju proti pandemiji zaradi novega koronavirusa. Poklic medicinske sestre je v Sloveniji podcenjen, izpostavljajo v zbornici zdravstvene in babiške nege. V Sloveniji je bilo v zdravstvu leta 2018 zaposlenih več kot 21.000 medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov, kažejo podatki državnega statističnega urada.

»Medicinske sestre in babice smo temelj vsakega zdravstvenega sistema in predstavljamo najštevilčnejšo poklicno skupino v zdravstvu,« je za STA poudarila predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege - zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Monika Ažman.

Medicinska sestra z Infekcijske klinike z zaščitno masko in očali. FOTO:Jure Eržen/Delo
Medicinska sestra z Infekcijske klinike z zaščitno masko in očali. FOTO:Jure Eržen/Delo


13.25 V Španiji število žrtev koronavirusa upada
 
Novi koronavirus je v zadnjih 24 urah v Španiji zahteval še 674 smrtnih žrtev, kar je najmanj v zadnjih desetih dneh. Dnevno število smrtnih žrtev je padlo že tretji dan zapored. Vse skupaj je covidu-19 podleglo 12.418 ljudi, kažejo podatki španskega ministrstva za zdravje. Upočasnjuje se tudi naraščanje števila okužb.

Število smrtnih žrtev je v Španiji od sobote naraslo za 5,7 odstotka, potem ko je še nedavno na dan naraslo tudi za 30 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Največ novih žrtev je bilo v četrtek, in sicer 950. Nato pa je število začelo padati. Od petka do sobote so jih zabeležili 809.

Upočasnjuje se tudi naraščanje števila okužb z novim koronavirusom, s katerim se je doslej v Španiji okužilo več kot 130.000 ljudi. Od sobote je naraslo za 4,8 odstotka. Še sredi tedna je ta delež znašal 8,2 odstotka, pred desetimi dnevi pa 14.

13.06 Boksar Pulev daroval 1,5 milijona evrov za boj proti koronavirusu
 
Bolgarski boksar Kubrat Pulev, nekdanji evropski prvak, je namenil 1,5 milijona evrov za boj proti novemu koronavirusu za bolnišnice, zdravstveno osebje in opremo. Osemintridesetletnik z vzdevkom kobra je bil dvakrat evropski prvak v težki kategoriji med letoma 2012 in 2016.

Omenjena vsota je polovica zneska, ki ga bo dobil za dvoboj za svetovnega prvaka po verzijah IBO, IBF, WBO in WBA z Britancem Anthonyjem Joshuo, ki bi moral biti prvotno 20. junija v Londonu, a so ga zaradi pandemije prestavili na 25. julij.

Papež Frančišek med današnjim maševanjem v baziliki svetega Petra. FOTO: Afp
Papež Frančišek med današnjim maševanjem v baziliki svetega Petra. FOTO: Afp


13.01 Papež na cvetno nedeljo ljudi pozval k pogumu
 
Papež Frančišek je danes v Vatikanu daroval mašo na cvetno nedeljo, ki pa je zaradi pandemije novega koronavirusa potekala brez vernikov. V pridigi je dejal, da Jezus v teh težkih časih soočanja s pandemijo novega koronavirusa poziva k pogumu.
»Jezus pravi vsakomur: 'Pogumno: odpri srce moji ljubezni. Občutil boš Božjo tolažbo, ki ti daje oporo',« je dejal papež Frančišek.

»Drama, ki jo prestajamo, nas sili v to, da resno jemljemo stvari, ki so resne, in da se ne izgubljamo v nepomembnih stvareh. Da odkrijemo, da življenje ni smiselno, če ne služimo,« je še poudaril. Pri maši, ki so jo prenašali prek spleta, je dodal, da se življenje meri v ljubezni.

12.00 V Srbiji v zadnjih 24 urah umrlo sedem ljudi
 
Srbski predsednik Aleksandar Vučić je danes v Stari Pazovi glede pandemije novega koronavirusa dejal, da je za Srbijo težka noč. V zadnjem dnevu je umrlo sedem ljudi, skupaj je virus terjal že 51 življenj. Okuženih je 1908 oseb, v zadnjem dnevu so potrdili 184 primerov, v bolnišnicah pa je 1082 bolnikov s koronavirusno boleznijo 19, skoraj 98 jih je na ventilatorjih.

Srbski epidemiolg Predrag Kon je dejal, da je država v petem tednu v vzletu epidemije.

Med okuženimi je po Vučićevih besedah več deset vojakov, ki so sprejemali Srbe, ki so prihajali iz tujine. Poudaril je še, da se bodo rezultati spoštovanja ukrepov poznali. »Predaja nikoli ni bila in nikoli ne bo možnost. Srbija se bo še naprej borila in zmagala,« je dejal po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug. Več preberite v članku »Za nami je težka noč. Prišlo pa bo še več težjih«.



11.30 Kljub epidemiji so potnikom dovolili izkrcanje z ladje
 
Avstralska policija je sprožila kriminalistično preiskavo o izkrcanju okoli 2700 potnikov z ladje za križarjenje v Sydneyju, med katerimi so imeli nekateri bolezenske znake, podobne gripi. Kasneje so okužbo potrdili pri več kot 600 ljudeh, ki so bili na ladji. Deset jih je umrlo.

Avstralske oblasti so v začetku marca dovolile izkrcanje približno 2700 potnikov z ladje za križarjenje Ruby Princess v lasti avstralske podružnice ameriško-britanskega podjetja Carnival, čeprav je nekaj dni pred tem začela veljati prepoved vplutja ladij za križarjenje v pristanišče, poročajo tuje tiskovne agencije.

10.57 V Grčiji v karanteni že drugo begunsko taborišče
 
Grške oblasti so danes razglasile karanteno že v drugem begunskem taborišču v državi, ker so odkrili okužbo z novim koronavirusom med tamkajšnjimi prosilci za azil. Gre za taborišče Malakasa kakih 40 kilometrov severovzhodno od Aten, ki bo zdaj 14 dni v karanteni.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so okužbo potrdili pri 53-letnem migrantu iz Afganistana, ki so ga zaradi simptomov covida-19 odpeljali v atensko bolnišnico. Njegovo družino so osamili, sledil bo pregled vseh prebivalcev taborišča.

Že v četrtek so grške oblasti odredile karanteno za begunsko taborišče Ritsona severno od Aten, v katerem je nameščenih 3000 prosilcev za azil. Doslej so v Ritsoni potrdili 23 primerov okužbe z novim koronavirusom. V Grčiji je sicer 100.000 migrantov.

FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
FOTO: Tanja Jakše Gazvoda


10.41 Predsednik ZDA Donald Trump napoveduje veliko mrtvih
 
»To bo verjetno najhujši teden. Veliko bo mrtvih,« je Američane posvaril njihov predsednik Donald Trump. Obenem je dodal, da ZDA ne morejo ostati zaprte predolgo. »Morda do danes še nikoli nismo videli takih številk. Morda med prvo ali drugo svetovno vojno,« je na novinarski konferenci v Beli hiši dejal ameriški predsednik. Število potrjenih okužb z novim koronavirusom v ZDA je v soboto preseglo 300.000, doslej pa je za covidom-19 tam umrlo skupaj 8162 bolnikov.

V zvezni državi New York imajo približno tretjino vseh primerov v ZDA in približno 40 odstotkov vseh smrtnih žrtev. Doslej so okužbo potrdili pri 113.704 ljudeh, okoli 15.000 jih je v bolnišnicah. Skupno število smrtnih žrtev v tej zvezni državi se je v soboto povzpelo na 3565, kar je 2935 več kot dan prej.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je v soboto dejal, da bodo vrh epidemije verjetno dosegli v približno tednu dni. »Nismo še na vrhu, se mu pa približujemo,« je dejal. To je po njegovih besedah dobro, saj se bodo na to lažje ustrezno pripravili.



10.15 Petrovec odsvetuje hitre teste na koronavirus

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec pravi, da si želijo potrditi več okužb z novim koronavirusom. A če bi testirali vse z znaki okužbe, bi lahko ostali brez kakovostnih reagentov, ključnih za izvajanje testiranja. Teh zdaj na svetovnem trgu primanjkuje. Obstoječe hitre teste zaradi nezanesljivosti odsvetuje.

Potrjevanje okužbe na novi koronavirus se od začetka epidemije ni spremenilo - v brisih iz nosno-žrelnega dela dokazujejo genom virusa. Petrovec poudarja, da je to v tem trenutku najboljša in zanesljiva metoda dokazovanja okužbe. »Menim, da je pri nas diagnostika primerljiva s katerokoli drugo visoko razvito državo,« je ocenil Petrovec.

10.07 Včeraj aktiviranih 2751 pripadnikov sil za zaščito in reševanje

Ob epidemiji novega koronavirusa so vsakodnevno aktivirani pripadniki Civilne zaščite in drugih organizacij ter številni prostovoljci. V soboto je bilo na vseh ravneh angažiranih 2751 pripadnikov sil za zaščito in reševanje, je zapisano v biltenu Centra za obveščanje RS.

Primerno zavarovana sta si Vildana in Haris Pašović včeraj obljubila večno zvestobo. FOTO: osebni arhiv
Primerno zavarovana sta si Vildana in Haris Pašović včeraj obljubila večno zvestobo. FOTO: osebni arhiv


10.04 Med epidemijo se ljudje v BiH poročajo z maskami na obrazu
 
Da je ljubezen močnejša od koronavirusa zgovorno kažejo primeri iz Goražda v Bosni in Hercegovini, kjer so trije zaljubljeni pari sklenili zakonsko zvezo z maskami na obrazu.
 
Poroke so potekale v ožjih družinskih krogih, z maskami in ostalo zaščitno opremo. Mestni štab za civilno zaščito je sprva sprejel sklep, s katerim je prepovedal sklepanje zakonskih zvez v tem bosanskem mestu, a so tako odločitev, na zahtevo zaljubljenih parov, morali spremeniti. Bosanski spletni časopis Dnevni avaz poroča, da se namera v prihodnjih dneh poročiti še 20 parov.
 
»Poroke nisva hotela prestaviti. Ljubezen je močnejša od koronavirusa,« je novinarju spletnega časopisa zaupala nevesta Vildana, ki se je včeraj poročila s svojim izvoljencem Harisom Pašovićem. Pašović je dopolnil svojo izbranko z besedami, da sta hotela polepšati mrtvilo v mestu.
 
8.55 Koronavirus ustavil proizvodnjo piva Corona
 
Znano mehiško pivo Corona, o katerem od izbruha novega koronavirusa po internetu krožijo številne šale, bodo začasno nehali proizvajati. Kot je sporočila družba Grupo Modelo, ki omenjeno pivo proizvaja, bodo delo v proizvodnji ustavili v skladu z navodili mehiških oblasti, ki delo dovoljuje le v najnujnejših obratih. Ukrep velja do 20. aprila.

»Proizvodnjo v naših obratih trenutno znižujemo na minimum, popolnoma pa jo bomo ustavili prihodnjih dneh,« so napovedali v mehiški Grupo Modelo. Da bi vendarle ohranili proizvodnjo, so izrazili pripravljenost poslovanja z majhnim številom zaposlenih, večina pa bi jih ostala v karanteni. Predlog morajo odobriti tamkajšnje oblasti.


 
8.46 Čeferin kritiziral Fifo zaradi načina pomoči ogroženim

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v pogovoru za nemški ZDF kritiziral Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) oziroma njen način pomoči za posamezne zveze, klube in igralce v času koronakrize, ker med drugim ne navaja nobenih konkretnih zneskov ali načina razdelitve, poroča nemška tiskovna agencija (dpa).

»Obrazložitev Fife je bila, da bodo pomoč razdelili tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Mi pa bi se morali strinjati s tem, da bi lahko Fifa odločila, kdo bo dobil denar in koliko. To je po mojem mnenju malce čudno,« je v pogovoru za nemško televizijo dejal Čeferin.

8.42 Dunaj priskočil s finančno pomočjo podjetjem

Dunaj si v času epidemije koronavirusa prizadeva za ohranitev delovnih mest v podjetjih. Da bi njihovim zaposlenim lahko omogočili delo od doma, jim mesto za nakup strojne in programske opreme ter za omrežno infrastrukturo namenja deset milijonov evrov iz mestnega proračuna, so ta teden sporočili s predstavništva avstrijske prestolnice v Ljubljani.

Kot so navedli, svetovna kriza zaradi koronavirusa pred velik izziv postavlja tudi dunajska podjetja. Mesto se na aktualne razmere odziva z različnimi ukrepi. V avstrijski prestolnici je trenutno več kot 60.000 mikro, malih in srednjih podjetij, ki so zdaj močno odvisna od zunanje pomoči.

8.38 V svetu že več kot 65.000 smrtnih žrtev covida-19
 
Število smrtnih žrtev covida-19 v svetu je preseglo 65.000, od tega jih je več kot 47.000 v Evropi. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je doslej za novo boleznijo zbolelo skupaj več kot 1,2 milijona ljudi.

Najhuje je trenutno v Evropi, a tudi v ZDA se razmere drastično slabšajo. Predsednik ZDA Donald Trump je državljane v soboto tako posvaril pred »zelo grozljivim« številom smrti v prihodnjih dneh.

Število umrlih v Evropi je v soboto preseglo 45.000, danes pa je naraslo že na 47.093. Okoli 85 odstotkov umrlih je v Italiji, Španiji, Franciji in Veliki Britaniji, je izračunala AFP iz dosegljivih podatkov uradnih virov.

Skupaj je v Evropi okuženih 642.330 ljudi, v ZDA pa več kot 300.000. Tam je doslej za covidom-19 tam umrlo 8162 bolnikov.

Na Kitajskem, kjer je epidemija najprej izbruhnila, se razmere umirjajo, v zadnjem dnevu so odkrili 30 novih okužb, trije ljudje so umrli. Skupaj je doslej tam umrlo 3329 ljudi.

Ameriški predsednik Donald Trump svari pred »zelo grozljivim« številom smrti v prihodnjih dneh. FOTO: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump svari pred »zelo grozljivim« številom smrti v prihodnjih dneh. FOTO: Reuters


7.58 Pandemija bo verjetno odpihnila tudi svetovno prvenstvo v formuli 1
 
Nekdanji šef formule 1 Bernie Ecclestone meni, da bi bilo treba to sezono svetovnega prvenstva v formuli 1 zaradi pandemije novega koronavirusa enostavno odpovedati. Devetinosemdesetletnik je v pogovoru za britanski BBC dejal, da bi morali SP nadaljevati prihodnje leto.

Zaradi pandemije novega koronavirusa je bila sredi marca odpovedana velika nagrada Avstralije, naslednjih šest dirk pa je prestavljenih.

»Morali bi enostavno zaustaviti prvenstvo v tem letu in na novo kreniti v sezono 2021, saj ne vidim načina, kako bi lahko organizirali dovolj veliko število dirk,« je dejal Ecclestone za radio BBC.



7.35 Cvetna nedelja brez množičnega blagoslova
 
Kristjani danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredne priprave na veliko noč, ki bo čez teden dni. Tradicionalno na ta dan po cerkvah potekajo blagoslovi zelenja, česar pa letos zaradi epidemije koronavirusa ne bo. Vsi velikonočni obredi bodo letos potekali brez fizične navzočnosti vernikov.

Vodja slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov Marjana Kamnik je na cvetno nedeljo obiskala vse stanovalce po sobah in jim podarila snop.

Sveto mašo bo danes daroval Alojzij Cvikl, mariborski nadškof. FOTO: Bojan Rajšek/Delo
Sveto mašo bo danes daroval Alojzij Cvikl, mariborski nadškof. FOTO: Bojan Rajšek/Delo


Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga po zapisih iz Svetega pisma ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Zato verniki na ta dan k blagoslovu prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, ki ga spletejo v butare. Slovenski škofje bodo bogoslužje cvetne nedelje obhajali v svojih stolnicah, brez navzočnosti vernikov. Ti bodo lahko mašo spremljali ob 10. uri na 2. programu TV Slovenija. Daroval jo bo mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.

7.26 V Veliki Britaniji za posledicami koronavirusa umrlo 4300 ljudi
 
Britanska kraljica Elizabeta II. bo drevi nagovorila prebivalce Velike Britanije in držav Commonwealtha glede pandemije novega koronavirusa. To bo njen četrti izredni nagovor v 68 letih na britanskem prestolu. Objavili ga bodo zvečer na radiu in televiziji. Preberite več v članku Šele četrti kraljičin izredni nagovor v 68 letih: »To je čas motnje v življenju naše države«

V Veliki Britaniji je do zdaj za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrlo več kot 4300 ljudi, potrdili so več kot 41.000 primerov okužbe.

Zaradi okužbe s koronavirusom je v samoizolaciji tudi premier Boris Johnson, a so simptomi bolezni blagi. Na Otoku so v prizadevanjih za zajezitev širjenja virusa 23. marca razglasili tritedensko karanteno.

Britanska kraljica Elizabeta ll bo drevi nagovorila prebivalce Velike Britanije. FOTO: Reuters
Britanska kraljica Elizabeta ll bo drevi nagovorila prebivalce Velike Britanije. FOTO: Reuters


7.16 Slovenci povečini spoštujejo vladin odlok
 
Policisti bodo posebno pozornost ob lepi vremenski napovedi namenili tudi dostopom do priljubljenih turističnih točk. So pa ljudje omejitve očitno vzeli resno, saj v soboto policija večjega števila kršitev ni zaznala.

Da so bile slovenske ceste v soboto manj polne kot minuli konec tedna in da policija večjega števila kršitev ni zaznala, je na sobotni popoldanski novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Kacin je sicer v petek napovedal, da bodo med drugim za ta konec tedna z južne meje na nekatere ključne točke v notranjosti države premestili tudi del policistov. A se to še ni zgodilo. Kot je v soboto pojasnil v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner ob obisku kontrolne točke na mejnem prehodu Fernetiči, trenutno razmere obvladujejo. Pričakuje pa, da se bo z razvojem pandemije in razmer na državni meji situacija spremenila.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine