Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

V sredo na novo okuženih 2412 ljudi

V članku povzemamo relevantne informacije o spopadanju z boleznijo covid-19.
Hitro testiranje na covid-19 na Kongresnem trgu v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo
Hitro testiranje na covid-19 na Kongresnem trgu v Ljubljani. FOTO: Blaž Samec/Delo
M. B., V. U., STA
31. 12. 2020 | 07:27
31. 12. 2020 | 22:25
18:21


19.07 Prihodnji teden nova pošiljka cepiv proti covidu-19, od ponedeljka hitri testi v vseh zdravstvenih domovih​

Premier Janez Janša je v izjavi ob robu obiska bolnišnice dr. Franca Derganca in doma upokojencev v Novi Gorici napovedal, da v prihodnjem tednu v Slovenijo prihaja nova pošiljka cepiva Pfizer, s katero bodo lahko v veliki meri cepili vse zaposlene v zdravstvu, zlasti najbolj izpostavljene.

Pričakuje, da bodo lahko v drugi polovici januarja začeli cepiti zaposlene v kritični infrastrukturi. Sicer januarja pričakuje tudi prihod še dveh novih odobrenih cepiv Moderne in AstroZeneca. Od ponedeljka naprej bo možno tudi prostovoljno in brezplačno testiranje v vseh zdravstvenih domovih in enotah in nekaterih drugih krajih, je še napovedal.

image_alt
Janša pričakuje, da bo druženje čez božič in novo leto izstavilo račun


18.50 V Italiji po počitnicah v šole tudi starejši učenci

V Italiji se bodo po novoletnih počitnicah v šolske klopi znova vrnili tudi starejši učenci. Od 7. januarja bo šole obiskovalo okoli 50 odstotkov italijanskih otrok, so odločile italijanske oblasti. V zadnjem dnevu so v Italiji potrdili več kot 23.000 novih primerov koronavirusa, umrlo pa je še 555 covidnih bolnikov.

Vlada v Rimu je sicer pred tem napovedovala, da se bo po novem letu v šolah učilo okoli 75 odstotkov otrok. Vendar pa je danes italijansko notranje ministrstvo sporočilo, da se jih bo približno polovica. Ostali pa se bodo še naprej šolali na daljavo. Na ministrstvu so ob tem poudarili, da je treba kljub pandemiji covida-19 zagotoviti varen pouk, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Italija je v drugem valu epidemije covida-19 za velik del višjih razredov uvedla šolanje na daljavo. Mlajši otroci pa lahko večinoma hodijo v šole. Pravila glede tega se sicer razlikujejo med posameznimi deželami in glede na epidemiološko sliko.

16.59 Od jutri smučanje dovoljeno le z negativnim testom

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela več odlokov z ukrepi za zajezitev epidemije covid-19, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje. Vožnja z žičniškimi napravami oziroma smučanje sta s 1. januarjem 2021 dovoljena le osebam, ki bodo predložile negativni test na covid-19. 

image_alt
Smučišča se lahko odprejo, a le za smučarje z negativnim testom


13.50 Porast okužb v Avstriji

V Avstriji so danes ponovno zabeležili skoraj 3000 novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 2913 osebah. Dan prej 2550. Umrlo je še 73 bolnikov s covidom-19. V avstrijskih bolnišnicah se na intenzivni negi zdravi 396 covidnih bolnikov.

image_alt
Šole ostajajo zaprte tudi v prihodnjem tednu


12.05 Na Češkem in Slovaškem rekordno število novih okužb z novim koronavirusom

O novem največjem številu novih dnevnih okužb z novim koronavirusom danes poročajo s Češke in Slovaške. Na Češkem so v zadnjih 24 urah potrdili 16.939 novih okužb, kar je največ od začetka epidemije v državi. Na Slovaškem so potrdili 6315 novih okužb. Na Češkem z okoli 10,7 milijona prebivalci so že drugi dan zapored potrdili največ novih okužb na dnevni ravni. Pozitivih je bilo skoraj 52 odstotkov testov, kar je prav tako največ doslej, poroča češka tiskovna agencija ČTK.

Češko ministrstvo za zdravje je že odločilo, da bolnišnice od danes ne sprejemajo več bolnikov, ki so že naročeni na operacije. Prav tako so bolnišnicam odredili, da morajo povečati zmogljivosti za bolnike s covidom-19. Na Češkem so doslej potrdili skupno 718.661 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je skupno 11.580 bolnikov s covidom-19. Na Češkem so novembra nekoliko omilili protikoronske ukrepe, nato so jih ta mesec ponovno zaostrili. Med drugim je od 21. ure v veljavi policijska ura. Za prihodnji teden načrtujejo odprtje šol za prva dva razreda osnovnih šol.

Skupno so na Slovaškem doslej potrdili 179.543 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 2138 bolnikov s covidom-19, na spletni strani poroča Reuters. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters
Skupno so na Slovaškem doslej potrdili 179.543 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 2138 bolnikov s covidom-19, na spletni strani poroča Reuters. FOTO: Radovan Stoklasa/Reuters


12.02 Na Hrvaškem v zadnjem dnevu 2391 okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 8441 testih potrdili 2391 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 60 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji 260 okužb. Iz istrske županije poročajo o 42 novih primerih. Praviloma imajo največje dnevno številno novih okužb na območju Zagreba in Splita.

Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko višje, kot je bilo prejšnji četrtek, ko so ob 8343 testih potrdili 2233 novih okužb z novim koronavirusom. V tednu pred tem so ob 12.294 testih potrdili 3918 novih okužb. Tri tedne nazaj so imeli na Hrvaškem največje dnevno število novih okužb v državi doslej. Ob 12.095 testih so jih takrat potrdili 4620. Na Hrvaškem je trenutno 8899 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 2524 bolnikov s covidom-19, od tega 231 na ventilatorjih.

11.47 Upokojenci z nizkimi pokojninami bodo solidarnostni dodatek prejeli 11. januarja

Pokojninski zavod bo upokojencem 11. januarja izplačal solidarnostni dodatek, ki ga predvideva sedmi protikoronski zakon. Do njega so upravičeni tisti s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki pokojnino prejemajo od zavoda in decembra ne presega 714 evrov. Prejemniki pokojnin v višini do 510 evrov bodo prejeli 300 evrov dodatka, upokojenci s pokojnino med 510,01 evra in 612 evrov bodo dobili 230 evrov, tistim s pokojnino med 612,01 in 714 evrov pa pripada 130 evrov dodatka.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


11.15 V sredo na novo okuženih 2412 ljudi

V sredo je bilo ob skupno 14.383 testih (od tega 6011 PCR in 8373 hitrih testov) 2412 testov pozitivnih. V bolnišnični oskrbi je 1174 oseb, iz bolnišnice je bilo odpuščenih 97 ljudi. V sredo je umrlo 32 bolnikov s covidom-19, je vlada sporočila na svojem twitter profilu.

Po podatkih vlade so opravili 6011 PCR testov in z njimi potrdili 1815 okužb. Delež pozitivnih PCR testov je tako znašal 30,2 odstotka. Poleg tega so opravili 8372 hitrih testov in potrdili 597 okužb, kar znaša 7,1 odstotka.



11.10 Novi sev tudi na Kitajskem

Na Kitajskem so potrdili prvi primer okužbe z novim sevom novega koronavirusa, ki so ga najprej odkrili v Veliki Britaniji, so sporočile kitajske zdravstvene oblasti. Zaradi novega seva, ki se po navedbah strokovnjakov širi veliko hitreje kot prvotna različica virusa, je več kot 50 držav, tudi Kitajska, uvedlo potovalne omejitve za Veliko Britanijo.

Prva bolnica na Kitajskem, okužena z novim sevom, je 23-letna ženska iz Šanghaja, ki se je 14. decembra vrnila z Otoka, je v sredo sporočil kitajski center za nadzor bolezni. 23-letnico so po prihodu hospitalizirali, saj je imela zmerne simptome bolezni. Strokovnjaki so nato 24. decembra opravili podrobnejši test njenih vzorcev, ker je bila pred tem v Veliki Britaniji in ker so bili izvidi njenega testa neobičajni, so sporočili iz centra za nadzor bolezni.

10.52 Pahor v novoletni poslanici: Zmagali bomo in okrevali

Predsednik republike Borut Pahor je v novoletni poslanici poudaril, da bomo v prihodnjem letu premagali bolezen, ki je tako globoko in grenko zaznamovala to leto. »Zato nas polne upanja močno prevzema neomajna odločnost. Zmagali bomo in okrevali,« je dejal. Dodal je, da okrevanje ne pomeni nujno vrnitve k staremu, ampak je priložnost za novo. »Koronavirus bosta premagali znanost in človečnost,« je poudaril Pahor in tako izrazil hvaležnost znanstvenikom. Izpostavil je, da je vsakdo v tem letu občutil izgubo, nekateri so izgubili svojce, najbližje. »Z njimi iskreno sočustvujemo,« je dejal.

V poslanici se je spomnil tudi vseh, ki se borijo v prvih vrstah. »Žalost in strah sta premagovala dobrota in pogum. Nikoli ne bomo pozabili na tiste med vami, ki se borite v prvih vrstah. Za vedno boste naši srčni heroji,« je dodal. Poudaril je, da bo tudi okrevanje bo zelo zahtevno in odgovorno delo. Reševati bo treba vse od gospodarskih težav do socialnih stisk ljudi in podnebnih sprememb

10.50 Dovoljeno je narediti šest odmerkov cepiva iz petih

Uporaba šestega odmerka cepiva proti covidu -19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha je pod določenimi pogoji uradno omogočena, sta na Twitterju sporočila premier Janez Janša in NIJZ. Delila sta mnenje članov posvetovalne skupine za cepljenje, da se šesti odmerek lahko uporabi, če po odvzemu petih odmerkov ostane cepiva vsaj še za en odmerek.



Ob začetku cepljenja je namreč zaokrožila tudi informacija, da je v steklenički cepiva več kot za pet odmerkov, kot jih sicer uporabijo za cepljenje. Kot je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne, je cepivo zdravilo, ki ima poseben regulatorni okvir. Za vsako zdravilo pa proizvajalec in regulator, torej Evropska agencija za zdravila določita, za kakšen namen se uporablja in koliko.

V primeru cepiva proti covidu-19 predvidevata, da je v teh odmerkih s pravilnim rokovanjem dovolj cepiva za pet odmerkov, izjemoma lahko tudi šest, vendar je cepivo registrirano za pet odmerkov. Kakršnakoli uporaba cepiva v nasprotju s temi navodili, bi bila odgovornost posameznika, ki ga je uporabil, je še dejala v začetku tedna.

10.05 Policijski nadzor nad praznovanji

Francija bo danes mobilizirala 100.000 policistov in žandarjev, ki bodo na silvestrovo nadzorovali spoštovanje protikoronskih predpisov, vključno s policijsko uro, ki se začne ob 20. uri. Policijske okrepitve naj bi poskušale tudi preprečiti zažiganje avtomobilov, ki se v Franciji pogosto dodajajo na zadnji dan leta. Francoski policisti bodo tudi ukrepali proti nedovoljenim silvestrskim zabavam ter okrepljeno preverjali identiteto in preiskovali vozila, ali so v njih »nevarni elementi,« ki bi jih lahko uporabili proti policistom.

Lokalnim oblastem je tudi priporočil, naj javno ne objavljajo podob zažganih avtomobilov, da bi tako »preprečili tekmovanje« med posameznimi območji. V predmestjih francoskih mest je zažiganje avtomobilov postalo tradicionalno ob koncu leta vse od nemirov v Parizu in drugih mestih leta 2005. Lani so na silvestrovo po vsej državi po navedbah medijev zažgali 1457 vozil, leto prej 1290.

8.55 Kitajska pogojno odobrila cepivo Sinopharma

Kitajska je danes za pogojno uporabo odobrila svoje prvo cepivo proti covidu-19, ki ga je razvilo kitajsko farmacevtsko podjetje Sinopharm. Do odobritve cepiva prihaja le dan potem, ko je Sinopharm sporočil, da je njihovo cepivo 79,3-odstotno učinkovito. Hraniti ga je mogoče pri običajnih temperaturah hladilnika.

Namestnik direktorja kitajske uprave za medicinske izdelke Chen Shifei je na današnji novinarski konferenci dejal, da agencija poziva Sinopharm, naj še naprej spremlja trajnost in učinke cepiva, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Cepivo Sinopharm je inaktivirano cepivo z dvema odmerkoma. Poleg Sinopharma imajo cepiva v zadnji fazi kliničnih preizkušanj še tri kitajska podjetja, Anhui Zhifei Longcom, CanSino in Sinovac.

Delavec podjetja SInovac, ki razvija cepivo. FOTO: Thomas Peter/Reuters
Delavec podjetja SInovac, ki razvija cepivo. FOTO: Thomas Peter/Reuters


8.05 Združeno kraljestvo zaradi novega seva zaostruje ukrepe

Britanske oblasti so strožje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa z današnjim dnem razširile na večji del Anglije, kar pomeni, da veljajo za tri četrtine tamkajšnjega prebivalstva. Kot je v sredo pojasnil minister za zdravje Matt Hancock, so se za to odločili spričo rekordnega porasta števila okužb z novim sevom novega koronavirusa. V sredo so na Otoku potrdili več kot 50.000 novih okužb z novim koronavirusom na dnevni ravni in 981 smrtnih žrtev covida-19, kar je največ umrlih po začetku aprila. Skupno je doslej v Veliki Britaniji umrlo več kot 72.500 covidnih bolnikov.

7.35 Novi sev tudi v ZDA

Guverner ameriške zvezne države Kalifornija Gavin Newsom je v sredo dejal, da so na jugu države potrdili primer novega seva novega koronavirusa. Pred tem so prvi primer novega seva v ZDA potrdili v zvezni državi Kolorado, in sicer pri pripadniku nacionalne garde, ki je pomagal v domu starejših občanov. Novi sev novega koronavirusa je bolj nalezljiv, potrjena primera v Koloradu in Kaliforniji pa po ocenah strokovnjakov kažeta, da se ta širi kljub prepovedi potovanj iz Velike Britanije, kjer so ga najprej potrdili.

Testiranje v ZDA. FOTO: Eva Marie Uzcategui/AFP
Testiranje v ZDA. FOTO: Eva Marie Uzcategui/AFP


7.25 Leto pandemije

Kitajska je točno pred letom dni Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) poslala prvo obvestilo o skrivnostni pljučnici, ki se je pojavila v Wuhanu. Mesec dni kasneje je WHO novi koronavirus razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju, sredi marca pa je razglasila pandemijo.

Kitajska je v prvih tednih po izbruhu novega koronavirusa za več tednov zaprla Wuhan in številna druga velika mesta. Prebivalci so morali upoštevati stroge omejitvene ukrepe in se udeleževati množičnih testiranj, oblasti pa so temeljito sledile vsem stikom, pri čemer se niso ozirale na spoštovanje zasebnosti. Zaradi vseh strogih ukrepov, ki so bili na začetku tarča kritik, je Kitajski uspelo krizo prebroditi bolje kot zahodnim državam. Mesece niso imeli nobenega večjega izbruha, v zadnjem času pa beležijo porast, ko dnevno potrdijo po okoli 20 novih okužb. V državi sta se življenje in gospodarstvo vrnila v ustaljene tirnice.

Doslej se je glede na uradne podatke z novim koronavirusom po svetu okužilo okrog 82 milijonov ljudi, umrlo jih je 1,79 milijona. Najhuje prizadeta država so ZDA s prek 330.000 smrtnimi žrtvami in več kot 19 milijoni potrjenih primerov okužbe. Izmed regij pa v svetovnem merilu za najbolj prizadeto velja Evropa. Število smrtnih žrtev je decembra preseglo 500.000.

Miniva natanko leto dni, odkar je Kitajska WHO obvestila o izbruhu nove bolezni. FOTO: Piero Cruciatti/AFP
Miniva natanko leto dni, odkar je Kitajska WHO obvestila o izbruhu nove bolezni. FOTO: Piero Cruciatti/AFP


7.10 Letos brez zabav na prostem

Do leta 2021 nas loči le še nekaj ur, a zaradi epidemije covida-19 letos ne bo tradicionalnih množičnih silvestrovanj na prostem, saj v veljavi ostaja prepoved druženja in zbiranja na javnih površinah. Dovoljeno bo sicer druženje z osebami iz največ dveh gospodinjstev, od 12. ure pa bo sproščeno tudi gibanje med občinami. Prehajanje občinskih meja bo dovoljeno do 1. januarja do 20. ure. Prepoved gibanja v nočnem času in druženja na prostem ostaja, zaradi epidemije niso dovoljeni tudi ognjemeti in pirotehnika.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine