Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Poglajen in Medic bosta poslanca, volitve v državni svet jeseni

Franc Medic in Andrej Poglajen sta podala soglasji, da bosta opravljala funkciji poslancev namesto evropskih poslancev Mateja Tonina in Branka Grimsa.
Po evropskih volitvah se bosta dve menjavi zgodili tudi v državnem zboru. FOTO: Črt Piksi/Delo
Po evropskih volitvah se bosta dve menjavi zgodili tudi v državnem zboru. FOTO: Črt Piksi/Delo
23. 7. 2024 | 14:05
23. 7. 2024 | 14:36
1:39

Bodoči poslanec NSi Franc Medic je svojo odločitev, da sprejema mandat nadomestnega poslanca, Državni volilni komisiji sporočil že prejšnji teden, medtem ko je bodoči poslanec SDS Andrej Poglajen dlje časa omahoval in premišljeval, kaj storiti. Odpovedati se bo moral namreč funkciji državnega svetnika, kjer je vzbudil pozornost javnosti predvsem s svojim predlogom za preiskovalno komisijo o Gen-I, Star Solarju in financiranju Gibanju Svoboda. Prav tako je še prejšnji teden podal pobudo za odločanje o predlogu za odložilni veto na novelo zakona o parlamentarni preiskavi.

Državni zbor se bo z nastopom njunega mandata seznanil najverjetneje šele po koncu parlamentarnih počitnic, nato pa bo Poglajnu prenehal mandat državnega svetnika, če prej ne bo že odstopil. v nasprotju s postopkom v državnem zboru pa bo treba izvesti nove volitve državnega svetnika in ni nujno, da bo sedež znova pripadel SDS, četudi je pričakovati, da se bodo za to trudili.

Po prenehanju mandata državnega svetnika volitve v roku 15 dni razpiše predsednik državnega zbora.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine