Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Planinkama zdrsnilo na ledeni podlagi na pobočju Kolovrata

Pohodnice niso imele ustrezne planinske opreme za zimske razmere. Bile so brez zaščitnih čelad, cepinov in derez, pri hoji so uporabljale pohodne palice.
Na kraju so posredovali gorski reševalci GRS Tolmin (13 članov GRS) in policist PP Tolmin, sicer pripadnik gorske policijske enote PU Nova Gorica, ki so poškodovanki na kraju oskrbeli. FOTO: Miljko Lesjak/GRS Tolmin
Na kraju so posredovali gorski reševalci GRS Tolmin (13 članov GRS) in policist PP Tolmin, sicer pripadnik gorske policijske enote PU Nova Gorica, ki so poškodovanki na kraju oskrbeli. FOTO: Miljko Lesjak/GRS Tolmin
A. I.
16. 2. 2021 | 10:33
16. 2. 2021 | 10:47
3:50
S Policijske uprave (PU) Nova Gorica poročajo o nesreči dveh planink na pobočju Kolovrata. Na poledeneli podlagi sta zdrsnili in se huje telesno poškodovali. 

Poškodovani planinki, stari 60 in 61 let, sta s skupino še štirih hodili proti točki Na Gradu, 1115 metrov visokem vrhu na pogorju Kolovrata. Pohodnice niso imele ustrezne planinske opreme za hojo v zimskih razmerah. Bile so brez zaščitnih čelad, cepinov in derez, pri hoji so uporabljale pohodne palice. 

Kot izhaja iz policijskega poročila, so planinke okrog 11.35 prečkale zaledenelo snežno podlago v gozdu. Kmalu zatem je tretji pohodnici (stari 61 let) v koloni šestih oseb zdrsnilo na ledeni snežni podlagi, začela je nekontrolirano drseti po zaledeneli podlagi po strmem pobočju navzdol. Pomagati ji je želela 60-letna planinka, ki je hodila za njo, vendar je tudi ona začela nenadzorovano drseti po zaledenelem pobočju. Po 50 metrih drsenja je obe pohodnici zaustavilo podrto drevje, kjer sta obe zagozdeni pod drevjem obležali telesno poškodovani. Po prvih podatkih sta se obe planinki huje poškodovali. Do poškodovanih oseb je uspelo priti eni od pohodnic (60), da bi jima pomagala, takoj po nezgodi so druge pohodnice na pomoč poklicale pristojno reševalno službo.

Ponekod je še vedno prisotna snežna odeja, poti so poledenele in zato zelo zahtevne. FOTO: Miljko Lesjak/GRS Tolmin
Ponekod je še vedno prisotna snežna odeja, poti so poledenele in zato zelo zahtevne. FOTO: Miljko Lesjak/GRS Tolmin
Na kraju so posredovali gorski reševalci GRS Tolmin (13 članov GRS) in policist PP Tolmin, sicer pripadnik gorske policijske enote PU Nova Gorica, ki so poškodovanki na kraju oskrbeli. Nato so ju prevzeli člani dežurne ekipe GRS z Brnika in ju z vojaškim helikopterjem odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center. Glede na dosedanja ugotovljena dejstva so tolminski policisti tujo krivdo izključili in bodo o dogodku s pisnim poročilom obvestili Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici.

Zaradi sončnih in jasnih dni veliko ljudi prosti čas preživlja v sredogorju in visokogorju, a na Planinski zvezi Slovenije opozarjajo, je treba pred odhodom v gore podrobno preveriti razmere in vremensko napoved. Ponekod je namreč še vedno prisotna snežna odeja, poti so poledenele in zato zelo zahtevne. Tudi policisti znova pozivajo k dosledni uporabi zimske opreme. Vzroki nesreč so največkrat telesna in duševna nepripravljenost, pomanjkljiva in neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju in pravilni uporabi opreme, nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah, kjer se srečujeta zima in poletje.

Statistika gorskih nesreč kaže, da sta zdrs in padajoče kamenje že vrsto let na prvih mestih med vzroki za nesreče v naših gorah. Da bi se nesrečam izognili, se je treba v gorah držati osnovnih pravil. V primeru nesreče, če lahko, takoj pokličite številko za klice v sili 112 oziroma interventno številko policije 113. Več nasvetov za varno preživljanja prostega časa v gorah na spletni strani:
https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/2440-nasveti-za-pohodnike-planince-gornike.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine