Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Poslanci Desusa Aleksandro Pivec pozvali k odstopu

Če bo Aleksandra Pivec ostala predsednica Desusa, poslanci napovedujejo, da bodo v državnem zboru glasovali po svoji vesti.
Izjave Aleksandre Pivec in poslancev Desusa pričakujemo ob 15.15. Prenašali jih bomo v živo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Izjave Aleksandre Pivec in poslancev Desusa pričakujemo ob 15.15. Prenašali jih bomo v živo. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Suzana Kos, Katja Miklavčič, V. U., STA
10. 8. 2020 | 07:32
10. 8. 2020 | 17:06
3:36
Poslanci poslanske skupine Desus so ministrico za kmetijstvo in predsednico Desusa Aleksandro Pivec pozvali k odstopu z vrha stranke. Njihov poziv prihaja po tem, ko se je znašla pod plazom očitkov zaradi nejasnih plačil gostovanj v službenem času junija v podjetju Vinakras in v Izoli. Aleksandra Pivec je povedala, da je o odstopu z vrha stranke še preuranjeno govoriti. 

»Stranka Desus je postala stranka afer,« je po današnjem srečanju ministrice in poslancev Desusa povedal vodja poslanske skupine Franc Jurša. Predsednica Desusa je po njegovih besedah pred meseci dosegla zmago na kongresu stranke predvsem zato, ker je obljubila njeno konsolidacijo. Cilj ne le da ni bil dosežen, ampak se v stranki od njega oddaljujejo. Glede afere gostovanj v podjetju Vinakras in Izoli je povedal, da je ministrica kot državna funkcionarka dolžna plačevati svoje račune, menil pa je tudi, da ministrica svoji poslanski skupini ni dajala pomena. Zaradi tega so jo poslanci pozvali k takojšnjemu nepreklicnemu odstopu s funkcije predsednice stranke Desus. Če tega ne bo storila, poslanci predlagajo svetu stranke, naj ji izreče nezaupnico.

​Če bo Aleksandra Pivec ostala na funkciji, poslanci napovedujejo, da bodo v državnem zboru glasovali po svoji vesti, prepričanju.



Poslancem poslanske skupine Aleksandra Pivec danes po besedah Roberta Polnarja ni povedala nič, česar ne bi vedeli že prej. Ministrica je, kot je povedal, ubrala »taktiko relativizacije zadev« in na pohodu da je »filozofija sprejemljivosti«. Poslanec Desusa iz Izole Branko Simonovič je menil, naj zadevo preuči Komisija za preprečevanje korupcije, ki bo dala odgovor na to, kaj se je zgodilo v Izoli.

Izjavo poslancev poslanske skupine smo na delo.si prenašali v živo: 



​Da je o odstopu še preuranjeno govoriti, je ministrica Aleksandra Pivec komentirala na novinarski konferenci, ki je sledila izjavi poslancev. Ne gre za vprašanje odstopa, je menila, temveč za vprašanje prihodnosti celotne stranke. V kratkem se vodstvo stranke zato želi sestati s poslansko skupino.

Ministrica je zavrnila očitke poslancev o neplačevanju računov in menila, da ni ravnala nezakonito, pogostitev v podjetju Vinakras pa je komentirala z besedami, da ni edina ministrica, ki jo je kadarkoli pogostil deležnik iz sektorja. Kot je povedala, ima podporo predsednika stranke Janeza Janše

Pivčeva se je zadnje tedne znašla na tnalu zaradi junijskih gostovanj in plačila prenočitev najprej v podjetju Vinakras, zatem pa še v Izoli. FOTO: Jure Eržen/Delo
Pivčeva se je zadnje tedne znašla na tnalu zaradi junijskih gostovanj in plačila prenočitev najprej v podjetju Vinakras, zatem pa še v Izoli. FOTO: Jure Eržen/Delo

 

Očitke zanika


Pivčeva se je zadnje tedne na tnalu znašla zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila prenočitev najprej v podjetju Vinakras, zatem pa še v Izoli. Na gostovanjih je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem. O obeh gostovanjih vodi predhodni preizkus Komisija za preprečevanje korupcije (KPK).

Ministrica očitke zanika. Zagotovila je, da nikoli ni in ne bo izkoriščala položaja ministrice za koristi sebe ali svojih bližnjih. Poudarila je, da nikoli od nikogar ne bo sprejela ničesar, »zaradi česar bi samo slabo spala, kaj šele izkoriščala svoj položaj«.

Zadnjo besedo bo rekel verjetno svet stranke, ki bo po navedbah predsednika Tomaža Gantarja<strong> </strong>predvidoma med 20. in 27. avgustom. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Zadnjo besedo bo rekel verjetno svet stranke, ki bo po navedbah predsednika Tomaža Gantarja predvidoma med 20. in 27. avgustom. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine