Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ping pong med obrambnim in gospodarskim ministrstvom

Sporne zaščitne maske: Kdo se je odločil za nakup mask iz prtičkov? Direktor blagovnih rezerv o pogodbi ne ve nič.
Številni dvomi, ki se porajajo okoli poslov z zaščitno opremo, marsikoga spominjajo na trgovino z orožjem po osamosvojitvi. FOTO: Voranc Vogel
Številni dvomi, ki se porajajo okoli poslov z zaščitno opremo, marsikoga spominjajo na trgovino z orožjem po osamosvojitvi. FOTO: Voranc Vogel
Barbara Eržen, Suzana Kos
17. 4. 2020 | 06:00
6:10
Zavod za blagovne rezerve je s podjetjem Korez-Sorting Group pogodbo o nakupu zaščitnih mask, s katerimi na Koroškem, kjer so jih prejeli, niso zadovoljni in jih deloma niti ne bodo razdelili naprej, sklenil 30. marca v vrednosti 380 tisoč evrov. Gre za 500 tisoč kosov mask, in sicer za štirislojne airlaid maske. Za vsako je zavod plačal 76 centov. Iz enakega materiala pa naj bi jim maske dostavilo tudi podjetje Zaščita Lukač, in sicer 600.000 mask za 480.000 evrov. Torej 80 centov za kos.

»Že tri tedne sem v samoizolaciji in od takrat nisem podpisnik nobene pogodbe. Tudi z naročili nisem seznanjen,« pravi Anton Zakrajšek, direktor zavoda blagovnih rezerv, osrednjega kupca zdravstvene opreme, ki je bolniško odsoten, odkar mu je test potrdil bolezen covid-19. Ping pong prelaganja odgovornosti za nakup nabave mask iz papirnatih prtičkov Seti in dveh gumic, ki so tudi neprijazne za nošenje, se je po kritiki o njihovi ustreznosti in zasoljenosti cen v njegovi odsotnosti znova odvijal med gospodarskim in obrambnim ministrstvom.


 

Kdo je kaj pregledal in kdo kaj naročil


Posebna medresorska komisija za presojo ustreznosti ponudb zaščitne opreme, ki jo vodi državni sekretar obrambnega ministrstva Damijan Jaklin, ni prejela neposredne ponudbe podjetja Korez-Sorting Group, ampak jo je na naslov uprave za zaščito in reševanje poslala Mojca Plaznik, vodja službe za evropske zadeve in mednarodno sodelovanje na gospodarskem ministrstvu. Ta naj bi bila, trdijo na ministrstvu, v času epidemije zadolžena tudi za usklajevanje in koordinacijo aktivnosti, povezanih z domačo proizvodnjo zaščitne opreme. Podjetje Zaščita Lukač je med tem ponudbo naslovilo na za to predvideni elektronski naslov.

Na obrambnem ministrstvu pojasnjujejo, da so po vpogledu v ponudbo Korez-Sorting Group ugotovili le, da maska ne izpolnjuje predpisanih standardov za uporabo v zdravstvu, ampak je namenjena splošni populaciji. »Do konkretne ponudbe se zato nismo opredelili, ampak smo jih obvestili, da se v skladu z usmeritvami stroke tovrstne maske lahko uporablja le za splošno populacijo. Navedba, da je uprava za zaščito in reševanje potrdila ustreznost ponudbe in posledično dobavitelja, ne drži,« trdijo na obrambnem ministrstvu, kamor spada uprava za zaščito in reševanje. Prav tako, poudarjajo, niso niti potrjevali količin niti cene posameznega izdelka, ampak le preverili, ali je izdelek na seznamu ministrstva za zdravje. »V skladu z dogovorom in stališčem ministrstva za gospodarstvo je bilo v njihovi pristojnosti, da se sami odločijo o nakupu tovrstne opreme,« poudarjajo.



A na gospodarskem ministrstvu žogico podajajo nazaj. Iz korespondence med ministrstvoma, ki so jo posredovali, je razvidno, da je Mateja Merc z uprave za zaščito in reševanje na zavod za blagovne rezerve in gospodarsko ministrstvo poslala elektronsko sporočilo, v katerem je zapisano, da »prosijo za urgentno dobavo« mask. To zaprosilo je povezano z družbo Zaščita Lukač. Njihove maske so iz istega materiala kot maske družbe Korez-Sorting Group. Gre za material podjetja Seti, ki je papirnate serviete prodalo izdelovalcu. Material je testiral UKC Ljubljana in ocenil, da je primeren za splošno populacijo, ni pa testiral samih zaščitnih mask.


 

Opozicija bi nabavo preiskovala


Ker se je že pri več različnih dobavah pojavil sum o spornosti poslov pri nabavi zaščitne opreme, LMŠ predlaga ustanovitev posebne parlamentarne preiskovalne komisije, ki jo bodo predvidoma podprli tudi v SD, Levici in SAB. Kot je slišati, bi jo lahko vodil poslanec LMŠ Robert Pavšič.



Z nabavo zaščitne opreme se bodo na predlog SD ukvarjali tudi na nujni seji odbora za zdravstvo, SD ob tem napoveduje tudi sklic seje komisije za nadzor javnih financ.
 

Dvomi o višini stroškov Pečečnikovega prevoza


Komisija za preprečevanje korupcije, ki že preiskuje posle nabave mask, ki naj bi jih izpeljalo podjetje Labena, pa je računskemu sodišču predlagala revizijo postopkov pri nakupu zaščitnih sredstev. Pojavili so se med drugim dvomi o višini stroškov prevoza, ki ga je za nabavo zaščitne opreme s Kitajske izvedel podjetnik Joc Pečečnik, ter tudi pomenu dejstva, da so pri nekaterih dobaviteljih zaposleni družinski člani članov vlade.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine