Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Okužena, kode za vnos pa od nikoder

Brez vnosa podatkov o okuženosti aplikacija nima smisla, saj povsem izgubi na pomenu.
Okuženi osebi TAN-kode, ki je pogoj za smiselnost aplikacije, nista dobili. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Okuženi osebi TAN-kode, ki je pogoj za smiselnost aplikacije, nista dobili. FOTO: Voranc Vogel/Delo
14. 10. 2020 | 18:10
14. 10. 2020 | 18:12
4:25
Ljubljana – Aplikacija #ostanizdrav, ki jo stroka in politika promovirata kot pripomoček, ki uporabniku sporoči, ali je bil v stiku z okuženo osebo, kar naj bi pripomoglo k boljši epidemiološki situaciji, bo kmalu v uporabi že dva meseca. Vendar vse kaže, da sistem le še ni utečen.

Aplikacijo si je do zdaj preneslo že več kot 130.000 uporabnikov mobilnih telefonov (120.000 na operacijskem sistemu android in skoraj 11.000 na operacijskem sistemu ios), na dan pa se njihovo število poveča tudi za nekaj tisoč, kar daje upanje, da bo pomen aplikacije s časom vedno večji. A kot kažejo izkušnje naših dveh sogovornikov, se smisel izgubi, če sistem ne deluje, kot je zastavljeno oziroma predstavljeno.
 

Samoizolacija se je že iztekla


Če so bili skeptiki, ki so se bali neupravičenega nadzora, pomirjeni, ko so se tudi neodvisni strokovnjaki poglobili v drobovje aplikacije in pojasnili način njenega delovanja, pa se zdaj po besedah sogovornikov zapleta pri njeni uporabi.

Dva tedna namreč minevata, odkar so našima sogovornikoma na testiranju potrdili navzočnost novega koronavirusa v telesu, vendar nobeden od njiju še danes ni dobil potrebne TAN-kode, ki je pogoj (hkrati pa tudi varovalka pred zlorabami), da v aplikacijo #ostanizdrav vneseta podatek, da sta (bila) okužena. V tem času se je ​samoizolacija, ki sta jo izvedla v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), obema že iztekla.

image_alt
Trije odstotki državljanov z aplikacijo #ostanizdrav


Na podlagi tega bi namreč drugi uporabniki aplikacije, ki bi bili z njima v stiku, lahko dobili opozorilo, da so bili na »tveganem območju«, ter se začeli vesti v skladu s samozaščitnimi ukrepi, kar je seveda šele pogoj, da se virus ne bi po nepotrebnem širil naokoli.
 

Kodo sporoči epidemiolog


Na ministrstvu za javno upravo so nam pojasnili, kako poteka postopek pridobitve TAN kode. Gre za desetmestno  število, ki ga uporabnik vnese le v primeru, da je pri njemu potrjena okužba s SARS-CoV-2. Kodo uporabnik prejme od NIJZ ali epidemiologa pri izvedbi epidemiološke ankete.

»V praksi izgleda tako, da ob tem, ko epidemiolog izvede epidemiološko anketo (pokliče posameznika, katerega test je bil pozitiven na SARS-CoV-2, da se pogovorita o tveganih stikih), na koncu tega pogovora/anketiranja pa vpraša posameznika, če ima naloženo aplikacijo. V primeru, da jo posameznik ima, mu epidemiolog kreira TAN kodo in mu jo pove. Posameznik se nato lahko prostovoljno odloči, ali to TAN kodo (to mora storiti v roku treh ur) vnese v aplikacijo ali ne. Z vnosom opozori vse tiste, ki so bili v preteklih 14 dneh z njim v tveganem stiku, da so v prihodnje bolj pozorni na svoje zdravje in ravnajo odgovorno.«

V primeru omenjenih oseb, ki sta bili okuženi, vprašanja, ali imata naloženo aplikacijo niti nista dobila, sama pa na to, priznavata, niti nista bila takrat pozorna, čeprav sta aplikacijo uporabljala. Ker je od okužbe minilo že toliko časa, zdaj vnos o okuženosti niti ni več smiseln.
 

Pomoč pri zajezitvi in obvladovanju


Aplikacija uporabnike opozori, da so bili v stiku z okuženim in da zato obstaja večje tveganje, da so se okužili tudi sami. Tako že takoj po opozorilu, ki ga prejmejo, lahko ravnajo še bolj odgovorno: opazujejo svoje počutje in ob prvi zaznavi simptomov stopijo v stik z osebnim zdravnikom, se ne družijo, še posebej ne z ranljivimi posamezniki, in še bolj dosledno izvajajo preventivne ukrepe (higiena rok in kašlja, nošenje mask in ustrezna medsebojna razdalja).

Takšno ravnanje namreč pomaga pri zajezitvi in obvladovanju širjenja okužb z novim koronavirusom, zmanjšuje obremenjenost zdravstvenega sistema in tako omogoča, da država z milejšimi ukrepi obvlada virus. Uporaba aplikacije pa je lahko tudi v veliko pomoč epidemiologom, ki zaradi vse več okuženih že nekaj časa delujejo na robu zmogljivosti.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine