Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Odstopil je Dikaučičev državni sekretar Anže Erbežnik

Minister Dikaučič je navedel, da »imata z Erbežnikom različne poglede glede vodenja resorja in vloge državnega sekretarja, zato je ta odstopil«.
Dr. Anže Erbežnik je menda odstopil, in sicer manj kot mesec dni po nastopu položaja državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Dr. Anže Erbežnik je menda odstopil, in sicer manj kot mesec dni po nastopu položaja državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
V. U., STA
19. 7. 2021 | 21:16
20. 7. 2021 | 11:32
2:38
Manj kot mesec dni po nastopu položaja je na pravosodnem ministrstvu odstopil Anže Erbežnik, državni sekretar iz ekipe ministra Marjana Dikaučiča, je prvi poročal portal 24 ur. Na ministrstvu za pravosodje so za STA potrdili poročanje medijev.

Marjan Dikaučič je navedel, da »imata z Erbežnikom različne poglede glede vodenja resorja in vloge državnega sekretarja, zato je ta odstopil«.

image_alt
»Človekove pravice niso nekaj danega«


Vlada ga je na položaj državnega sekretarja imenovala 21. junija, začel je s 1. julijem. Ob njem je postal državni sekretar še Zlatko Ratej, ki je to funkcijo sicer opravljal že v mandatu prejšnje ministrice Lilijane Kozlovič. Ta je odstopila zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

Erbežnik je znan kot profesor kazenskega prava, ki je kar sedemnajst let služboval v evropskem parlamentu, nato je lani na predlog predsednika republike Boruta Pahorja v drugem krogu kandidiral za ustavnega sodnika. Neuspešno, dobil je 44 glasov, kar je bilo dva premalo. V prvem krogu je bila neuspešna kandidatura Andraža Terška, ki je v DZ prejel 42 glasov, v tretjem postopku pa Janeza Kranjca, ki mu je zmanjkal en glas.

Njegovo tedanjo kandidaturo sta podprla tudi predsednik evropskega odbora za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve Juan Fernando Lopez Aguilar ter nekdanji sodnik ustavnega in evropskega sodišča Boštjan M. Zupančič.

Ministrstvo in vlada sta sicer že dalj časa tarča kritik zaradi neimenovanja evropskih delegiranih tožilcev. Evropske institucije so od Slovenije zahtevale čimprejšnje imenovanje, premier Janez Janša pa je pred kratkim v evropskem parlamentu povedal, da bo vlada postopek končala do jeseni, poroča portal 24ur.

V ponedeljek je tudi državnotožilski svet vlado pozval, naj o predlogih za imenovanje državnih tožilcev odloči v najkrajšem možnem času. Predsednica sveta Tamara Gregorčič je opozorila, da vlada zadržuje tudi odločanje o imenovanjih nekaterih državnih tožilcev. S tem po njenih besedah dodatno zaostruje kadrovsko problematiko na tožilstvih, zaradi česar imajo ta težave pri delovanju.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine