Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Seznam plač kot dimna zavesa pred seznamom umrlih

Delova komentatorja Janez Markeš in Ali Žerdin razpravljata o policijskih plačah in žrtvah epidemije.
Ali Žerdin in Janez Markeš sta razpravljala o objavi polcijskih plač in umrlih v domovih za ostarele. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ali Žerdin in Janez Markeš sta razpravljala o objavi polcijskih plač in umrlih v domovih za ostarele. FOTO: Leon Vidic/Delo
M. B., video: Voranc Vogel
13. 1. 2021 | 17:20
4. 5. 2021 | 10:24
1:59
Voajerji so dobili zanimivo branje, plače policistov in podatke, v kateri enoti delajo, je dejal Ali Žerdin, ki je presenečen predvsem nad tem, da se informacijski pooblaščenki objava tega seznama ni zdela sporna. Janez Markeš je menil, da gre za zlorabo javnih podatkov za doseganje političnih ciljev. »Gre za tipično trumpovsko gesto, ki z državništvom nima veze. Objava je nedostojna in prezira vredna,« je ocenil Markeš.



​Žerdina je zbegalo, da so na seznamu tudi ljudje, ki delajo v občutljivih službah v odnosu do organiziranega kriminala, sporno pa se mu zdi tudi, da vse obveščevalne službe sveta vedo, kdo skrbi za varnost slovenskih politikov. Ocenjuje, da bi se morala komisija za nadzor obveščevalnih služb nemudoma odzvati na objavo. 



​Markeš je menil, da bi lahko bila objava plač policistov zgolj »dimna bomba« z namenom odvračanja pozornost od tega, da je Slovenija v svetovnem vrhu po smrtih med pandemijo. Da je država z bojem proti širjenju epidemije v domovih za ostarele zamočila, je pred dnevi priznal celo direktor NIJZ Milan Krek in s tem potrdil ocene, ki jih je že aprila lani podal Dušan Keber, je spomnil Žerdin. 

Markeš je menil, da je vlada prebivalce razvrstila po pomembnosti, pri čemer je s prebivalci domov ravnala, kot da so neljudje. Strokovna komisija je celo pozivala, naj se obolelih starostnikov ne transportira v bolnišnice, temveč naj se jih zadržuje v domovih za ostarele, za katere se je izkazalo, da so za kaj takega popolnoma neprimerni, je opozoril Markeš. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine