Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

O mehkem Janši in rezultatu z »dobro vago«

Delova komentatorja Ali Žerdin in Janez Markeš komentirata potrditev Janeza Janše za mandatarja nove vlade.
FOTO: Delo
FOTO: Delo
V. U., video Leon Vidic
4. 3. 2020 | 16:34
4. 5. 2021 | 09:19
2:12
»Dvainpetdeset proti enaintrideset, tak, košarkarski rezultat je bil včeraj v državnem zboru. Dvainpetdeset za novega mandatarja, enaintrideset proti. Presenečenje?« se za uvod v tokratni pogovor vpraša Ali Žerdin.

»Ne,« meni Janez Markeš. »Glasovanje je bilo tajno, strahovi so se lahko nekaznovano pokrili, tu so še manjšinci in Zmago Jelinčič

»Gotovo je število glasov, ki jih je kandidat za mandatarja dobil, višje od mehanične vsote koalicijskih strank nastale vladajoče koalicije,« pravi Žerdin. »Imel sem vtis dobre vage, če bi kdo s strani nastajajoče koalicije vendarle zatajil na tajnem glasovanju, da bi bili tam neki rezervni glasovi, zato nekoliko višja številka.«



Novost med prioritetami Janše je demografija. Ideja o tem, da so demografska gibanja naša nova politična prioriteta, je inovacija v njegovem programskem imaginariju, meni Žerdin. Tudi Markešu se zdi to ena izmed ključnih tem. Na medgeneracijski solidarnosti stoji ali pade prihodnost države. Če razmerja med demografijo in pokojninami ni, država socialno pade, pove.



Sogovornika se danes pomenkujeta tudi o morebitnih preiskavah finančnih tokov SDS do Viktorja Orbána, povezovalnem, mehkem Janši in oportunistih, ki so šli v vlado zaradi preživetja ter plač. Ob tem tudi o izstopu Mira Cerarja ali besedah iz Levice o referendumu zaradi napovedi naborniškega sistema.

Znova v vojsko? »Kakorkoli preklinjamo jugo vojsko, ni bilo vse tako slabo,« pove eden od obeh sogovornikov. Kdo?
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine