Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Ob menjavi ministrov začeti projekti tečejo naprej

Investicije v domove: v ospredju dnevne oblike varstva in skupnostne namestitve.
Za investicije v začasne namestitve v dnevnih centrih bo namenjenih 20 milijonov evrov. FOTO: Uroš Hočevar
Za investicije v začasne namestitve v dnevnih centrih bo namenjenih 20 milijonov evrov. FOTO: Uroš Hočevar
17. 3. 2020 | 11:00
17. 3. 2020 | 11:35
2:28
Ljubljana ­– Ob zamenjavi ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti nas je zanimalo, kako bo z načrtovanimi projekti, povezanimi s starejšimi. Na ministrstvu odgovarjajo, da vsi začeti projekti tečejo naprej, 6. marca pa je bil objavljen tudi razpis za investicije v začasne namestitve v dnevnih centrih.

Vrednost javnega razpisa je dobrih 20 milijonov evrov. Sredstva bodo namenjena za gradnjo in pridobitev enot za zagotavljanje dnevnih oblik varstva in kratkotrajnih namestitev za starejše, kar je naslednji korak k zagotavljanju skupnostnih storitev na področju skrbi za starejše, pravijo na ministrstvu.


Bivalne enote in stanovanjske skupine


Med najbolj aktualnimi projekti, ki jih predvideva operativni program 2014–2020, je tudi prehod posebnega socialnovarstvenega zavoda Dom na Krasu z institucionalnih na skupnostne storitve. Od 171 stanovalcev se jih bo 70 preselilo v bivalne enote in stanovanjske skupine v skupnosti. Projekt je vreden 12 milijonov evrov. Porabili jih bodo za načrtovanje in izvedbo organizacijskih sprememb ter uvedbo novega načina delovanja ter za sofinanciranje gradnje in nakupa manjših bivalnih enot za štiri do šest oseb. Podoben projekt bodo uresničili še v Črni na Koroškem.


Za stanovalce z demenco


Letos na ministrstvu iz integralnih sredstev načrtujejo še sofinanciranje gradnje nove enote Doma upokojencev Center ob Regentovi cesti v Ljubljani za 44 stanovalcev z demenco, v višini 900.000 evrov. Za rekonstrukcijo južnega trakta Doma upokojencev Postojna, v katerem bosta dve gospodinjski skupini s 24 stanovalci z demenco, bodo namenili 200.000 evrov. Z 800 evri sofinancirajo gradnjo novega varovanega oddelka za 12 stanovalcev z upadom kognitivnih sposobnosti v posebnem socialnovarstvenem zavodu Dom Lukavci. Letos je predvidena tudi ureditev dveh enot za 24 stanovalcev z demenco v Obalnem domu upokojencev Koper.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine