Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

O frakcijskih bojih Desusa tudi v parlamentu

Na seji, namenjeni kmetijski ministrici Aleksandri Pivec, skoraj več o Karlu Erjavcu kot njenih raziskovalnih projektih.
Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec pravi, da se s preštevanjem delegatov pred kongresom ne ukvarja. »Kandidaturo sem ponudila po demokratični poti. Delegate želim prepričati s svojim programom in svojimi pogledi na prihodnje vodenje stranke,« je dejala. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec pravi, da se s preštevanjem delegatov pred kongresom ne ukvarja. »Kandidaturo sem ponudila po demokratični poti. Delegate želim prepričati s svojim programom in svojimi pogledi na prihodnje vodenje stranke,« je dejala. FOTO: Voranc Vogel/Delo
25. 11. 2019 | 20:00
25. 11. 2019 | 21:08
4:52
Ljubljana – »Svoje delo opravljam popolnoma predano, z vsem svojim znanjem in časom. Vsaj dvanajst ur na dan,« je na skupni nujni seji odbora za kmetijstvo in gospodarstvo zatrdila ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec in poudarila, da dodatno raziskovalno delo v Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Bistra Ptuj opravlja le ob koncih tedna, medtem ko je delo v Strateško razvojnem inovacijskem partnerstvu Turizem (SRIPT) končala dan pred nastopom ministrske funkcije. Po poslancih, ki bistvenih pripomb na njeno delo niso izrazili, Pivčevo čaka še zagovor pred njeno stranko, kjer si želi prevzeti vodenje.

Pogovor o delu ministrice je tako minil tudi v smislu obračunov znotraj Desusa, kjer bodo na januarskem kongresu izbirali predsednika stranke. »Zanimivo, da se je afera začela prav v času, ko se izvajajo postopki za izvolitev predsednika Desusa,« je navedel poslanec SAB Franc Kramar, ki je sedanjega predsednika Karla Erjavca obtožil uporabe »takšnih in drugačnih« metod. Da se je po naznanilu, da bo izzvala prvaka Desusa, pojavilo več »anonimk«, je povedal tudi predsednik odbora za kmetijstvo in poslanec SDS Franc Breznik, kar je pripisal frakcijskim bojem.
 

Več o Karlu Erjavcu kot o točki dnevnega reda in o umaknjenih sklepih SDS


Karl Erjavec: Sklic seje odbora za kmetijstvo in gospodarstvo ni povezan s pripravami stranke Desus na kongres. FOTO: Blaž Samec/Delo
Karl Erjavec: Sklic seje odbora za kmetijstvo in gospodarstvo ni povezan s pripravami stranke Desus na kongres. FOTO: Blaž Samec/Delo
»Sklic seje odbora za kmetijstvo in gospodarstvo ni povezan s pripravami stranke Desus na kongres,« pravi Erjavec. Seje, na kateri se je zagovarjala ministrica iz kvote Desusa, ni spremljal, a je vseeno komentiral, da je zadovoljen z razpletom dogodkov ter da se je na koncu menda več razpravljalo o Karlu Erjavcu kot o točki dnevnega reda in o umaknjenih sklepih SDS, ki so predvidevali tudi priporočila, da se opravi forenzična preiskava del ministrice, in celo priporočilo vladi, naj razmisli o primernosti ministrice.

Zaradi že ugotovljenih nepravilnosti v projektu SRIPT, kjer je sodelovala tudi Pivčeva, so poslanci na koncu le ministrstvu za gospodarstvo – do zdaj so že naznanili sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije v škodo EU in ponarejanja listin v projektu zoper turistično zbornico, njeno direktorico Klavdijo Perger in druge fizične osebe – naročili, naj nadaljuje podrobno preiskavo in jim o zaključkih poroča v treh mesecih. Še ta teden naj bi na gospodarskem ministrstvu dokončali zaključno poročilo, ki ga bodo poslali na ministrstvo za finance, službo vlade za razvoj in kohezijsko politiko, urad za nadzor proračuna in tudi na zbornico.

Iz strank SDS, ki je predlagala sklic izredne seje obeh odborov, in Levice pa je bilo o ministrici slišati pomisleke, ali je res prav, da je delo na visokih funkcijah združljivo z dodatnim delom. Ministrica Aleksandra Pivec v ZRS Bistra Ptuj nadaljuje raziskovalno delo, saj bi zaradi pomanjkanja referenc programska skupina lahko izgubila finančna sredstva. Za to delo ima soglasje vlade.
 

V sredo se bo zagovarjala še pred stranko, ki si jo želi voditi. FOTO: Voranc Vogel/Delo
V sredo se bo zagovarjala še pred stranko, ki si jo želi voditi. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Po poslanskem še strankarski zagovor


Podobna pojasnila, kot jih je ministrica predstavila danes, bo prav gotovo morala ponoviti še v sredo ob 10. uri pred izvršilnim odborom Desusa, saj je imela kadrovska komisija do njene kandidature za predsednico stranke vsebinske zadržke. Enak sklep so sprejeli tudi do kandidature Boruta Stražišarja, ki se je včlanil v stranko šele med postopkom evidentiranja. Na vprašanje, ali za takšno odločitvijo kadrovske komisije Desusa po njenem mnenju stoji Erjavec, je Pivčeva odgovorila, da to težko komentira. Ne vidi pa razlogov, da njene kandidature ne bi potrdili.

Kljub uradnemu pojasnilu Desusa, da je kadrovska komisija ravnala povsem upravičeno in da njunih kandidatur ni blokirala, nekdanji dolgoletni generalni sekretar stranke in poslanec Desusa Branko Simonovič odgovarja, da po njegovem vedenju statut in pravilnik o kadrovskem evidentiranju nikoli nista predvidela takšnega postopka, a dopušča možnost, da so se priprav tokrat lotili drugače in sprejeli dopolnila. Verjame, da bosta njuni kandidaturi potrjeni. Medtem ko Erjavec na vprašanje o pričakovanjih glede jutrišnjega zagovora odgovarja, da pričakuje, da se bo Pivčeva predstavila, glede na to, da kljub vabilom ne hodi na seje izvršnega odbora.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine