Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Borut Štrukelj: Odločitev glede AstraZenece je pravilna in pričakovana

Evropska agencija za zdravila trenutno opravlja preglede cepiv curevac, sputnik in novavax. Kdaj bodo registrirana, ni mogoče napovedati.
Množično cepljenje proti koronavirusu na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Leon Vidic/Delo
Množično cepljenje proti koronavirusu na Gospodarskem razstavišču. FOTO: Leon Vidic/Delo
Ka. M.
22. 3. 2021 | 10:55
22. 3. 2021 | 13:37
3:44
V nedeljo so v Sloveniji potrdili 290 na novo okuženih. Glede na število dnevno potrjenih novih okužb z novim koronavirusom je bilo epidemiološko stanje prejšnji teden nekoliko slabše kot teden prej, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje bo na današnjem rednem sestanku razpravljala o morebitnih spremembah pri ukrepih. 

image_alt
Novi ukrepi po obrnjenem vrstnem redu


Na dopoldanski novinarski konferenci sta stanje glede epidemije komentirala prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo v Ljubljani in Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev.

Novinarsko konferenco si lahko ogledate tukaj



V tretji fazi kliničnega testiranja je trenutno 23 cepiv, je uvodoma povedal dr. Štrukelj. V EU oziroma Evropski agenciji za zdravila (Ema) potekajo trije tako imenovani tekoči pregledi: za cepiva curevac, sputnik (dokumentacija se dopolnjuje, pregled gre h koncu) in novavax.

Novavax se razlikuje po tem, da vsebuje protein, približuje se klasičnim cepivom, ki smo jih in jih še vedno uporabljamo proti virusnim oziroma bakterijskim boleznim, je povedal. Učinkovito je 90-odstotno, kažejo raziskave, učinkovit je tudi proti britanski in južnoafriški različici, a njegove prilagoditve na mutacije trajajo nekoliko dlje. Kdaj lahko pričakujemo dovoljenja za uporabo, ni znano. Najverjetneje bo v EU dovoljenje najhitreje dobilo cepivo curevac. 

Dr. Borut Štrukelj, farmacevt, strokovnjak za biomedicinska zdravila. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Dr. Borut Štrukelj, farmacevt, strokovnjak za biomedicinska zdravila. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odločitev Eme in Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) glede cepiva AstraZenece je pravilna in pričakovana, je komentiral. Cepivo je varno in učinkovito. Strdki naj bi se po cepljenju pojavili v manj kot enem primeru na milijon cepljenih, kar je bistveno manj kot pri, denimo, kontracepcijskih tabletah, kjer je verjetnost nastanka strdka tisoč na milijon. Države imajo različne strategije cepljenja s tem cepivom, verjetno pa se bo tudi v Sloveniji s tem cepivom začelo cepiti tudi osebe nad 65 let.

​Prav tako je pojasnil, da so vektorska cepiva – AstraZeneca, Johnson & Johnson, sputnik – sestavljena iz sesalske celične strukture. Celica HEK293 je bila zgodovinsko izolirana iz spontano abortiranega osebka leta 1971. Ničkolikokrat je bila nato prenesena v laboratorije in modificirana, zato ni mogoče trditi, da cepivo vsebuje celico v zvezi z nerojenimi osebki. 

Testiranje zaposlenih v šolah brez posebnosti


Dober in mesec in pol je minilo, odkar so se učenci vrnili v šolske klopi, je povedal Pečan. Počasi pridobivajo informacije o posledicah, ki so nastale med šolanjem na domu. Kot je pojasnil, ni enakega nivoja znanja, kot je bil dosežen v podobnem časovnem obdobju v preteklih letih, a ni vse tako črno. Govorjenje o izgubljenih generacijah je po njegovem pretirano. Velika večina učencev je bila vesela vrnitve v šolske klopi. Treba pa bo dobro načrtovati, kako se bo znanje nadoknadilo letos in v prihodnjih šolskih letih.

image_alt
Poskusni e-test že pokazal težave preverjanja na daljavo


Tedenska testiranja zaposlenih v šolah potekajo večinoma brez posebnosti, je komentiral. Občasno so serije testov povzročile nekaj zmede, a tudi to zdaj poteka bolj ali manj brez posebnosti. Enako velja tudi za cepljenje, ki poteka z AstraZeneco in se je za en teden prekinilo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine