Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Novomeščani pometli s svetovno konkurenco

Abosolutni zmagovalci z idejo, kako nadomestiti papirnate račune.
Žiga Povhe in Anže Kocjančič na Olimpijadi genijev. FOTO: Arhiv D. E.
Žiga Povhe in Anže Kocjančič na Olimpijadi genijev. FOTO: Arhiv D. E.
8. 7. 2019 | 11:30
8. 7. 2019 | 13:32
4:30
Novo mesto – Štirje novomeški dijaki so našli rešitev za vse, ki smo naveličani polmetrskih papirnatih računov, ki jih v trgovinah dobimo ob nakupu par izdelkov. Razvili so računalniško aplikacijo, s katero se računi shranjujejo v digitalni obliki, v oblaku. Z idejo so postali absolutni zmagovalci v kategoriji poslovna ideja na mednarodni olimpijadi Olimpijade genijev (Genius Olympiad), ki je potekala v ameriškem Oswegu.

Po absolutni zmagi: Žiga Povhe, mentorica Danijela Erenda in Anže Kocjančič. FOTO: Arhiv D. E.
Po absolutni zmagi: Žiga Povhe, mentorica Danijela Erenda in Anže Kocjančič. FOTO: Arhiv D. E.


Najprej podatki: na Olimpijadi genijev je sodelovalo 789 ekip, ki so jih organizatorji izbrali med 1469 prijavljenimi iz 78 držav. Tekmovanje je potekalo v šestih kategorijah, vendar sta iz Slovenije na to tekmovanje – v kategoriji poslovne ideje, kjer je bilo skupno okoli 40 skupin – odšli dve ekipi, obe iz Novega mesta: UniBill in Heijus.

Novomeški srednješolci so se odlično odrezali že na državni ravni, na tekmovanju za najboljšo podjetniško idejo med mladimi POPRI. Ekipa Heijus – Valentina Bojanec in Andrej Pelko z Gimnazije Novo mesto z idejo funkcionalne pijače – je bila v Sloveniji druga, na Olimpijadi genijev pa je prejela zlato priznanje.

Zmagovalna ekipa: Danijela Erenda, Anže Kocjančič, Nikita Galuh Kapušin, Jaka Kordiš, Žiga Povhe in Roman Kapš. FOTO: Arhiv D. E.
Zmagovalna ekipa: Danijela Erenda, Anže Kocjančič, Nikita Galuh Kapušin, Jaka Kordiš, Žiga Povhe in Roman Kapš. FOTO: Arhiv D. E.


Absolutni zmagovalci doma in v Ameriki pa so bili dijaki ekipe UniBill. To so Žiga Povhe iz četrtega letnika in Anže Kocjančič, Nikita Galuh Kapušin in Jaka Kordiš iz tretjega letnika programa tehnik računalništva Srednje elektrošole in tehniške gimnazije Šolskega centra Novo mesto. Idejo so razvili v okviru SciDroma, inkubatorja idej na področju elektronike in računalništva, ki deluje na njihovi šoli. »S SciDromom dijakom nudimo nadgradnjo pouka, kjer se ukvarjajo z idejami, kot so očala za slepe, senzorji za pametna mesta, gradnja lastnega 3D-tiskalnika itd.,« pravi Vesna Parkelj, pomočnica ravnatelja.

V šolskem centru, ki je s 3000 dijaki največji v Sloveniji, so v zelo kratkem času razvili idejo inovativne rešitve digitalnih računov. »Razvojni center Novo mesto nas je povabil, da sodelujemo na podjetniškem start-up vikendu,« pravi Danijela Erenda, mentorica in profesorica računalništva. Ni pomembno le idejo razviti in najti rešitev, ampak jo je treba tudi predstaviti in razložiti.

Danijela Erenda, Anže Kocjančič, Nikita Galuh Kapušin, Vesna Parkelj in Roman Kapš po sprejemu pri novomeškem županu. FOTO: Simona Fajfar
Danijela Erenda, Anže Kocjančič, Nikita Galuh Kapušin, Vesna Parkelj in Roman Kapš po sprejemu pri novomeškem županu. FOTO: Simona Fajfar


To pa ni vedno lahko, pravi Nikita Galuh Kapušin, edino dekle v ekipi: »Preverjali smo tudi, kako je z zakonodajo in kako bi lahko prišli do dovoljenj trgovcev oziroma tistih, ki upravljajo aplikacije za račune.« Za člane ekipe, ki so odšli čez lužo, pa je bila zanimiva tudi izkušnja, kaj je tam pomembno, pravi Roman Kapš, mentor ekipe in zdaj že upokojeni učitelj praktičnih predmetov s področja računalništva: »Pri nas je poudarek na podjetništvu, tam pa je na prvem mestu ekologija.« Projekt UniBill je zaradi prihrankov papirja zelo ekološki.

Osemdnevno bivanje v Ameriki je bila odlična izkušnja, pravi Anže Kocjančič, ki med največje izzive takih projektov uvršča jasno razlago o stvareh, ki so njim, računalničarjem, običajne. Zanimivo pa je bilo tudi to, da je Olimpijada genijev odlična priložnost za ameriške univerze, da že zdaj snubijo dijake. Čeprav so nekateri že tam podpisovali pogodbe – predvsem iz Južne Amerike in Afrike –, naših to ni ganilo. Vendar pa je gotovo, pravita Anže in Nikita, da bodo po zaključeni srednji šoli študirali – doma.

Idejo o digitalnih računih, ki bi jih uporabljali v trgovinah, pa bodo s pomočjo mentorjev in šole poskušali uresničiti v realnosti. »Se že dogovarjamo,« pravi Danijela Erenda. Roman Kapš pa dodaja: »Vsaka novost je težka. A če ima uporabno vrednost, jo ljudje sprejmemo.«

Aplikacija UniBill. FOTO: Arhiv D. E.
Aplikacija UniBill. FOTO: Arhiv D. E.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine