Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Kacin: Današnji podatki so bolj spodbudni

Posnetek novinarske konference si lahko ogledate na delo.si.
Število primerov se še vedno žal povečuje v domovih za starejše, še naprej ostaja izredno visok pritisk tudi na bolnišnice. FOTO: Jure Eržen/Delo
Število primerov se še vedno žal povečuje v domovih za starejše, še naprej ostaja izredno visok pritisk tudi na bolnišnice. FOTO: Jure Eržen/Delo
L. Z.
27. 11. 2020 | 10:57
27. 11. 2020 | 13:05
4:32
Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali direktorica Splošne bolnišnice Trbovlje dr. Romana Martinčič, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, vodja oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje iz uprave uniformirane policije GPU Alojz Sladič ter vladni govorec Jelko Kacin.

V četrtek so sicer ob 6587 testih potrdili 1609 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 48 bolnikov z boleznijo covid-19, je na twitterju sporočila slovenska vlada. Pozitivnih je bilo 24,4 odstotka vzetih brisov.



V uvodu je spregovoril Kacin, ki je dejal, da so današnji podatki v primerjavi s prejšnjim tednom, ko je delež pozitivnih testov znašal 27,3 odstotke, nekoliko bolj spodbudni.

Nato je ponovil sporočilo z včerajšnje popoldanske novinarske konference, da so regije v vzhodnem delu države tiste, ki imajo najvišjo 14-dnevno incidenco na 100.000 prebivalcev. »Število primerov se še vedno žal povečuje v domovih za starejše, še naprej ostaja izredno visok pritisk tudi na bolnišnice.«
 

Prejšnji teden 2254 nadzorov


Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je predstavila tedensko skupno poročilo inšpekcijskih služb nadzora za obvladovanje covida-19: prejšnji teden je bilo skupaj opravljenih 2254 nadzorov, izrečenih je bilo 35 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 28.800 evrov, dodatno pa še 246 prekrškovnih opozoril in 77 upravnih ukrepov.

Nato je izpostavila ugotovitve posameznih inšpekcijskih organov. Inšpektorat za infrastrukturo je izrekel dve opozorili zaradi kršitve odloka o začasni prepovedi ponujanja storitev potrošnikov na področju voznikov in vozil. Tržni inšpektorat je opravil nadzor pri 275 subjektih, od tega je bila pri 64 ugotovljena vsaj ena kršitev, skupaj je bilo izrečenih 51 opozoril in izdanih 25 upravnih odločb, s katerimi je bilo prepovedano opravljanje dejavnosti. Inšpektorat za kmetijstvo je opravil 25 pregledov. Nepravilnosti niso ugotovili.

FOTO: Blaž Samec/Delo
FOTO: Blaž Samec/Delo


V gostinstvu so opravili 198 nadzorov, izrečene so bile tri prekrškovne sankcije po zakonu o prekrških v skupni vrednosti 6400 evrov in izdani dve odločbi o prepovedi opravljanja dejavnosti.


V majhnem skladišču lokala odkrili skritih 13 oseb


Sladič se je najprej zahvalil vsem policistom in preostalim zaposlenim v policiji, ki v teh časih opravljajo vse dodatne naloge. 

Povedal je, da so policisti na območju Ljubljane v majhnem skladišču lokala odkrili skritih 13 oseb. Obravnavali so več kršitev: 13 glede prepovedi zbiranja, dvanajst oseb pa ni uporabljalo maske, tri kršitve glede prehajanja meja med občinami ...


Hude obremenitve v trboveljski bolnišnici


Direktorica trboveljske splošne bolnišnice Romana Martinčič je povedala, da so vzpostavili dva covidna oddelka s 34 posteljami, kar predstavlja 26 odstotkov vseh bolnišničnih kapacitet. Od razglašene epidemije so obravnavali skupaj 115 covidnih bolnikov, 28 jih je umrlo. »To so za nas hude obremenitve,« je dejala. Po njenih besedah so tako navadne kot intenzivne postelje večinoma ves čas v celoti zasedene. Poleg tega so že imeli vdor virusa v belo cono, trenutno koronavirus preboleva 32 zaposlenih, kar je približno devet odstotkov vseh zaposlenih v bolnišnici.

V bolnišnici pri testiranju zaposlenih uporabljajo tako hitre kot PCR-teste, saj se jim je že zgodilo, da je bil hitri test pri testiranju zaposlenega negativen, PCR pa pozitiven, je pojasnila. Ob tem se je zahvalila vsem zaposlenim, ki po njeni oceni nosijo največje breme trenutne zdravstvene krize, pa tudi vsem prostovoljcem, ki jih je označila za srčne ljudi, brez katerih na covidnih oddelkih ne bi zmogli opraviti takega dela.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine