Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Slovenija

Za otroke v vrtcih in do tretjega razreda bo zagotovljeno nujno varstvo

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Ka. M., M. P. V., STA
28. 3. 2021 | 10:20
28. 3. 2021 | 20:16
7:28



20.07 Za otroke v vrtcih in do tretjega razreda zagotovljeno nujno varstvo 

Od 1. do vključno 11. aprila bo pouk potekal na daljavo, vrtci bodo zaprti, je danes sklenila vlada. Vrtci in prvo triletje osnovnih šol bodo kljub temu zagotavljali nujno varstvo, v šolah bodo tudi otroci s posebnimi potrebami. Kot je na novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, bo nujno varstvo zagotovljeno za otroke v vrtcih in za učence od prvega do tretjega razreda osnovne šole, če so njihovi starši zaposleni v kritični infrastrukturi. »Delo v vzgojnih zavodih bo potekalo nemoteno. Šole bodo že jutri prejele vse potrebne okrožnice in usmeritve, časa za pripravo pa bo dovolj,« je zagotovila.

18.17 V Italiji bodo proti covidu cepili tudi v lekarnah

Italija namerava mesta, kjer se ljudje lahko cepijo proti covidu-19, razširiti tudi na lekarne. Kot je v pogovoru za nedeljsko izdajo časnika Il Messagero dejal minister za zdravje Roberto Speranza, naj bi to zagotovili konec aprila oziroma v začetku maja, poroča nemška tiskovna agencija Dpa. V Italiji v lekarnah že nekaj časa izvajajo testiranje na covid-19, in sicer se je mogoče na termin za testiranje naročiti tudi prek spleta. Po podatkih ministrstva za zdravje imajo trenutno v državi približno 1.990 centrov za cepljenje proti covidu-19. Doslej so uporabili nekaj manj kot 9,26 milijona odmerkov. 

16.35 Na Finskem zaradi pandemije restavracije in lokali ostajajo zaprti

Na Finskem bodo v večjem delu države restavracije, kavarne in lokali zaprti še tri tedne, je danes odločil parlament. Ukrepi bi se sicer iztekli danes, poroča nemška tiskovna agencija Dpa. Zaprtje restavracij in lokalov velja za bolj prizadete regije, kar trenutno velja za večji del države. Še naprej je dovoljen prevzem hrane in pijače za seboj. Finska ostaja ena od držav v Evropski uniji z najnižjo stopnjo novih okužb z novim koronavirusom, vendar se tudi tam število okužb povečuje. Doslej so v državi s pet milijoni prebivalcev potrdili okoli 75.000 okužb in skoraj 820 smrti. 

12.50 V Berlinu prekinili raziskave obiskovanja prireditev 

V Berlinu so pred časom zagnali raziskovalni projekt za kulturne in športne prireditve z obiskovalci, ki pa so ga v soboto ustavili zaradi poslabšanja epidemiološke slike, je sporočil župan Michael Müller. Dodal je, da sta bila koncert berlinskih filharmonikov s tisoč obiskovalci in predstava berlinskega gledališča pred enim tednom sicer uspešna, trenutno pa zaradi razmer projekta na morejo nadaljevati. Kljub temu so včeraj zvečer še izpeljali testni koncert ob strogem upoštevanju ukrepov za zajezitev epidemije. Na razprodan dogodek je prišlo okoli 70 obiskovalcev, ki so opravili hitri test na novi koronavirus in nosili maske.

Podoben koncept testiranja varnosti na kulturnih prireditvah so včeraj izvedli tudi v Barceloni. Na koncertu španske skupine Love of Lesbians se je zbralo kar 5000 obiskovalcev, ki so brez upoštevanja varnostne razdalje plesali in se zabavali. Dogodek so organizirali v hali, ki lahko sprejme do 24.000 gostov. Čeprav obiskovalcem ni bilo treba upoštevati varnostne razdalje, so morali ostati znotraj vnaprej določenih območij, nositi maske tipa FFP2 in pred koncertom opraviti testiranje. Od 5000 testov jih je bilo šest pozitivnih. 

12.30 V Berlinu v nekatere trgovine le z negativnim testom

Prebivalci Berlina bodo morali po novem ob vstopu v večino trgovin predložiti potrdilo o negativnem testu na novi koronavirus, so včeraj odločile mestne oblasti. Izjema bo veljala za trgovine z živili, lekarne in drogerije, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Župan Berlina Michael Müller je včeraj po srečanju s člani senata sporočil, da bo ukrep stopil v veljavo v sredo. Trgovine, ki so se znova odprle v začetku marca, bodo tako ostale odprte, potrošniki pa bodo morali ob vstopu nujno predložiti rezultat testa. Enako bo veljalo za muzeje in storitve, med njimi frizerje.

11.30 Umrlo je sedem covidnih bolnikov

Poleg 640 novih okužb je včerajšnji dan zahteval sedem življenj oseb s covidom-19, je na twitterju sporočila Vlada RS. Hospitaliziranih je bilo 499 covidnih bolnikov, zdravljenje na intenzivni negi pa jih je potrebovalo 105. Sedemdnevno povprečje novih okužb znaša 944. 



10.15 Delež pozitivnih testov je bil 18,5-odstoten

V Sloveniji so po podatkih sledilnika za covid-19 včeraj potrdili 640 novih okužb, opravili pa so 3461 PCR-testov. Delež pozitivnih PCR-testov je bil tako 18,5-odstoten. Opravili so tudi 6580 hitrih testov. 

9.15 V Španiji znižali pričakovanja glede gospodarske rasti

Španska centralna banka je poslabšala letošnjo gospodarsko napoved, saj bo okrevanje španskega gospodarstva po pandemiji covida-19 počasnejše od prvih napovedi. Rast zavirajo novi ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa, zato je centralna banka napoved letošnje rasti BDP znižala s 6,8 na šest odstotkov. 

​Španija se sicer nadeja, da bo gospodarsko okrevanje zagnala s pomočjo sredstev za okrevanje EU. Država bo namreč med letoma 2021 in 2026 prejela 140 milijonov evrov. Vendar pa ni pričakovati, da bi ta sredstva lahko imela opaznejše učinke pred letom 2022. Španski premier Pedro Sánchez je oktobra napovedal, da bodo ta sredstva uporabili za 800.000 novih delovni mest med letoma 2021 in 2023.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine